Çağla yaz boyunca giderek büyür ve olgunlaşır, sertleşir. Olgunlaşmış çağlanın çekirdeğinin içi besin değeri yüksek bir kuruyemiş olan badem olarak tüketilir.
Kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış hali olan çağla, ekşi ve mayhoş tadıyla bahar müjdecisi gibi bir meyve.. Yıl boyunca bahar mevsiminde ve sadece 20 gün görülebilen ancak faydaları saymakla da bitmeyen çağla meyvesi hakkında Hisar Intercontinental Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanları bilgi verdi.
Çağla, badem ağacı meyvesinin ham halidir. Henüz olgunlaşmamış bu meyvelerin üzeri tüylü, rengi ise açık yeşil, tadı mayhoştur. Baharın ilk ve en güzel meyvelerinden biri olan çağlanın mevsimi çok kısadır ancak birkaç hafta sürer, göz açıp kapayıncaya kadar biter. Çağla denince aklımıza hemen badem çağlası gelir.
Kayısı, Şeftali, Nektari, Badem gibi meyvelerin olmamış hallerine Çağla ismi verilmektedir. Çağla ürünlerinin kendine has ekşimsi güzel bir tadı vardır. C vitamini deposudur.
Yüksek tansiyona neden olan kan basıncını düşürür. Tansiyon, bazı diğer hastalıkların da tetiklenmesine sebep olur. Özellikle kalp ve böbrek rahatsızlıklarının ortaya çıkmasında etkilidir. Düzenli olarak çağla tüketilmesi, bu sorunların meydana gelmesini engellemeye yardımcı olur.
İlgili 40 soru bulundu
Çağla yaz boyunca giderek büyür ve olgunlaşır, sertleşir. Olgunlaşmış çağlanın çekirdeğinin içi besin değeri yüksek bir kuruyemiş olan badem olarak tüketilir.
Çağla hem meyve olarak çiğ tüketilir, hem de mayhoş tadı ile tencere yemeklerine ve salatalara çok yakışır.
Çağla, yıl boyunca bahar mevsiminde yalnızca 20 gün görülebilen fakat yararları saymakla bitmeyen bir meyvedir. Kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış hali olan çağla, baharı müjdeleyen ekşi ve nahoş tatlı bir meyve.
Çağla düşük kalorili yiyeceklerdendir ve sağlıklı beslenme listelerinde önerilmektedir. Çağla mevsimi geldiğinde bolca tüketerek lif ve vitamin ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Meyvenin olgunlaşmamış ve henüz yeşilken yenen hali de çağla olarak bilinmektedir. Çağla İsminin Anlamı Nedir ve Çağla Ne Demek? Çağla isminin sahip olduğu anlam, doğuştan gelen güzel huy anlamına gelmektedir. Çağla, henüz olgunlaşmamış ve meyvenin yeşil halini ifade etmek için de kullanılmaktadır.
Olgunlaşmış bir çağlanın çekirdeğini yenebilir. Zira çekirdeğin içi besin değeri bakımından oldukça zengindir. Çağlanın içi, badem olarak tüketilebilir.
Türkiye'de çağla badem, ilk Datça'da çıkar. Bu yılın çağla bademleri de şubat ayından itibaren çıkmaya başladı.
Baharın müjdecisi olan çağla, kayısı ve bademin olgunlaşmamış halidir.
Yeşil badem diğer adıyla çağla 25 Şubat'tan sonra çıkmaya başlar. Türkiye'de sevilerek yenilen yeşil badem manav ve pazar yerlerinde oldukça ilgi görmektedir. Yeşil bademin çıkma zamanına Şubat-Mart diyebiliriz.
Çağla içerisinde bulundurduğu; B vitamini, Cvitamini ve E vitamini, protein, demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum ve selenyum açısından çok zengindir. Zeytinyağının da içerdiği tekli yağ asitlerine de sahiptir.
Çağla, günde 5-10 adet tüketilmelidir. Diyetlerde ara öğün olarak tüketilebilir.
Toplar ve atar damarları geliştirir hem de kanın oksijenlenme oranını artırarak metabolizmayı hızlandırır. Aynı zamanda çağlanın içeriğindeki tekli yağ asitleri de kalp ve damar sağlığının korunmasında etkilidir.
Yüksek oranda lif içeren badem, zayıflama diyetlerine destek olarak kilo vermeye yardımcı olur. Özellikle ara öğünlerde ve salatalarda tüketilmesi önerilen badem, uzun süre tokluk hissi yaratarak iştahın kontrol altına alınmasını destekler. İçeriğinde yer alan vitamin ve minerallerin antioksidan içeriği yüksektir.
Nonpareil badem Kaliforniya'da (ABD) mevcut çeşitlerin en iyisi olarak kabul edilir. Ağacı kuvvetli ve verimlidir. Çubuğu ince, iç badem kalitesi yüksektir. İç randımanı % 60-70, çift badem oranı ise % 5-10'dur.
Badem çeşitleri; El Bademi, Diş Bademi, Taş Bademi olarak 3 sınıfa ayrılmıştır.
Bazı çeşitlerde iki yumurtalığın da gelişmesi sonucu ikiz badem oluşumu çoklukla görülür. İkiz iç oluşturan çeşitlerin ticari değeri düşüktür. İkiz bademler tohumluk olarak da işe yaramaz.
Yeşil iken çağla.kuruyunca badem.payam Aydın yöresine ait değil .
Çağla turşularının esas sırrı hiç beklemeden dalından kavanoza girmesi. Tabii ki yıkanıyor, ancak arada hiç beklemiyor.
Ayrıca şeker hastaları için mayhoş olan tadıyla çağla yüksek lif oranından dolayı glisemik indeksi düşük meyveler grubunda bulunmaktadır. Kötü kolesterolü (LDL) düşürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri