Kaba hitap ve nezaket dışı kelime ve sözler. Örneğin, bir kimseye yönelik “terbiyesiz” , “ahlaksız” , “siz kimsiniz lan” , “ne mal olduğunuzu biliyorum” şeklindeki sözler kaba söz/hitap mahiyetinde olup hakaret suçu teşkil etmez.
Tahdidi olarak sayılmasa da bir kişiye açıkça “mal” “salak” “aptal” “özürlü” “şerefsiz” gibi kelimeler kullanarak sözler söylemekte hakaret suçunu oluşturabilecektir.
Örnek vermek gerekirse bir kimseye “şerefsiz”, “namussuz”, “adi herif”, “hayvan”, “köpek”, “aptal” vb. şekilde söylenen sözler hakaret suçunu oluşturur. Kişiye isnat edilen somut olgunun, kişinin ruhsal, fiziksel veya psikolojik durumuna istinaden söylenmesi de hakaret suçunu oluşturur.
Ancak o.ç. gibi kelime grupları ifade özgürlüğünün sınırlarını aşmakta olup somut olayın özelliklerine göre hakaret suçunun unsurlarını oluşturmaktadır. Yargıtay 16. Ceza Dairesi de aşağıda yer verdiğimiz kararında bu kelime grubunu hakaret olarak belirlemiştir.
Hakaret suçu, bir kişinin onuruna, şerefine veya itibarına yönelik olarak yapılan sözlü veya yazılı bir saldırıdır. Bu suç, bir kişinin itibarına zarar vermek, aşağılamak veya küçük düşürmek amacıyla yapılan açık veya örtülü ifadeler ile gerçekleşebilir. Hakaret suçunun basit hali takibi şikayete bağlıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Kaba hitap ve nezaketsizlik: Üslup bozuk veya kaba olsa dahi hakaret sayılmaz. Örneğin: bilgisiz, tecrübesiz, terbiyesiz, siz kimsiniz lan, çemkirme bana, sus ulan… gibi ifadeler de hakaret sayılmaz. Yalnız rahatsız edici ifadeler: Birtakım sözler rahatsız edici olsa bile hakaret sayılamaz.
Madde 125: (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden (…) veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
-”aq”, “amk”, “mk” gibi sosyal medya kısaltmaları da hakaret suçunu oluşturur. Ayrıca “or*spu”, “s*lak” gibi yıldızla gizlenen yazı biçimleri hakaret suçunun oluşmasını engellemez.
Yerel mahkemenin kararını bozan daire, "edepsizler" sözünün hakaret olmadığına hükmetti. Daire, hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden, yasal olmayan ve yerinde görülmeyen gerekçe ile mahkumiyet kararı verilmesini bozma nedeni saydı. Yargıtay 18.
Türk toplum kültürüne göre hakaret niteliği taşımaktadır. Bu nedenle nah çekmek hakarettir. Dikkat edilmesinde fayda vardır. Nah çekmek suretiyle hakaret suçu işlenmesi durumunda TCK 125. maddeye göre 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Hakkımı helal etmiyorum demek suç değildir.
Somut olaya göre değişebilmekle birlikte örneğin; lan, yalaka, terbiyesiz, defol git, adamın asabını bozma, sen kimsin lan, ukalâ, basitsin gibi sözler kaba ve nezaket dışı hitap tarzı niteliğindedir ve hakaret suçunu oluşturmaz.
KAŞAR TÜRK DİL KURUMUNA GÖRE HAKARET DEĞİLDİR
Çünkü, TDK (Türk Dil Kurumu) sözlüğünde kaşarlanmış kelimesi 'Hoşa gitmeyen bir harekete ve işe alışarak artık ondan üzüntü duymayan' anlamı taşımaktadır.
YARGITAY 18. Ceza Dairesi 2019/8409 Esas 2020/246 Karar sayılı ilamına göre “Lan kel, Keltoş” kelimeleri kaba hitap tarzı niteliğindeki sözler olup, muhatapların onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmaması nedeniyle hakaret suçunu oluşturmamaktadır.
Biri bir başkasına "ahmak" dediği zaman, bağlam içinde bunun bir "tespit" mi yoksa "hakaret" mi olduğunu ayırt edemeyen kişiye "ahmak" denebilir; caizdir.
Lan, terbiyesiz, adam değilsin, insan değilsin, karaktersiz, ahlaksız vb. sözler hakaret sayılmayan kelimeler ve sözlerdir.
Hakaret suçu uzlaştırmaya tabi suçlardan olup, hakaret suçu nedeniyle uzlaştırma gerçekleşebilirse, ceza davasının düşürülmesine karar verilmektedir. Son olarak hakaret suçları ve çeşitlerine örnek olarak, Şerefisz, aptal, geri zekalı, angut, pislik, gibi sözler…. hakaret suçunu oluşturmaktadır.
Örnek vermek gerekirse birine karşı edilen “gerizekalı” şeklindeki hakarete karşılık, “aptal” diye hakaret edilmesi halinde karşılıklı hakaret söz konusu olacaktır.
“Gerici Yobazlar” şeklindeki sözler onur, şeref ve saygınlığı rencide edici boyutta olmaması nedeniyle hakaret suçunu oluşturmaz. Hakaret suçu Türk Ceza Kanunu'nun 125. Maddesinde düzenlenmiştir.
Sanığın söylediği 'sana ne lan sen kimsin ben istediğim yere gider istediğim yerden çıkarım bana kimse karışamaz' şeklindeki sözler 'sövmek' olarak da değerlendirilemez. Sanığın kullandığı en ağır söz olan 'lan' kelimesi de Türk Dil Kurumu'na göre 'sövmek' olarak kabul edilmemektedir.
Örneğin, “zavallı insansın”, “iki ruhlusun”, “doktora git sen ne karışıyorsun lan”, “siz çetesiniz” şeklindeki sözler rahatsız edici nitelikte olup hakaret suçunu oluşturmaz.
Herkes şeref, onur ve haysiyet sahibidir. Kişinin toplumda sayılması, şerefine saygı duyulma hakkı bulunmaktadır. Şerefe karşı suçlar bölümün iki ayrı suç düzenlenmiş olup birincisi hakaret diğeri ise kişinin hatırasına hakaret suçudur.
Hakaret suçu ceza davası yaklaşık 1 sene sürer. Sanık firari ise, tanık duruşmalara gelmiyor ise dava süresi uzar.
Hakaret konusu söz veya davranışın belirlenemeyen sayıda kişi tarafından görülme, duyulma ve algılanabilme olasılığının bulunması halinde alenen hakaret suçu işlenmiş olur. Hakaret suçunda aleniyetin gerçekleşmesi için fiilin herhangi bir sınırlama olmaksızın herkese açık olan yerlerde işlenmesi şarttır.
Hakaret Suçu Nasıl İspatlanır? Hakaret suçunu ispatlamanın çeşitli yolları vardır. Örneğin Whatsapp, SMS, mektup, e-posta, kamera kayıtları, ses kayıtları, radyo veya televizyon programı kayıtları ya da tanıkların huzurunda hakaret suçunun gerçekleşmesi ile söz konusu suç ispatlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri