1 kg lık konserve kavanozun dibine sarımsaklardan birkaç tanesini koyun. Ardından küçük acı biberleri kavanoza düzgünce yerleştirin. Biberlerin ara ve üst kısımlarına da sarımsaklardan yerleştirin. Daha sonra biberlerin üzerine 1 buçuk yemek kaşığı kaya tuzu ekleyin.
Kavanoza biberleri düzgünce yerleştirin. aralarına soyulmuş ve ikiye bölünmüş sarımsakları koyun. Ayrı bir kapta sirke, tuz, şekeri karıştırıp Biberlerin üzerine dökün. Kavanozda eksik kalan yeri kaynar su ile doldurun. Kavanozu ters çevirip 1 saat kadar bu şekilde bekletin.
İlgili 44 soru bulundu
5- Kararmaması için…
Normal tuz yerine, iri kaya tuzu kullanın. Böylelikle turşularınız kararmayacak ve lezzetinden bir şey kaybetmeyecektir.
Hazırladığınız turşu suyunun içerisine birkaç kişniş tohumu ekleyin. Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
Bir litre suyun içine salamuralık tuzu, limon tuzunu, tozşekeri, sirkeyi dökün ve tuzu eriyinceye kadar karıştırın. Sonra hazırlanan sebzelerin üzerine çıkacak kadar dökün. Salamuralık tuz yerine kaya tuzu kullanabilirsiniz.
Acı Biber Turşusu Tarifine İlişkin Notlar:
Üzüm ya da elma sirkesi kullanabilirsiniz. Nohut ve şeker turşunun fermante süresini hızlandırmaktadır.
Kaynayan suyun içerisine üzüm sirkesi, limon suyu, tuz, şeker koyalım ve tuz eriyinceye kadar karıştıralım sonrasında da suyu soğuması için bir kenara bırakalım. Kavanozumuzun dibine öncelikle nohutlarımızı yerleştirelim ve çizdiğimiz ya da deldiğimiz biberleri sıkıca kavanoza yerleştirelim.
Sirkesiz yaptığınız turşularınızı fazla bekletmeden tüketmelisiniz sirkedeki gibi uzun dayanmaz. Bu yüzden azar azar yapın. Kornişon turşuyu da bu şekilde yapabilirsiniz.
Kestiğiniz biberleri 3 litrelik kavanoza doldurun. Biberleri kavanoza bastırarak yerleştirin. Sarımsakları soyup içine atın. Kavanozu dolduracak kadar suyu, sirkeyi ve tuzu karıştırıp kavanozun ağzına kadar doldurun.
Öncelikle biberiyelerimizi yıkayıp süzgece alalım. Turşumuzun suyunu hazırlarken sirkeli suyumuzun içinde tuzu, limon tuzunu iyice eriyene kadar karıştıralım. Kavanozlarımızın en altına soyup ayıkladığımız sarımsakları bırakıp, biberiyelerimizi sıkıca dolduralım. Üzerlerine çıkacak kadar turşu suyunu bırakalım.
Kullandığımız su, kaynayıp soğumuş değil, kaynar halde sıcak su olacak. Merak etmeyin sebzeler yumuşamıyor, bilakis daha çıtır oluyor.
Turşu Suyu Ölçüsü Nedir? Turşu suyu yapımı için sirke ve tuz oranı doğru kullanılmalıdır. Sirke ya da tuzu fazla koyduğunuzda turşunuz daha çabuk olmaz. 1,5 litre suya 2,5 yemek kaşığı kaya ya da deniz tuzu ve sirke ekleyerek turşu suyunuzu hazırlayabilirsiniz.
5 litrelik turşu için; 1 çay bardağı iri kaya tuzu. 1,5 su bardağı üzüm sirkesi. 1 yemek kaşığı limon tuzu.
Kavanozun içine biraz biber, bir iki kaşık domates sosu olarak sırasıyla kat kat dolduruyoruz. Ağzına kadar doldurup, kapağını sıkı bir şekilde kapatıp ters çeviriyoruz. İyice soğuyunca, serin bir yerde muhafaza ediyoruz.
Turşusu yaparken biberleri yıkadıktan sonra bıçak yardımıyla delebilir ya da biberler çok uzun ve kavanozunun ufaksa benim yaptığım gibi ikiye kırabilirsiniz. Ben 500 gr biber için 1 kiloluk cam kavanoz kullandım. Uzun saplarının görüntüsünü sevdiğim için sapları kesmek yerine biberleri iki parçaya elimle böldüm.
Isınan yağın üzerine 1 baş ayıklanmış sarımsağı koyun. Sarımsakların üzerine doğradığınız biberleri ekleyin. Biberleri sarımsaklar ile birlikte 1 dakika sürekli karıştırarak, kavurun. Daha sonra biberlerin üzerine 1 çay bardağı üzüm sirkesi dökün.
Ortalama 1 litrelik bir kavanozda turşu yapacaksanız tuz oranı 1,5 yemek kaşığı kadar olmalı. 3,5 su bardağı içme suyu, 1,5 yemek kaşığı tuz ve 150 ml kadar sirke nefis bir turşu yapmanıza yardımcı olacaktır. Bu oranlara bir de dilerseniz limon suyu, limon tuzu gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz.
5 yemek kaşığı kaya tuzu (eksik olursa ekleyebilirsiniz) 2, 5 litre hazır su (eksik gelirse ekleyebilirsiniz) 3 su bardağı sirke (üzüm sirkesi)
1 klasik çay bardağı sirke, 5-6 diş sarımsak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri