Fikir vermek açısından halkla ilişkiler ve reklamcılık okumak, daha mantıklı ve ders içeriği açısından da sektöre daha yakın olabilmenizi sağlıyor. Her iki alanda da kendinizi geliştirme ve kendinizi görme, hangi alana yakın olacağınızı belirleyecektir.
Reklamcılık mezunları, geniş bir yelpazedeki işverenler için çalışma imkanı bulabilirler. Kendi reklam ajanslarını kurarak, özgün reklam kampanyaları oluşturabilirler veya büyük şirketlerin pazarlama departmanlarında görev alabilirler.
Reklamcılık mezunları global ve yerel reklam ajanslarındaki müşteri ilişkileri departmanlarında müşteri temsilcisi, stratejik planlama departmanlarında marka stratejisti, prodüksiyon departmanlarında reklam prodüktörü ve yaratıcı departmanlarda reklam yazarı olarak çalışabiliyor.
Reklamcılık bölümü, öğrencilere pazarlama ve reklam becerileri kazandırmak amacıyla oluşturulmuş bir bölümdür. Reklamcılar bir ürün ya da hizmetin hedef kullanıcı kitlesine tanıtılmasını ve ulaştırılmasını sağlamakla görevlidir. Reklamcılık tanıtım ve iletişimi odağına alan bir bölümdür.
Üniversitelerin Reklamcılık ya da Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümünden mezun olanlar reklamcı olur. Ancak bu bölümlerden mezun olmayan kişiler de kendilerini geliştirdikleri takdirde reklamcılık yapabilir. Reklamcı reklam metinleri yazar, pazar araştırması yapar, belirlenen stratejiye uyacak şekilde aksiyon alır.
İlgili 18 soru bulundu
Reklamcılar, genellikle reklam ajansları, reklam departmanları, medya kuruluşları, pazarlama firmaları gibi kurumlarda çalışabilirler. Türkiye'de iş kurumu tarafından yayınlanan istatistiklere göre, ortalama bir reklamcı maaşı 15.000 TL ile 24.000 TL arasında değişebilir.
Reklam ajansında çalışmak isteyenler için birçok farklı bölümde eğitim almak mümkündür. Ancak, reklam ajanslarında çalışmak için en uygun bölümler, reklamcılık, iletişim, pazarlama, grafik tasarımı, görsel iletişim tasarımı, medya ve dijital pazarlama gibi disiplinlerdir.
Reklamın yapıldığı coğrafi alan temelinde reklamlar, yerel reklam, bölgesel reklam, ulusal reklam, uluslararası reklam ve global reklam olarak beşe ayrılır.
Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü, üniversitelerde İletişim Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan, yalnızca Sözel puan türünden öğrenci kabul eden 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Reklam, bir ürün veya hizmet hakkında farkındalık geliştirmenin arkasındaki en önemli faktördür. Ürünle ilgili bilgileri paylaşır; aynı zamanda ikna etmede, marka sadakatini kanalize etmede, rakiplerin iddialarına karşı koymada, pazarları genişletmede vb. merkezi bir rol oynar.
İşte halkla ilişkiler ve reklamcılığı birbirinden ayıran farklar; Halkla ilişkiler ve tanıtım faaliyetleri bir kurum ya da bireyin statüsünü ve imajını yükseltmeyi hedeflerken, reklamcılık bir mal ya da hizmet satışının artmasını sağlamaktadır.
Herhangi bir kurum içerisinde, iletişim uzmanı, reklam ve halkla ilişkiler sorumlusu, kurumsal iletişim sorumlusu, marka yöneticisi, pazarlama iletişimi koordinatörü gibi ünvanlarla çalışabilirler.
İletişim Bilimleri Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü, yaratıcılık, strateji, marka, tüketici davranışı ve araştırma alanları ile halkla ilişkilerin, kurumsal iletişim ve itibar yönetimi gibi tüm boyutlarında uzmanlaşan iletişim profesyonelleri yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Halkla İlişkiler ve Tanıtım Lisans Programı mezunları Pedagojik Formasyon Programını başarı ile tamamlamaları durumunda ise lise ve dengi okullarda Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Öğretmeni olarak da çalışabilirler. Ayrıca, bu programdan mezun olacak öğrenciler, kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilebilirler.
Türkiye genelinde pek çok üniversitede reklamcılık bölümü bulunmaktadır. Özellikle de İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesinde reklamcılık bölümü bulunmaktadır.
Reklam, belirli bir teknik olarak pazarlamanın bir parçası yani alt dalıdır. Pazarlama ise ürün veya hizmetinizi tanıtmak için çok daha geniş bir faaliyet kümesini ifade etmektedir. Yani reklamı pazarlamanın alt kümesi olarak düşünebilirsiniz. Kafanızda böyle bir konumlandırma yapmak işinizi kolaylaştıracaktır.
Reklam Satış Temsilcisi; reklam yapmak isteyen firmalarla iletişime geçen ve firmaların kullanacakları tekniklerin belirlenmesini sağlayan, aynı zamanda firmalar için yaratıcı öneriler sunan kişiye verilen mesleki unvandır.
Her ne olursa olsun cast ajansları kişilere oyunculuk ve modellik gibi hizmet sağlamaktadır. Gerçek cast ajansları katılım sağlamak isteyen adaylardan ücret talep etmezler.
“ Özel hastaneler tarafından; sağlığı koruyucu ve gelişfirici nitelikteki bilgilendirme ve tanıtımlar yapılabilir. Bilgilendirme ve tanıtım faaliyetleri kapsamında, yanıltıcı, abartılı, doğruluğu bilimsel olarak kanıtlanmamış bilgilere ve talep yaratmaya yönelik açıklamalara yer verilemez.
Hekim, mesleğini uygularken reklam yapamaz, ticari reklamlara araç olamaz, çalışmalarına ticari bir görünüm veremez; insanları yanıltıcı, paniğe düşürücü, yanlış yönlendirici, meslektaşlar arasında haksız rekabete yol açıcı davranışlarda bulunamaz.
Bir kazancın helal olabilmesi, kazanç unsuru olan mal veya hizmetlerin dinen meşru olmasına bağlıdır. Buna göre: Bu platformlardaki yazı, belge, fotoğraf, müzik, video, reklam vb. yayınlar, dinen meşru olmayan unsurlar içermemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri