Diyafram ile yemek boruları sinirleri birbiri arasında güçlü bir bağ örmüştür. Diyafram ve mide sinirleri arasında meydana gelen bağ ise oldukça gevşektir. O yüzden baharatlı ya da acı türü besin kaynakları tüketildiği vakit, hıçkırma durumu oluşmaktadır.
Acı biber, diyaframdaki nöronları harekete geçiren ve hıçkırıklara yol açan kapsaisin adı verilen bir bileşikle yüklüdür. Aşırı miktarda acı biber tüketmenin sonunda hıçkırık kaçınılmaz olabilir. Ayrıca, aşırı acı tüketmek midede gastrit ve reflü gibi şikayetlere de yol açabilir.
Uzun süren hıçkırık ataklarının bir sebebi, diyafram kasına hizmet eden vagus sinirlerine veya frenik sinirlerinde olan hasar ve tahriştir. Bu sinirlerde tahrişe veya hasara neden olabilecek faktörler; kulak zarınıza temas eden bir cisim, boynunuzda olan bir tümör, kist veya guatr, reflü, boğaz ağrısı ya da larenjit.
Buzlu su, limon suyu veya sirke içmekle, gırtlaktaki glottis spazmı çözülebilir. Buruna bir tutam enfiye veya karabiber çekildiğinde oluşan hapşırık ardından gelen şok soluklanma, diyafram kaslarını etkileyerek yeniden normal soluklanma ritmine dönülmesini sağlar.
İlgili 40 soru bulundu
En sık karşılaşılan tipik reflü belirtileri arasında; midede yanma, ekşime, ağızda acı bir tat hissedilmesi, göğüste ağrı veya yediklerinin ağıza gelmesidir. Atipik reflü bulguları ise genellikle kulak burun boğaz hastalıklarıyla karıştırılmaktadır.
Kanser hastalarında neden hıçkırık olur? Kemoterapi gören hastalarda kullanılan yöntemlerin mide bulandırıcı etkisini ortadan kaldırmak için kullanılan mide ilaçları mide bağırsak hareketlerini yavaşlatır. Bu durum da kemoterapi hastalarında uzun süreli ve geçmeyen hıçkırık oluşmasına neden olur.
Ortalama olarak dakikada 6 ile 12 kez oluşan hıçkırık, çoğunlukla müdahale edilmeksizin birkaç dakika içinde kendiliğinden geçer. Bazı durumlarda bir aydan uzun süren inatçı hıçkırık ise pek çok hastalığın habercisi olabilir. Bu yüzden iki saatten uzun süren hıçkırık varlığında, uzman hekime başvurmak gerekir.
Alkol ve sigara hıçkırığı tetikliyor
Midenin aşırı yemek veya gazlı içeceklerle gerilmesi. Aşırı acılı beslenme. Fazla alkol alımı Akciğerlerin sigara veya rahatsız edici kokularla uyarılması
Kemoterapinin mide bulandırıcı etkisini ortadan kaldırmak amacıyla kullanılan mide ilaçları mide bağırsak hareketlerini yavaşlatır. Bu durum da kemoterapi hastalarında uzun süreli ve geçmeyen hıçkırık oluşmasına neden olur.
Hıçkırık genel olarak 5-10 dakika arasında geçer. Ancak daha kısa ya da uzun süren hıçkırık durumları da olur.
Kamışla su içmek
İlginç olabilir ancak kamışla su içmek hıçkırığı kesmek için etkili bir yöntem. Nefes alışınızı bu şekilde kısa süreli olarak durdurabilir ve içeceğinizi yudumlarken hıçkırıktan kurtulabilirsiniz.
Yemeği süratli bir şekilde yediğimizde gıdalarla birlikte bir miktar da hava yutuyoruz. Yuttuğumuz bu havanın dışarı çıkması için vücudumuz 'hıçkırık' şeklinde tepki verir. Diyafram süratli bir şekilde büzüşerek hızlı nefes almamızı sağlar.
Tamamen doğal bir süreç olması ile beraber belli bir zaman içerisinde son bulur. Ancak çok uzun sürdüğü zamanlarda su içmek ya da sakinleşmeye çalışmak hıçkırığı giderme noktasında etkilidir.
Acı kırmızı biber hepimizin bildiği gibi çok yenildiğinde bazı yan etkilere yol açabilmektedir. Mide, bağırsak ve basura zararlıdır. Genellikle tüm acı bitkilerde bunlar görülür. Bir de karaciğer yetmezliği olanların acı kırmızı biber tüketmesi önerilmez, zararlıdır.
Uzmanlar, biberlerin memelileri ve böcekleri uzak tutmak için acı tat geliştirdiğine inanıyor. Bu teoriye göre, lunaparktaki çarpışan arabalara binmeyi ya da paraşütle atlamayı sevdiren, heyacan arama içgüdüsü nedeniyle acı yemeye başladık.
En uzun süreli hıçkırık rekoru Amerikalı Charles Osborne'a aittir. 1922'de başlayan hıçkırığı hiç durmaksızın 1990'a kadar, yani 68 yıl boyunca devam etmiştir.
Hastalık olarak kategorize edilir. Tespit edilen en uzun hıçkırık nöbeti 69 yıl boyunca sürmüştür. Iowa eyaletinin Anton kentinde bir domuz çiftliğinde çalışan Charles Osborne'un başına gelmiştir. 1922'de başlayıp 1991'e kadar sürmüştür.
Hıçkırık; göğüs ve karın bölgesini ayıran diyafram kasının ani ve istemsiz kasılmasıyla ortaya çıkan durumdur. Tıbbi olarak “singultus” olarak adlandırılır ve senkronize diyafram çarpıntısı olarak bilinir. Hıçkırık, tek seferlik ya da nöbetler hâlinde ortaya çıkabilir.
“Hıçkırık; menenjit, beyin içi kanama, beyin tümörleri ve beyindeki yaşlılıkla ilgili değişiklikler gibi merkezi sinir sistemini ilgilendiren hastalıkların bir bulgusu olabilir. Reflü hastalarında hıçkırık da olabilir. Sadece hıçkırık şikayetiyle doktora başvuran hastalar da olmaktadır.
Sonuç olarak kanserde hıçkırık;
kanser hastalarını % 10'a varan oranda etkileyen sık yan etkilerden biridir ve. uygun yaklaşımlarla tedavisi mümkündür.
Ayrıca bağırsak hastalıkları, pankreas bezi iltihaplanmaları, karaciğer tümör metastazları, safra kesesi problemleri de uzun süreli hıçkırık nöbetlerine yol açabilir.
Kanser hastaları son dönemde sürekli olarak yatarak günlerini geçirir. Fiziksel olarak çökkünlük yaşadığı için hasta hareket etme güçlüğü çeker. Beden zayıflığı nedeni ile hasta yemek yemekte, su içmekte, ilaç kullanmakta dahi yutma zorluğu çektiği için çok zorlanır.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri