Bebekler ilk ayda her öğünde 150 ml kadar süt içme potansiyeline sahiptir. Sonraki 3 ay içerisinde ise her öğünde 120 ml – 180 ml içebilirler. 6 ayın sonunda ek gıdalara geçildiği için, öğün sayısı 5'e düşer ve ortalama 1000 ml – 1400 ml süt tüketmiş olurlar.
Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir. Anne sütünün temel şekeri laktozdur.
Sağılan süt steril süt saklama poşetleri veya kaplarında genellikle 60-120 cc olacak şekilde saklanmalıdır.
1) İlk 3 gün: Yaklaşık 3 kiloluk bir bebek, 2 saatte bir 60 ml, toplamda 450 – 600 ml anne sütü almalı. Bebek ilk gün boyunca her istendiğinde 5 dakika bir göğüste 5 dakika diğer göğüste emzirilmeli. 2. gün her 2 saatte bir 10 dakika, 3. gün ise 2,5 saatte bir 15 dakika emzirilmeli.
Farklı saatlerde sağılan sütler aynı kapta toplanabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken soğuk olana soğuk olanı eklemektir; yani, yeni sağılan süt eskisine eklenmeden önce soğutulmalıdır. Farklı saatlerde sağılan sütler oda sıcaklığında tutulmuşsa birbirlerine eklenebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Emme süresi ise 5-7 dakika kadar kısa ve ya günün bazı saatlerinde akşamları ve uyku öncesi 30 dakika kadar uzun da olabilir. Emzirme süresindeki bu kısalma bazen annelerin bebeklerinin memeyi reddetmesi olarak algılanabilir. Ama yeterli süt alıyor idrar miktarı yeterli ve kilo alımı iyi ise endişe etmeyin.
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Yenidoğan Bebekler
2-3 saatte bir beslenmesi gereken yenidoğan bebeklerin her iki tarafta da 10-15 dakika emzirilmesi gerekir. Ortalama 20-30 dakikalık bir beslenme, bebeğin yeterince anne sütü almasını sağlar. Bazı yenidoğan bebeklerde bu süre 45 dakikayı bulabilir.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Anneler merak etmesinler, anne sütünü sağdıkça anne sütünü artırır ve süt çoğalır. Ancak anne sütünü artırmanın önemli adımlarından bir tanesi aslında bebeğin emmesidir. Bebek eğer emiyorsa sütü artıran en önemli unsur budur.
Bebeğin kilosu 150 ile çarpılırsa 24 saatteki süt ihtiyacı bulunmuş olur. Diğer bir deyimle ilk 6 ayda bebekler kilo başına 150 cc. süte gereksinim duyarlar. Örneğin 5 kilo gelen bir bebek günde 750 cc. civarında süt alırsa bu onu yeterince beslemiş olur.
– Bebeğin emme gücüne bağlı olmakla birlikte her emzirme ortalama 20-30 dakika sürmektedir. Ama bebeğiniz daha kısa emiyor ve kilo alımı da iyi ise sıkıntı yok demektir. – Eğer sütünüz az ise mutlaka her beslenme sonrasında süt sağma pompanız ile sağma yapın.
Bir litre süt üretilebilmesi için 300 - 400 litre kanın meme dokusundan geçmesi gerektiği düşünülürse bu olayların yoğunluğu daha be- lirgin olarak anlaşılır. Buda demektir ki 20 kg. süt veren bir ineğin meme dokusundan 24 saatte 6000 - 8000 litre kan geçecektir.
Yenidoğan bebek her ağladığında mutlaka emzirmek gerekir. Çünkü ağlamasının muhtemel sebebi açlık olacaktır. Ancak bebek 2-3 haftalık olduğunda yavaş yavaş kolik denen gaz problemleri başlayabileceğinden her ağlama bu aşamada açlıkla ilişkilendirilmemelidir.
Göğsünüze masaj yapın: Bebeğiniz emerken memenize masaj uygulamanız süt akışını artırır bu bebeğin uyanık kalmasını sağlayabilir. Meme değiştirin: Bir memeyi emdikten sonra eğer bebeğiniz uykuya dalmaya başladı ise diğer memeye geçiş yapın bu onun uyanmasına ve daha aktif kalmasını sağlayacaktır.
Ortalama çoğu bebek 15-30 dakika arasında emer. Fakat emzirmesi süresi bazen daha kısa veya uzun olabilir. Emzirme süresi bir memede 4 dakikadan kısa veya 30 dakikadan daha uzun olursa ve bebek 1-1,5 saatten daha kısa aralıklarla emmek isterse annenin bebeğini doğru emzirip emzirmediği mutlaka kontrol edilmelidir.
Emzirme döneminde çay ve kahve tüketimi zararlı olur mu? Annelerin emzirme döneminde fazla miktarda çay ve kahve tüketmesi, anne sütüyle bebeğin vücudunda birikmeye başlar. Bu bebeğin uyarılmasına yol açar. Bebek huzursuzluk yaşar, uykularında düzensizlikler olur.
Annenin sıvı ihtiyacını karşılamaya yönelik besleyici değeri yüksek yayla çorbası, sebze çorbası, et suyu ile hazırlanan çorbalar anne sütünü arttıran çorbalar arasında yer alır. Süt, ceviz, fındık ve tahin kullanılarak hazırlanan anne sütünü artıran tatlılar da sütün kalitesini artırır.
1) Günde yarım göbek yemek kaydıyla, marul süt arttırır. Ayrıca marul kilo da yapmadığından, doya doya yiyebilirsiniz. ( ot ye, süt ver…??) 2) Havuç salatası da, marul kadar olmasa da, süt yapma konusunda fena değildir. Ayrıca da vitamin küpüdür.
Bebeğim Doymazsa Uyur Mu? Bir bebeğin uykuya dalamaması ya da uykusundan uyanmasının en sık karşılaşılan nedenlerinden biri açlıktır. Geceleri bebek ister formül mamayla ister anne sütüyle beslensin karnı doymazsa ya da acıkırsa uyanır.
Yenidoğan bebek annelerinin 2-2,5 saat ara ile düzenli pompa kullanmaları sütün artış göstermesi ve annenin göğsünde süt kalmaması açısından önemlidir. Sağımlar her göğüs için 12-15 dakika sürmelidir. Daha büyük bebek anneleri için 3-3,5 saat ara ile sağım yapılması uygundur.
BEBEĞİNİZİ UZUN SÜRE EMZİRMEYİN
Ancak unutmamak gerekir ki; uzun süreli emzirme, bebek süt dişleri yüzeylerinde erozyona da (çürüksüz madde kayıpları) sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri