Diyarbakır Badem Ezmesi / Diyarbakır Lebzüniyesi 11.10.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Ayıklanan bademlerin su, limon ve şeker ile ezilerek macun kıvamına getirilmesiyle yapılan bir tatlıdır. Doğduğu yerin Edirne olduğu bilinen tatlı, gezginler ile Avrupa'ya taşınmış ve “Marzipan” ismiyle Avrupa mutfağında yerini almıştır.
Acıbadem kurabiyesi farklı yöre mutfaklarında rastladığımız bir lezzet olsa da, Edirne mutfağında da kendine sağlam bir yer edinmiştir.
Marzipanın Kökeni
Marzipan İtalyanca “şeker kutusu” anlamına geliyor. Kayıtlara göre marzipan, İtalya'da, hasadın çok kötü geçtiği bir dönemde ekmek yapmak için un bile bulunamadığı, elde kalan tek ürünün badem olduğu bir yılda icat edildi.
Geleneksel Badem Ezmesi – Alaturka Marzipan
Kuru yemiş tabaklarında yer alan bademin bilinen 5 türü vardır. Taze tüketilmek istenildiği zaman, köşe başlarında seyyar araba ile satılan çağla olarak tanınmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Badem ezmesi (marzipan) kreması ile pandispanya olarak da bilinir.
Merhaba arkadaşlar antep'in ramazan bayramlarında ikram edilen yöresel kerebiç kurabiyesi tam ölçülü ve aşama aşama resimli anlatımı sizlerle. Ağızda dağılan kerebiç kurabiyesi sadece bayramlarınızın değil özel günlerinizin de vazgeçilmezi olacak.
Kurabiyenin ilk kez 7. yüzyılda İran'da yapıldığı düşünülmektedir. Bölgedeki şeker kullanımından kısa bir süre sonra ortaya çıkan kurabiyeye, yazılı olarak ilk defa 10. yüzyılda yazılmış Arapça yemek kitabı Kitab al-Ṭabīḫ'te rastlanmaktadır.
Padişah I. Murat, acıbadem kurabiyesine, aşçısından yola çıkarak “Hacıbadem” ismini verir. Zamanla baştaki H harfi yitip gider ve geriye acıbadem kalır.
Datça'nın bademle meşhur olduğu konusunda Türkiye'de ve dünyada bir tereddüt yok. Datça'da 3 çeşit badem yetiştiriliyor. Bunlardan en önemlisi, 'en iyi badem' olarak nitelendirdiğimiz nurlu badem.
Daha çok Türkiye, İran, Suudi Arabistan gibi ılıman iklime sahip ülkelerde yetişmektedir. Ancak ülkemizde yetişen birinci kalite badem çeşidi Datça bademidir. Badem denince aklınıza ilk gelen yer neresi diye sorsak cevabınız tabii ki Datça olacaktır.
Acı bademin faydaları öksürüğe iyi gelmesi, cilt temizleyici olarak kullanılması, böbrek taşı düşürmede yardımcı olması, diyabet hastalığında aynı zamanda saça ve cilde nemlilik vermesi bakımından oldukça faydalıdır. Acı badem günümüzde kozmetik alanlarda da oldukça kullanılmakta olduğunu öğrendik.
Bir tencereye toz şeker, su ve limon suyunu koyarak, şerbet gibi pişmeye bırakalım. Şeker iyice eriyip, şurup kaynayıp, koyulaşmaya başladığında püre olmuş bademleri, şerbetin içine atın ve birlikte 5 dakika kadar kaynatın. Ocağın altını kapatıp, karışımı soğumaya bırakın.
Acı Badem kelimesi Türkçe'de "Gülgillerden, dikenli veya dikensiz, meyvelerinin kabukları kalın, çekirdekleri küçük olan bir tür badem ağacı (Amygdalus amara)." anlamına gelir.
Edirne bademli kurabiyesi ya da yaygın kullanılan ismiyle Kavala kurabiyesi Edirne'nin bilinirliğine azımsanmayacak değer katan gastronomik bir öğedir.
Kavala Kurabiyesi, ülkemizde Edirne Kurabiyesi olarak da bilinen bir çeşit un kurabiyesidir. Yunanistan'ın Kavala şehri, kavrulmuş un ve bademin bu ağızda dağılan lezzetini kendi adını verse de, birbiriyle tarih sürecinde yakın ilişkiler içindeki halkların ortak bir lezzetidir.
Sütün ve kahvenin vazgeçilmez arkadaşı olan çikolata parçalı kurabiye; anonim olan birçok lezzetin aksine oldukça bilindik bir hikâyeye sahip. 1930 yılından, 1967 yılına kadar Toll House isimli bir restoran işleten Kenneth ve Ruth Wakefield çifti; bu enfes tadın mucidi olarak biliniyor.
Karadeniz bölgesinde tüketilen sarı kurabiyeleri sizi geçmişe götürecek. Karadeniz bölgesinde tüketilen sarı kurabiyeleri sizi geçmişe götürecek.
Yumurta, süt, mısır unu, kabartma tozu ve azar azar un ilave ederek, ele yapışmayan bir hamur yapın. 10 dakika dinlendirdikten sonra, istediğiniz şekilde ve büyüklükte kurabiyeler yapın ve tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 25 dakika pişirin. Fındık tozu serperek servis yapın.
Eritilmiş yağ ve şeker bir kapta karıştırırız Şeker tamamen eridikten sonra un ilave edilip karışımı yoğururuz. Yumurtadan biraz küçük parçalara ayrılır ve “s” şekli verilerek tepsiye dizeriz. 140 C lik fırında 20 dakika pişirilir. İlk 10 dakikadan sonra fırının kapağı biraz aralık bırakılır.
Speisestärke. Nişasta. Geri bildiriminiz için teşekkürler!
Marzipan, şeker ve badem ezmesi karışımıyla yapılır. İtalya'nın özellikle güney gölgelerinde yüzyıllardır tüketilmektedir. Tadı herhangi bir şekerlemeyle tam olarak karşılaştırılamayan marzipan, çok benzer olmasına rağmen badem ezmesinden farklıdır. Badem ezmesi çok tatlı ve aromalı değildir.
Genellikle marzipan için acı badem kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri