[1] Öfkeyle çok ağır, kötü, kalp kırıcı sözler söylemek.
Göz yummak, yapılan bir şey ne kadar zararlı ve yanlış olursa olsun razı gelmek, yapılmasına izin vermek demektir. Göz Yummak TDK Sözlük Anlamı Nedir? TDK'ya göre göz yummak deyimi normalde tasvip edilmeyen bir davranışa müsamaha göstermek ve aldırış etmemek anlamına gelir.
Göz yummak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman burun kıvırmak deyimi, 'Değer ya da önem vermemek, beğenmemek ve küçümsemek' ifadeleri üzerinden yorumlanmaktadır.
“dilinde tüy bitmek” deyimi, tekrar tekrar söylemekten usanmak, bıkmak anlamına gelir. Bazı insanlar kendilerine söylenen şeyleri anlamaz ya da anlamak istemez. Bu yüzden aynı şeyi defalarca söylemek zorunda kalabiliriz. İşte tam da böyle durumlarda “dilimde tüy bitti” deyimini kullanırız.
İlgili 32 soru bulundu
[1] Düzene girmek. [2] Yolunda gitmek.
Bir kimseye, haberi olmadan, kötü bir duruma sokacak davranışta bulunmak başına çorap örmek anlamına gelmektedir.
Deyim. [1] Öfkeyle çok ağır, kötü, kalp kırıcı sözler söylemek.
[1] Başına gelen bir olaydan kendine ders çıkararak onu bir tecrübe olarak hiç unutmamaya çalışmak.
[1] Aşırı iyimser olmak. Bu iyimserlik içinde problemleri dahi problem olarak görmemek. Her şeyi iyimserlikle karşılamak.
1. Uğur, kadem. 2. Uğursuz, meşum.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''göz yummak'' şeklindedir. Birleşik bir kelime olmadığı için ayrı yazılır. Eğer gözyummak şeklinde yazılırsa bu yanlış bir kullanım olur.
Göz doyurmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bir şey görünüşü ile umulduğundan çok etkilemek.
Irakli, insanları ve nesneleri başka türlü görmeye başlıyor. İnsanların bedenlerini görebilirken, yüzlerini tam olarak seçemiyor. Müzeleri gezerken tabloların arkasında yatan gerçek sanatı görmeye başlıyor bir anda. Buna halk dilinde “Gönül gözüyle görmek” deniyor!
Gözleri dolmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Ağlayacak gibi olmak, göz pınarlarına yaş yürümek.
Gönül gözü bu gerçekleri görüp gönle ileten ilahi bakıştır. Gönül gözünü açmak, gerçek yaşamı istememizle aralanacak, üzerindeki yürüyüşümüzle de açılacak bir durumdur. Gönül gözü, yargısız bakabilmenin anahtarıdır, o anahtar her kapıyı açabilen olmalıdır. Gönüllerdeki hissediş, görebilen gözlerdeki mahir ile olur.
Alet ve eşya adları: balıkgözü (halka), deveboynu (boru), domuztırnağı (kanca), horozayağı (burgu), kargaburnu (alet), kedigözü (lamba), leylekgagası (alet), sıçankuyruğu (törpü), gagaburun (gemi), kancabaş (kayık), adayavrusu (tekne) vb.
İki veya daha fazla kelimenin birleşmesiyle oluşan kelimelere birleşik kelime denir. Birleşik kelimelerin anlam kayması, ses kaynaşması veya tür kayması yoluyla oluşması mümkündür. Iki gözüm de bir birleşik kelimedir.
Dil bilgisi kurallarına göre tüm birleşik isimlerin tamamı bitişik yazılır. Kelimenin doğru yazılışı aşağıdaki gibidir. Not: Bu kelime deyimlerde kullanıldığında ayrı yazılır. Örneğin: Kaş göz etmek.
[1] Birinin yanlışlarını, kusurlarını hoşgörü ile karşılamak. [2] Haksızlık yapmasına izin vermek.
[1] Başına gelen bir olaydan kendine ders çıkararak onu bir tecrübe olarak hiç unutmamaya çalışmak.
Bardağı taşıran son damla DEYİMİ AÇIKLAMASI
Sonunda insanın sabrını tüketen, olumsuz tepki yaratan söz, davranış vb.
Yüz göz kelimesi bitişik yazıldığında yazım hatası olur. Ayrı yazılması gerekir. Bu kelime genellikle yüzgöz şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yüz göz şeklinde olmalıdır.
İLK GÖZ AĞRISI KELİMESİNİN ANLAMI
İlk çocuk. İlk sevilen, aşık olunan kimse anlamına gelir. Bu kelime genellikle ilk gözağrısı, ilk gözağırısı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ilk göz ağrısı şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri