Ekşi ve acı şeylerin aşırı tüketilmesi mide yanmasına neden olur. Baharatlı gıdalar, acı biber ve turşu gibi besinlerin sindirimi zordur. Aynı zamanda çay ve kahve gibi kafein içerikli içecekleri fazla tüketmek de uzun süreli yanma ve ekşime şikayetlerine yol açabilir.
Acı kırmızı biber hepimizin bildiği gibi çok yenildiğinde bazı yan etkilere yol açabilmektedir. Mide, bağırsak ve basura zararlıdır.
Acı biber; içerdiği kapsaisin molekülü sayesinde sinir hücrelerindeki acı reseptörlerini harekete geçirerek yanma hissine neden olmaktadır. Midede sinir uçları olması sebebiyle acı biber yenilir yenilmez krampların oluşmaya başlamaktadır.
Ağızda, midede ya da başka bir yerde yanma hissini algılayan nöronlar, bu acıya sebep olan şeyin ayrımını yapmaz, vücut aynı şekilde tepki verir. Fakat acı biberin verdiği bu geçici rahatsızlık dışında uzun vadeli herhangi bir tehlikesi yoktur.
SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIR: Tüm biberler mide asidini arttırarak, sindirim salgılarını çoğaltır.
İlgili 27 soru bulundu
Acının özü olan acı biberin özü “capsaicin” adlı doğal bir maddedir. Acı biberin ağzına değdiği anda oluşan his sayesinde kişinin sinirleri yumuşayarak beyinde bir endorfin salgılar. Ayrıca beyin bölgesinde salgılanmakta olan endorfin, vücut üzerinde bir ağrı kesici etkisi oluşturmaktadır.
Proteinler, yük dağılımı molekül boyunca değiştikçe şekillerini değiştirir (katlanır ve açılır). Acı biberin acı olmasına sebep olan kapsaisin maddesi de TRPV1 proteinin katlanmasına yol açar. Bu sebeple acı biber yediğimizde beynimiz sıcaklığın arttığı zanneder ve terleme emri gönderir.
GASTRİT VE ÜLSER HASTALARI ÇİĞ TÜKETMEMELİ
Yetişen, mideyi kuvvetlendiren, iştahı açan ve hazmı kolaylaştıran yeşil biberin, mide salgısını artırdığını, ancak çiğ olarak gastrit ve ülser hastalarının tüketmemesi gereken bir sebze olduğunu belirtti.
İçerdiği sitrik asit nedeniyle domates, mandalina, portakal ve greyfurt gibi meyveler gastritin ilerlemesine neden olur. Bunun yanında karabiber, acı biber, jalapeno biberi, biber tozu da zararlı etkileriyle iltihabın artmasına neden olur.
Acı biberin birçok faydası bulunan bir besin olduğunu fakat her besin gibi aşırı tüketiminde acı biberin de bazı dezavantajları olabileceğini hatırlatan Dr. Bölükbaşı, “Aşırı tüketildiğinde hemoroid ve ülser gibi hastalıkları tetiklemektedir.
Kapsaisin sudan ziyade yağda çözündüğünden, acı yemeğin ardından su içmek pek işe yaramaz, ama ayran iyi gelir. Çünkü ayran yağ içerir. Ayrandaki yağ, ağzınızdaki kapsaisini temizleyerek acı hissini ortadan kaldırır.
Acının, cinsel isteği artırdığı uzmanlar tarafından söylenir durur... Peki neden diye sorarsanız, acı biber kan dolaşımınızı hızlandırır ve kendinizi sekse daha hazır hissetmenizi sağlar. Doğal tatlı bal, yüzyıllardır bilinen afrodizyaklardan biridir.
Lif bakımından oldukça zengin olan acı biber, bağırsak sağlığının korunmasında oldukça etkili bir yiyecektir. Sindirim sistemini destekleyerek kabızlığa iyi gelir. Acı biber bağırsak sağlığını koruyarak kolon kanseri ve parkinson hastalıklardan korumaktadır.
Aç karnına kaçınmanız gereken baharat örnekleri arasında acı biber, sarımsak ve zencefil bulunur. Şekerin sindirimi çok kolay olabilir, ancak aç karnına tüketildiğinde vücudunuzun insülini salgılamasını engeller. Bu olduğunda, kolayca göz problemleri yaşayabilirsiniz.
Gastrit belirtileri ve semptomları arasında öncelikle üst karın bölgesinde kazınma, yanma hissi veya ağrı bulunur. Bu rahatsızlıklar yemek yenilmesi sonucunda hafifleyebilir ya da artabilir. Aynı zamanda mide bulantısı, kusma ve yemek yedikten sonra karın bölgesinde dolgunluk hissi de gastrit belirtileri arasındadır.
Kapsaisin sudan ziyade yağda çözündüğünden, acı yemeğin ardından su içmek pek işe yaramaz, ama ayran iyi gelir. Çünkü ayran yağ içerir. Ayrandaki yağ, ağzınızdaki kapsaisini temizleyerek acı hissini ortadan kaldırır. Su ise soğukluğundan dolayı ancak geçici bir etki sağlar.
Acı biber metabolizmayı hızlandırdığı için kilo kontrolü yapmak isteyenlerin de tüketmeyi düşünebileceği bir besin. Ancak aşırı tüketiminden kaçınmalı. Günde 2 adedi geçmemekte fayda var. Aksi halde fazlası, özellikle ülser varsa midede sorunlara neden olabiliyor.
Acı Yemek Sağlıktır!
Acı biberin özü olan ''capsaicin'' beynin endorfin salgılamasına yol açar. Bunlar doğal ağrı kesicilerdir ve vücutta bir mutluluk-iyilik halinin oluşmasını sağlarlar. Sinirlerin yumuşaması ile salgılanan endorfin vücutta ağrı kesici etki yapar.
Mide kanseri olan kişilerin yarısından fazlasında görülen en belirgin belirtilerden ikisidir. Bu semptomlara mide ya da göğüs kemiğinin altındaki ağrı da eşlik eder.
Mide ağrısı dalak, pankreas ve diyaframa etki edebilir. Ancak yayılma eğilimi gösterdiği durumlarda ciddi hastalıkların belirtisi olarak kabul edilmektedir. Mide ağrısı, sırt bölgesine çoğunlukla yayılma eğilimi gösterebilir. Bunun haricinde göğse ve kal bölgesini de etkileyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri