Acı biber ve bazı baharatlar hemoroid sorunu olan bölgeyi tahriş etmektedir. Acılı ve bol salçalı yiyecekler ile baharatların tüketilmemesi de basura iyi gelmektedir.
Acılı ve bol baharatlı yiyeceklerin tüketilmesi hemoroide iyi gelmemektedir. Ancak unutulmamalıdır ki, acının kendisi hemoroide yol açmaz, bol acı tüketmek bölgeyi tahriş eder. Bireylerin bu konuda dikkatli olması, acılı, bol baharatlı yiyeceklerden uzak durması gerekmektedir.
Neden Acılı Yemekler Yiyenlerde Basur Bu Kadar Sık Görülüyor? Olay şu: Acılı yemekler basura neden olmaz. Acılı yemekler, halihazırda basur varsa bunun daha fazla hissedilmesine neden olur. Çünkü acıya neden olan kimyasallar, basurun özündeki şişmiş ve hatta çatlamış bağırsak damarlarının yanmasına neden olur.
Buz uygulaması: Şişmiş alanlara bir seferde 10 dakika boyunca bez kaplı buz paketleri uygulanması hemoroid ağrısının ve iltihabın azaltılmasına yardımcı olabilir. Lifli beslenmek ve su içmek: Lifli beslenmek ve günde ortalama 2 buçuk litre su içmek; dışkıyı yumuşatarak bağırsaklardan geçişi kolaylaştırır.
Hemoroid hastalarının kaçınması gereken hemoroidi tetikleyen yiyecekler : Mandalina, portakal, greyfurt ve limon.
İlgili 39 soru bulundu
Hastalığın erken evresinde bol sıvı alımı, diyet, ağrı kesiciler, steroid içeren fitiller ve kremler etkilidir. Ayrıca 'oturma banyosu' denilen sıcak su banyosunun yanı sıra kabızlığı olan hastalarda lifli gıdaların tüketilmesi, şikayetlerin azalmasını sağlar.
Bazı gıdalar basur belirtilerini şiddetlendirip ağrılara ve kanamalara neden olabilir. Kahve, çay ve diğer kafein içeren içecekler (kola, yeşil çay gibi) basuru tetikleyen içecekler arasında ilk sıralarda gösterilmektedir. Kafein, vücudun susuz kalmasına neden olur.
Derece Hemoroidler: Sarkmış olan hemoroidler elle de normal pozisyona getirilemez, bu durumda genellikle acil operasyon gerekir.
Bu kadınların saç tokası gibi bir lastiğin anoskop olarak adlandırılan ve makat içine yerleştirilen bir alet ile lastik tokayı kaydırarak oraya yerleştirilmesi işlemidir. Böylelikle o hemoroid (basur) damarı boğulmuş olur, çürür ve 5-7 gün içinde bant kendiliğinden düşer ve bu bölümde küçük bir ülser oluşur.
Basur memesi patlarsa kişiye ağrı ve acı verebilir. Bir başka deyişle tromboze basur olarak tabir edilen bu meme kişilerin rahatsız olmasına neden olur. Basur memesinin patlaması ile her dışkılamada kanama oluşması hastada kansızlığa sebep olmaktadır.
Aşırı baharatlı ve acı tüketimi de basura sebep olmaktadır. Eğer fazla acı tüketiyor ve baharatlı yiyecekler tüketiyorsanız basur ortaya çıkabilmektedir. Bundan dolayı daha az baharatlı ve daha az acılı yiyecekler tüketmelisiniz. Fazla kırmızı et ağırlıklı beslenmek de basura sebep olabilir.
Ayrıca kadınlarda progesteron hormonu da fibroelastik dokuda gevşemeye yol açar. Bu yüzden regl (adet) ve hamilelik dönemlerinde gerek dışkılama (kabızlık) gerekse makat sorunları alevlenir.
Kabızlık şikayetleriyle birleşen hemoroid basur rahatsızlığı için en iyi beslenme çözümlerinden biri lifli gıdaların tüketilmesidir. Taze meyve ve sebzeler, tam tahıllı gıdalar, baklagiller, kuru yemişler lifli besinler arasında yer alır.
Acı ya da baharatlı gıda tüketmenin doğrudan hemoroide yol açması söz konusu değildir. Ancak acı tüketimi, dışkılama sırasında tam boşalamama hissine ve dolayısıyla kişinin daha çok ıkınmasına ve tuvalette kalma süresinin uzamasına yol açar.
Basur ağrısı genelde bir ay sürmektedir. Hemoroidler ilk haftalarda şiddetli ağrı ile kendini gösterir diğer haftalarda hafifleyerek devam eder. Ancak ağrı hafiflediğin de hastalığınız iyileşmez.
Bira gibi mayalı içecekler makat genişletici özelliği olduğundan hemoroide yol açabilmektedir. Hemoroidi önlemek veya hızlı bir iyileşme süreci geçirmek için kesinlikle alkolden uzak durulması gerekmektedir.
Kısacası Hemoroid yeterli tedavi sonrası tekrarlamaz. Yeni basur oluşabilir, yapılan müdahale yetersiz olabilir veya basur tanısı doğru olmayabilir. tarafından sağlanmaktadır.
Boyutları, hastalığın derecesine göre farklılık gösterir bazen fındık kadar küçük bazen de yumurta büyüklüğünde olabilirler. Makat çevresindeki damarların sarkmasıyla ve bağırsak duvarının zayıflamasıyla ortaya çıkmaktadır. Ne yazık ki, dış hemoroid kendiliğinden geçebilen bir rahatsızlık değildir.
Ayrıca makat bölgesinde sürekli bulunan bu ağrılı, kanamalı ve hassas şişlikler (yani hemoroidler) erkeklerde penisin yeterli sertleşmesine engel olduğu gibi bayanlarda cinsel arzuyu (libido) ciddi bir şekilde azaltır.
Gerek tromboze hemoroid, gerekse anal hematom bir kaç haftada kendiliğinden iner ve kaybolur. Dış basurun tek tedavi yöntemi cerrahi olarak alınmasıdır, iç basur tedavisinde kullanılan ameliyatsız yöntemlerinden hiçbiri dışardakiler için uygulanamaz.
Her hemoroidin görülmesi sırasında cerrahi tedavi önerilmemelidir. İç hemoroidin dört evresi bulunmakta ve genellikle üçüncü ve dördüncü evrelerde cerrahi tedavi yapılmaktadır. Diğer tedavi yöntemlerinde birinci evreden dördüncü evreye kadar medikal tedavi ile kendiliğinden geçmesi mümkündür.
Muayene hastanın utanmasına neden olmayacak bir ortamda yapılmalıdır. Bu muayene sırasında doktorun makat bölgesini ve kalın bağırsağın son kısmı olan rektumu da parmakla muayene etmesi gerekir. Bu şekilde akla gelebilecek diğer hastalıkların varlığı da araştırılır.
1- YOĞURT: İnsan sağlığı için oldukça sağlıklı bir besin olan yoğurt, aynı zamanda basura da iyi gelmektedir. Eğer siz de basur hastalığından muzdaripseniz düzenli olarak yoğurt tüketerek bu problemin ortadan kalkmasına katkı sağlayabilirsiniz.
Bu sebeple basur hastalığı olan kişilerin şu besinleri tüketmesi önerilmektedir: - A vitamini içeren besinler: Bezelye, havuç patates, kayısı, ıspanak, yumurta ve bal kabağı basur hastalığına iyi gelen besinler arasındadır.
Tatlı biber, havuç, patlıcan ve domates gibi sebzeler basur tedavisinde doğal ilaç olarak kullanılır. Domates içerdiği çözücü asit sayesinde basur memelerinin ağrılarını dindirerek zamanla yok olmasını sağlar. Meyvelerden özellikle ananas, kavun ve avokado basur tedavisinde etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri