5 yemek kaşığı kaya tuzu (eksik olursa ekleyebilirsiniz) 2, 5 litre hazır su (eksik gelirse ekleyebilirsiniz) 3 su bardağı sirke (üzüm sirkesi)
Biber yerleştirme işlemimiz bittikten sonra turşumuzun suyu için uygun bir kap içerisine içme suyumuzu alalım. Üzerine üzüm sirkesini, limon tuzunu, şeker ve kaya tuzunu da ekleyerek malzemelerimiz eriyene kadar güzelce karıştıralım. Bu sırada sirkeli ve tuzlu suyumuzun tadını kontrol etmeyi unutmayalım.
İlgili 34 soru bulundu
Kavanoz dolunca en üstüne yarım çay bardağı sirkeyi, 1 tatlı kaşığı şekeri ve 1 yemek kaşığı kaya tuzunu koyun. Kavanozu ağzına kadar sıcak suyla doldurun.
Turşu yaparken en önemli konu turşunun suyunu yapmak. Suyun içme suyu olması önemli bir nokta. Altın oran denen su, sirke ve tuz oranı ise 1 litre suya 1 çay bardağı sirke, 2,5 çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu şeklinde olmalı.
Normal tuz yerine, iri kaya tuzu kullanın. Böylelikle turşularınız kararmayacak ve lezzetinden bir şey kaybetmeyecektir.
1 kg lık konserve kavanozun dibine sarımsaklardan birkaç tanesini koyun. Ardından küçük acı biberleri kavanoza düzgünce yerleştirin. Biberlerin ara ve üst kısımlarına da sarımsaklardan yerleştirin. Daha sonra biberlerin üzerine 1 buçuk yemek kaşığı kaya tuzu ekleyin.
5 litrelik turşu için; 1 çay bardağı iri kaya tuzu. 1,5 su bardağı üzüm sirkesi.
Karışık Turşu Suyu (5 Litreye) Ve Hava Almaması İçin Çözümler Tarifi İçin Malzemeler. Suyu için; 12 bardak hazır su veye kaynatılmış ılık su. 1 buçuk su bardağı sirke.
Ortalama 1 litrelik bir kavanozda turşu yapacaksanız tuz oranı 1,5 yemek kaşığı kadar olmalı. 3,5 su bardağı içme suyu, 1,5 yemek kaşığı tuz ve 150 ml kadar sirke nefis bir turşu yapmanıza yardımcı olacaktır.
Turşu yapımında genel olarak üzüm sirkesi kullanılıyor. Biber turşusu ise en güzel limon sirkesiyle yapılıyor. Turşu yapımının püf noktası ise kullanılan sebze veya meyvelerin taze olmasıdır.
Bir kavanoza hazırladığınız biberleri doldurun ve üzerine tepsinin dibinde kalan yağ ve sirke karışımını boşaltın. Kavanozun kapağını sıkıca kapatın ve 1 gece dışarıda beklettikten sonra buzdolabına kaldırın. Yağlı biber turşunuz hazır! Afiyet olsun!
Hazırladığınız turşu suyunun içerisine birkaç kişniş tohumu ekleyin. Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
Püf noktası: Nohut turşuyu mayalıycak. Şeker sirkenin yoğunluğunu arttıracak. Limon tuzu ise turşunuzu sarartacak.
l Biber turşusunun tuz oranının az miktarda olması zamanla yumuşama, kararmaya ve esnemeye sebep olabilir. l Bunun tersi tuz oranının aşırı derece de fazla olması da hem tadını bozabilmekte, hem kararta bilmekte hemde turşunuzun olgunlaşma süreciini geciktirmektedir.
Sarımsakları soyun yarısını havanda dövün.Biberleri yıkayın, altından çizin ve kola şişelerine biberleri sıkıştırarak doldurun aralarına da soyulmuş sarımsaklardan atın. 1 litre suya 4 yemek kaşığı kaya tuzu,4 yemek kaşığı sirke,2 yemek kaşığı limon tuzu,2 yemek kaşığı şeker ve dövülmüş sarımsağı koyup eritin.
Kaynayan suyun içerisine üzüm sirkesi, limon suyu, tuz, şeker koyalım ve tuz eriyinceye kadar karıştıralım sonrasında da suyu soğuması için bir kenara bırakalım. Kavanozumuzun dibine öncelikle nohutlarımızı yerleştirelim ve çizdiğimiz ya da deldiğimiz biberleri sıkıca kavanoza yerleştirelim.
"Sirke bir süre sonra turşuyu eritiyor"
Turşularını kurarken genellikle limon kullandıklarını anlatan Güreler, sözlerine şöyle devam etti: "Turşu, sirkeyle daha kötü oluyor diye bir iddiamız yok. Limondan yapmamızın tek amacı sirke bir süre sonra turşuyu eritiyor. Biz yılda 50 ton ürün hazırlıyoruz.
Burası çok sorulduğu için açıklamak isterim, kullanılan su kaynayıp soğumuş değil kaynar halde sıcak su olacak. Merak etmeyin sebzeler yumuşamıyor, aksine daha çıtır oluyor.
Turşuya asıl lezzetini veren üzüm sirkesidir. 5) Tercihe göre turşuya 1 litre için 2-3 adet küp şeker de atabilirsiniz. Bu mayalanmayı hızlandıracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri