Abus kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Abus kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı ʿabūs şeklindedir.
Dilimize Arapçadan geçen arbede kelimesi, Osmanlı Döneminden bu yana kullanılmaktadır. Kelimenin ikinci anlamı ise karmaşadır.
Arapça sözcük Arapça ˁwr kökünden gelen ˁawrat عورة "kusur, özür, edep yeri" sözcüğünün çoğuludur.
Bahar Arapça' da koku anlamına gelir. Baharat ise çoğuludur yani kokular demektir. Türkçe' de yeniden çoğul yapılarak “baharatlar” olarak yerleşmiştir. Aroma sözcüğü ise Yunanlıların baharat için kullandığı eski bir sözcüktür.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Ekimi Ağustos ayında yapılan, Ekim ve Kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde hasat edilen, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece 500 gram üretilebilen safran, "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılıyor.
Cajun Baharatı Nedir? Sos ve salataların lezzetini anında yükselten kajun (cajun) baharatının içinde sarımsak tozu, soğan tozu, kurutulmuş kekik, kimyon, acı kırmızı biber, öğütülmüş beyaz biber, kuru fesleğen, taze öğütülmüş karabiber, öğütülmüş kereviz tohumu, toz kırmızı biber ve deniz tuzu vardır.
Arapça ḥrf kökünden gelen ḥarīf حريف “1. sanatkâr, meslek erbabı, 2. meslektaş, yoldaş, colleague” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ḥarafa حرف “bozdu, çizdi; meslek veya sanat icra etti” fiilinin faˁīl vezninde sıfatıdır.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit herif kelimesi, 'Adam ya da evin erkeği' biçiminde daha çok öne çıkmaktadır. Ancak aynı zamanda Türkçe karşılığı olarak Güven vermeyen ve aşağı görülen kişi olarak da anlaşılabilmektedir. Hatta bu iki anlamı ile halk arasında daha çok kullanıldığını söylemek mümkündür.
Cariye, savaşta esir edilmiş veya başka bir şekilde köle konumuna düşmüş, her konuda efendisinin isteklerine bağlı bulunan kadınlar olarak bilinmektedir.
Kavga, arbede veya dövüş, anlaşmazlığa düşen iki tarafın çoğunlukla fiziksel şiddet kullanarak birbirini alt etmeye çalışmasıdır.
Allah'a yalvarıp yakarma, dua etme anlamında bir tasavvuf terimi.
Koç ya da Aries (sembolü: ), zodyak kuşağı takımyıldızlarından biridir.
Kırmızı sözcüğü Türkçeye Arapça Kırmızî ifadesinden geçmiştir. Bu isimlendirme "kırmız" adlı bir böcekten elde edilen ve Osmanlı döneminde de romatizma tedavisinde kullanılan, koyu kırmızı renkte bir ilacın adından kaynaklanır.
Kelime, Farsça "dördüncü gün" anlamına gelen Farsça: چهارشنبه çahâr şenbe'den gelir. Türkçede geçen en eski kullanılışı Codex Cumanicus'taki çahar-şanbe [çaar sanbe] şeklidir. Çarşamba gününe Eski Türkçede "törtünç" (dördüncü) denir.
Eski Türkçe sarıġ “soluk renk, sarı” sözcüğünden evrilmiştir. Karş. Moğolca sira "sarı renk, safra, öd". Saz benizli deyimindeki Türkiye Türkçesi saz, aynı sözcüğün varyant telaffuzudur.
Turkuaz kelimesi, Türkiye`nin Akdeniz sahillerinin renginden esinlenilerek türetilmiştir. Fransızca Türk kelimesinin söylenişinden türemiştir. Turkuaz ya da "Türk mavisi", camgöbeği renginin hafifçe mavi tonudur. Rengin isminin turkuaz taşından (firuze) geldiği de söylenmektedir.
içeren TDK yayımı Türkçe Sözluk ile Dil Derneği yayımı Türkçe Sözlük'te arı-, aru-, arıt-, arın- vb. fiilleri ile bu fiilden türeme arig (> arig, arık, arı, aru, aruv) kelimesi çoğu kez temizle- / temiz ile ilgili anlamlarda verilmektedir.
Arı, mitolojide üremeyi, bereketi, bolluğu ve ölümsüzlüğü simgelemiş; bal arıları şairlerin ilham perisi olmuştur. Arı ve bal bütün mükemmelliği ve faydasıyla üç büyük kutsal kitaba (Tevrat, İncil ve Kur'an) konu olmuştur. Her üç kitapta da arı ve bala ilişkin bazı ifadeler yer alır.
Temiz anlamını karşılayan arıg, turug, silig ve süzük sözcüklerinden tanıklanma açısından en erken tarihli olanı arıg sözcüğüdür.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan ahbar kelimesi, haber sözcüğünün çoğuludur. Gerçekleşen bir olaya dair alınan duyumlara ve bilgilere haber denir.
Yasa dışı eylemler ve toplum tarafından tasvip edilmeyen davranışlar ise gayr-ı meşru olarak nitelendirilir. Bir şeyi yasa ya da kural haline getirmeye meşru kılmak denir. Yanlış bir şeyi doğruymuş gibi göstermek ise meşrulaştırmak olarak nitelendirilir.
Asan kelimesi, sağlıklı olan kişiler içinde kullanılmaktadır. Asan, sağlığı yerinde hastalığı olmayan ve sağlıklı kişi olarak yaygın talep edilen kelimelerin arasında yer almaktadır.
Rüyada babayla tartışmak, rüyayı gören kişin ailesine karşı ihmalkâr davrandığına işaret eder. Rüya sahibinin ailesine özensiz davranışları yüzünden ailesi içinde kavga ve tartışma yaşanması mümkündür. Bu rüya, ailede yaşanacak zıtlıklar ve anlaşmazlıklar konusunda uyarıcı niteliğe sahiptir.
Boğaz içinde kavga var TDK sözlük anlamı şu şekildedir: açlığını aşırı bir biçimde gidermeye çalışanlar için söylenen bir söz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri