Aç ayı oynamaz kelime grubu da bir atasözüdür. Aç ayı oynamaz deyim olarak sık sık karıştırılsa da aslında bir atasözüdür. Atasözleri, atalarımız ve büyüklerimiz tarafından yaşanmış tecrübelere dayalı olarak söylenmiş olan sözlerdir.
Aç Ayı Oynamaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kendisinden iş beklenilen kimseden emeğinin karşılığı esirgenmemelidir.
"Aç ayı oynamaz" Atasözünün anlamı insanların veya hayvanların temel ihtiyaçları karşılanmadan, neşeyle, enerjiyle veya istekle hareket edemeyeceklerini, bir işi yapacak gücü veya motivasyonu bulamayacaklarını anlatır.
Maaşlarını alamayan işçiler üretimde gereken özeni göstermiyor, ne demişler aç ayı oynamaz. Cümlede işçilerin emeklerinin karşılığını alamadıkları dolayısı ile işlerinde istenilen performansı göstermedikleri anlatılmaktadır.
"Acele işe şeytan karışır" Atasözünün anlamı aceleyle ve düşünmeden yapılan işlerin hatalı olabileceğini, beklenmedik sorunlara yol açabileceğini vurgular. Atasözünün anlamı işlerimizi yaparken dikkatli, özenli ve planlı hareket etmenin önemine işaret eder.
İlgili 31 soru bulundu
"Aceleci sinek süte düşer" Atasözünün anlamı aceleyle ve düşünmeden hareket edenlerin zor duruma düşebileceğini vurgular. Sineğin süte düşmesi, onun için tehlikeli bir durumdur çünkü orada mahsur kalabilir ya da boğulabilir. Atasözünün anlamı aceleci ve özensiz davranışların, kişiye zarar getirebileceğine dikkat çeker.
Ak akçe kara gün içindir atasözü Türk Dil Kurumu'na göre 'Türlü sıkıntıları aşarak kazanılan paranın, dar zamanda insanın imdadına yetişmesi' anlamına gelmektedir.
Aç ayı oynamaz atasözünün anlamı ise hayvanlar veya insanların aç iken bir işlevi veya görevi yerine getiremeyeceği, doyurulması gerektiği ve böylece işlevlerinin yerine getirilebileceği anlamına gelmektedir.
"Kalem kılıçtan keskindir." Atasözü Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, yazılı ve sözlü sözlerin, fiziksel güçten ve savaştan daha etkili ve güçlü olabileceğini belirtir. Düşüncelerin, fikirlerin ve bilginin paylaşımı, fiziksel mücadeleden daha kalıcı ve geniş çapta bir etki yaratabilir.
"Açık ağız aç kalmaz" Atasözünün anlamı insanların ihtiyaçlarını ve sorunlarını ifade etmeleri halinde, bu ihtiyaçların ve sorunların çözüm bulma olasılığının daha yüksek olduğunu anlatır.
Yoksul kişi eline geçen şeyin iyisine kötüsüne bakmaz.
Cevap: yoksul kimse eline geçen şeyin iyisine kötüsüne bakmaz, varlıklı kişi ise en güzel şeylerde bile kusur bulur.
Deyimler, tarihin bilinen veya bilinmeyen bir döneminde, genellikle mecazlaşarak halkımız tarafından benimsenmiş, kalıplaşmış söz öbeklerinden oluşmaktadır. Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve nesilden nesile aktarılarak halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere ise atasözü denmektedir.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
"Akıl akıldan üstündür" Atasözünün Anlamı: Bir kişinin aklı, başka bir kişinin aklını aşabilir ve daha üstün olabilir.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
Atasözü [1] Varlıklı olmayan kimse, yardım, ya da armağan olarak az şey verebilir. Bu büyük bir fedakarlıktır.
Kendi düşen ağlamaz Atasözünün Anlamı: Bir kişi kendi sebep olduğu durumda zarar görürse, başkalarından acıma veya yardım beklememelidir. Bu atasözü, kendi hatasıyla başına gelen kötü durumlar için başkalarını suçlamamanın ya da dert yanmamanın gerekliliğini ifade eder.
Aç kimse, karnını doyurmak için, gücünün yetmeyeceği sanılan engellerle çarpışır ve istediğini elde eder.
Yani üzüm üzüme baka baka kararmaya ancak asma ağacından toplanıncaya dek devam edebilir.
"Dost kara günde belli olur" Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, zor zamanlarda gerçek dostların kimler olduğunun anlaşıldığını ifade eder. İyi zamanlarda herkes dost gibi görünebilir, ancak zorluklarla karşılaştığımızda yanımızda olan ve bize destek olan kişilerin gerçek dostlarımız olduğunu belirtir.
"Ağaç yaprağıyla gürler " Atasözünün Anlamı: Bu atasözü de, ağaçların yaprakları sayesinde güzellik kazandığını ve insanların da çevresi, dostları sayesinde daha değerli olduklarını ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri