C vitamini açısından zengin olan acı biber vücudun dayanıklılığını arttırarak gribe karşı vücudunuzu koruma altına alır.
Kırmızı dolmalık bibere göre daha az C vitamin içeren yeşil dolmalık biber yine de zengin bir C vitamini kaynağıdır. Bir bardak doğranmış yeşil biberde 120 mg C vitamin bulunur ve bu günlük almanız gereken miktarın 2 katıdır.
Acı biber
Bir yarım bardak doğranmış veya kesilmiş biber, 107.8 mg C vitamini verir.
Tatlı kırmızı biber
Bir bardak doğranmış tatlı kırmızı biberde yaklaşık olarak portakalın 3 katı, 190 mg C vitamini bulunur ve aslında C vitamini şampiyonudur. Tatlı kırmızı biber, A vitamini de içerir ve göz sağlığına son derece faydalıdır.
Potasyum ve lif kaynağı patates de C vitamini kaynağıdır. Ek olarak acı biber, maydanoz, ıspanak gibi pek çok sebze de C vitamini deposu olarak tanımlanabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Metabolizmamız kendi başına C vitamini üretemediği için besinlerden alınmalıdır. Çoğunlukla C vitamini yönünden zengin meyve ve sebzeler ve özellikle turunçgiller, çilekler, çeşitli meyveler, kivi ve birkaç çeşit lahana. Örneğin, 60 g biber veya 90 g brokoli zaten yeterli miktarda günlük C vitamini sağlıyor.
En yüksek C vitamini miktarına sahip besinlerden biri greyfurt. Sadece yarım greyfurt yiyerek günlük C vitamini ihtiyacınızın yaklaşık 2/3'ünü karşılayabilirsiniz. Bezelyenin C vitamini deposu olduğunu biliyor muydunuz? Sadece bir fincan bezelye 60 miligram C vitamini içeriği ile iddialı bir orana sahip.
Maydanoz ve biber zengin birer C vitamini kaynağı olduğu için çiğ yemelisiniz. Eğer biberi hazmetmekte güçlük çekerseniz buharda pişirin. Bu pişirme yöntemi C vitamininin kaybolmasını önlüyor.
C vitamini fazlalığı; 2 gramdan fazla alındığında karın ağrısı, bulantı ve kusma şeklinde kendini gösterir. Uzun süreli ve yüksek doz kullanımının böbrek taşı oluşturabileceğinden korkulur. Bir diğer olası yan etkisi demir preparatı kullanan hastalarda demir yüklenmesine neden olmasıdır.
Roka, maydanoz, marul gibi yeşillikler, Taze kuşburnu, Brokoli, lahana, ıspanak gibi sebzeler C vitamininin önemli kaynakları arasında yer alır.
Özellikle kabızlık sorunu yaşıyorsanız ve bir diyet programı uyguluyorsanız, zayıflatıcı ve metabolizma hızlandırıcı özelliği ile acı biberi tercih edebilirsiniz. Gün içerisinde minimum bir adet acı biber tüketmek, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve daha hızlı yağ yakımı için etkilidir.
C vitamini, beta karoten ve de antioksidan bulunmasından dolayı acı biber, vücudu kansere ve de kalp krizi riskine karşı korumaktadır. Dolaşımın hızlanmasında etkili olup felç geçirme riskini de en aza indirmektedir. Düzenli bir şekilde acı biber tüketimi, midedeki mikroorganizmaların ölmesinde etkilidir.
Acı biberin içerisinde bulunan beta karoten, antioksidan ve C vitamini sayesinde vücudu kanser ve kalp krizine karşı da koruma altına aldığı yapılan araştırmalar ile ortaya konuldu. Acı biber yenildiğinde vücutta dolaşımı hızlandırır. Bu sayede felç riskine karşı da koruma sağlar.
Yeşil biberin içerisinde bol miktarda; C vitamini, beta karoten, A vitamini, P vitamini, K vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini ve E vitamini mevcuttur. A vitamini, E vitamini ve C vitamini içerdiği için antioksidan özelliği yüksek bir sebze olduğundan sağlığınız üzerine çok olumlu etkileri var.
Biber Turşusu içeriğinde 1,31 Karbonhidrat(g), 0,45 Protein(g), 4,20 lif(g), 599,30 Sodyum(mg), 32,50 potasyum(mg), 35,10 Kalsiyum(mg), 52,65 A Vitamini(ui), 31,52 C Vitamini(mg), 0,23 ve Demir barındırır.
Hem kırmızı hem de yeşil biberin vücudumuza birçok katkısı var. A, K ve B6 vitamini alabileceğimiz biberden magnezyum, potasyum ve fosfor ihtiyacımızı da karşılayabiliriz. 1 adet ortalama boyda yeşil biber günlük C vitamini ihtiyacımız için yeterlidir.
İnsan sağlığını tehdit eden birçok olguya karşı, tedavi niteliğinde olan kırmızı biberi hemen herkes tüketebilir. Kırmızı biberin önemli faydaları arasında bağışıklık sistemine olan katkılarıdır. Bağışıklığın güçlenmesine zemin hazırlayan kırmızı biber, vücudun hastalıklara karşı daha çok dirençli olmasının önünü açar.
Orta boy bir domatesi çiğ olarak yerseniz yaklaşık 20 miligram C vitamini alırsınız.
Yarım su bardağı maydanoz günlük A vitamininin yüzde 108'ini, C vitamininin yüzde 53'ünü, K vitamininin yüzde 547'sini, folatın yüzde 11'ini, potasyumun yüzde 4'ünü karşılar. Kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı için gerekli olan K vitamini açısından da zengindir. Maydanoz muhteşem bir A ve C vitamini kaynağıdır.
Kakadu Eriği: Kakadu erikleri 100 gramında 5300 mg askorbik asit içerir ve bu da onu bu vitaminin bilinen en zengin kaynağı yapar. Sadece bir kakadu eriği günlük gerekli olan C vitamininin miktarının yaklaşık %530'unu sağlar.
Eğer vücudunuzda C vitamini eksikse, sıklıkla sakatlanmalar ya da vücudun belirli bölgelerinde kırılmalar yaşayabilirsiniz. Kemiklerin ve kas dokularının korunmasında fazlasıyla yararı bulunan C vitamini eksikliğinde eklemlerde kanama, şişme ve ağrılar olabileceği gibi kemik kayıpları da yaşanabilir.
Sigara içenlerin günlük c vitamini ihtiyaçları normal bireylerden çok daha fazladır. Sigara içenlerde A, C, E, D vitaminleri, koenzim Q10, çinko gibi mineralleri verilerek antioksidan özelliklerinden yararlanılabilinir.
En iyi C vitamini takviyesi tavsiyelerine gelecek olursak: Supra Vitamin, Solgar, Sambucol, Osende, Ocean, Redoxon, Nutraxin ve Youplus özellikle yaraları iyileştirmeye, dişleri, cildi ve kıkırdağı onarmaya ve bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili kaliteli C vitamini takviyesi markaları arasın yer alıyor.
C vitamini eksikliğinin belirtileri, vitaminin yetersiz miktarda alınmaya başlanmasından 8-12 hafta sonra yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlar. En erken belirtiler arasında iştahsızlık, kilo kaybı, sinirlilik ve uyuşukluk hali, yorgunluk ve halsizlik gibi olumsuzluklar yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri