Hemoroidin tedavisinde; hastalığın ilerlemesine bağlı olarak klasik cerrahi yöntemi tercih edilir. Daha çok 3. ve 4. evrede olan hemoroidler için tercih edilen cerrahi yöntem; genel anestezi ya da epidural anestezi ile yapılır. 3. evrede olan hemoroidler için lazer tedavisi de alternatif bir yöntemdir.
Hastanemizde 1500 TL'den başlayan fiyatlarla lazerle hemoroid tedavisi yapılmaktadır.
Basura en iyi gelen kremler ise genellikle en fazla önerilen ilaçlardır. Proctolog ve Procto Glyvenol ismindeki iki ilaç aynı etken maddeye sahiptir. Kaşıntıyı ve şişliği indirebilen ilaçlar, basura en iyi gelen kremler arasında gösteriliyor.
Hayır, hemoroidin bitkisel tedavisi mümkün değildir fakat lazer ile ameliyatsız bir şekilde hemoroid sorunu ortadan kaldırılabilir. Lazer ile tedavi hemoroidin birinci ve ikinci evrelerinde etkili olmaktadır. Lazer ile tedavi sonrası hasta günlük yaşantısına dönebilir ve ağrı minimum düzeydedir.
Hastalığın erken evresinde bol sıvı alımı, diyet, ağrı kesiciler, steroid içeren fitiller ve kremler etkilidir. Ayrıca 'oturma banyosu' denilen sıcak su banyosunun yanı sıra kabızlığı olan hastalarda lifli gıdaların tüketilmesi, şikayetlerin azalmasını sağlar.
İlgili 38 soru bulundu
Evde basura iyi gelen yöntemler arasında lifli gıdaları tüketmek, ılık su banyoları yapmak, oturma banyoları yapmak, doğal bitkisel tedaviler uygulamak, egzersiz yapmak ve stresi azaltmak yer alabilir.
Sarı kantaron, halk arasındaki adı ile kılıç otu bitkisi çoğu kişi tarafından kullanılmaktadır. Yaraları iyileştirdiği, damar büzücü etkisi ile hemoroidin iyileşmesini sağladığı söylenmektedir. Bir parça pamuğa sarı kantaron yağı emdirilir ve hafif fitil şeklinde anal bölgeye uygulanır.
HEMOROİD AMELİYATI - TABURCULUKTAN SONRA
Taburculuktan sonra ilk birkaç hafta hafif derecede de olsa ağrı, ara sıra ufak kanamalar ve akıntılar olağan kabul edilir. Çünkü birkaç günde sosyal yaşama dönülebilmesine rağmen yara iyileşmesi 2-3 hafta sürebilir.
3. ve 4. evre hemoroidlerde ise tedavi, hemoroid ameliyatı ile yapılır. Genel ya da lokal anestezi altında yapılan operasyonlar, hemoroid tedavisinde en etkili yöntemlerdir. Hemoroid ameliyatı sonrası basurun tekrarlama ihtimali son derece düşüktür.
İşlem sırasında belirgin ağrı olmaz. Lastikle boğulan hemoroid günden güne küçülür. 10-15 gün içerisinde hemoroid yastıkçığı normal boyutlara geriler. İşlem sonrası ağrı, lazer ve Radyofrekans işlemlerine göre daha fazla olabilmektedir.
Bir tedavi süresi 5-10 dakika sürer ve günde 2-3 defa uygulanmalıdır.
Hemoroid genellikle bir kişi kabızlık nöbeti sırasında gerildiğinde ortaya çıkar ve genellikle kendi kendine geçer. Bu nedenle, kronik hemoroidi olan kişilere, lif ve sıvı alımını artırarak kabızlık sorunlarını çözmeleri tavsiye edilir. Bazı durumlarda, bir lif takviyesi veya dışkı yumuşatıcı yardımcı olabilir.
Procto Glyvenol, rektal kullanım için kullanılan bir ilaçtır. Bu ilaç, hemoroid (basur) semptomlarının tedavisinde kullanılan bir topikal ajan olarak bilinir.
Lazerle hemoroid tedavisi, belirtileri hafifletmek veya tamamen ortadan kaldırmak için oldukça etkili bir yöntemdir. Ancak, hemoroidlerin nedenlerini ortadan kaldırmak için yaşam tarzı değişiklikleri, diyet ve egzersiz gibi diğer tedavi seçenekleri de gereklidir. Aksi takdirde, hemoroidlerin tekrarlaması mümkündür.
Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde, günlük yaşama kolay dönüşü sağlayan Lazerle Hemoroid Tedavisi yöntemi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) güvencesi İle başladı.
Bunun haricinde lazer hemoroidoplasti (lazer hemoroid ablasyonu) olarak bilinen yeni bir yöntem de uygulanmaktadır. Bu yöntem sayesinde kişide bulunan hemoroidler 13W gücüne sahip bir lazer ile dairesel bir şekilde yakılarak tedavi edilmektedir. Bu yöntem ağrısız ve kısa süren bir yöntemdir.
Evre 1'de makatın içinde anal yastıkçıklarda genişleme vardır ancak sarkma izlenmez. Evre 2'de genişleme haricinde makata sarkma olur ancak kendiliğinden düzelir. Evre 3'te ise hemoroidler makattan dışarı sarkarlar ve parmakla içeri itilmeleri gereksinimi olur.
Üçüncü ve dördüncü evre hemoroidler ise ameliyat aşamasına gelmiş kabul edilir. Hastalığın tanısı konulduğu sırada eğer üçüncü evre söz konusuysa, ilerlemeden ameliyatı yapmak gerekir.
Tedavi edilmezse hastalık ilerler, şikayetler artar. Kanama bu hastalarda önemli bir şikayettir. Tedavi edilmezse can sıkıcı kanamalar sürer gider; çok miktarda kan kaybı olduğunda, kansızlık gelişebilir. Tedavi edilmemiş hemoroidlerde, boğulma (akut tromboze hemoroid) dediğimiz şiddetli ağrılı şişlik gelişebilir.
Halk arasında basur olarak da bilinen bu hastalığı olan kişilerde, makatta kanama ya da dışkıda katran benzeri görünüm olması durumunda mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Özellikle makatta kanamanın görülmesi, basur dışında birçok ciddi hastalık nedeniyle oluşabildiği için göz ardı edilmemelidir.
Hemoroid hastalığı belirtilerinden şüphelenen hasta, vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurarak hastalığının evresi ve tedavisi hakkında bilgi almalıdır. Hemoroid alanında uzman cerrahlar tarafından lazerle veya cerrahi yollar tedavisi yapıldıktan sonra aynı noktan tekrarlayan bir hastalık değildir.
Lazerle hemoroid ameliyatı sonrası iyileşme süreci kolaydır ve hastalar birkaç gün içinde rutin hayatına dönebilir. Geleneksel cerrahi yöntemlerde ise iyileşme süreci haftalar veya hatta aylar sürebilir. Hızlı iyileşme süreci sayesinde hastaların iş hayatından kopma süreleri de minimum seviyeye iner.
Makat çatlağında özellikle ameliyat sonrasında yaranın iyileşmesi için kantaron yağı kullanılabilmektedir.
İnsan sağlığına sayısız faydası bulunan zeytinyağını günlük beslenme rutininize ekleyerek basur problemini hafifletebilirsiniz. Erken hasat ve soğuk sıkım zeytinyağları iyi kalitedir; bu tip zeytinyağları temin etmelisiniz.
Bir yemek kaşığı (14 gram) hindistancevizi yağının yaklaşık 121 kaloriye eşit olduğunu unutmayalım. Ayrıca tereyağı veya katı yağ gibi diğer doymuş yağ kaynaklarına günlük beslenmede yer kalmaz. Sonuç olarak bakıldığında hindistan cevizi yağı hemoroid için sıkça kullanılan ve fayda sağlayan bir yöntemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri