Suudi Arabistan o zamandan beri dünyanın en büyük ikinci petrol üreticisi (ABD'nin ardından) ve dünyanın en büyük petrol ihracatçısı haline gelmiştir. Ülke dünyanın en büyük ikinci petrol rezervi ve altıncı en büyük gaz rezervine sahiptir.
Suudi Arabistan petrol kaynaklarının yanı sıra ucuz enerji kaynağı kullanarak tarım sektörünün ve diğer sanayilerin (demir çelik ürünleri, inşaat malzemeleri, gıda işleme, mühendislik, kimyasallar ve metal üretimi gibi) gelişmesini sağlamaktadır.
Suudi Arabistan dünyadaki kanıtlanmış petrol rezervlerinin %18'ine sahip olup dünyanın petrol en büyük ihracatçısıdır ve uzun yıllar OPEC'te öncü bir rol oynamıştır. Petrol sektörü neredeyse tüm hükûmet gelirlerini ve ihracat kazancını oluşturmaktadır.
Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı konumunda bulunan Suudi Arabistan, petrol fiyatlarının 2022'de varil başına 100 doların üzerine çıkmasından da kazançlı çıktı. Ülke petrol ihracatından 326 milyar dolar gibi yüksek bir gelir elde etti.
İlgili 37 soru bulundu
Suudi Arabistan'ın zengin petrol ve doğalgaz kaynakları var. Ülke, 267 milyar varil ile Venezuela'dan sonra dünyanın ikinci en büyük petrol rezervine sahip ve 8,4 trilyon m³ doğal gaz rezervi olduğu tahmin ediliyor. Bu miktar toplam dünya gaz rezervinin %4,2'sini teşkil ediyor.
Bağımsız bir kuruluşun hazırladığı rapor, Suudi Arabistan'ın 70 yıl daha yetecek petrol rezervi olduğunu ortaya koydu.
Suudi Arabistan'daki Türkler, Orta Doğu'da bulunan Suudi Arabistan'da yaklaşık 100.000 Türkiye vatandaşı bulunmaktadır. Ülkenin çeşitli bölgelerine yerleşmişlerdir.
Başlıca ithalat kalemleri: Binek otomobilleri, elektrikli ve elektronik ekipmanlar, ilaç, kümes hayvanı. Başlıca ihraç ürünlerimiz: Halı, işlenmiş petrol ürünleri, elektrik panoları, inşaat demiri ve mobilya. Başlıca ithal ürünlerimiz: Petrol ve kimyasal ürünler.
Dünyanın en güçlü ordusu sıralamasında Kameron 100'üncü sırada yer alırken Almanya 25, İspanya 21 Kanada 27, Yunanistan ise 30'uncu sırada yer aldı. Listede Birleşik Arap Emirlikleri 56'ncı, Irak ise 45'inci sıraya, Suudi Arabistan da listede 22'nci sıraya yerleşti.
Sınırları içinde Müslümanların kıblesi Kabe'yi barındırması nedeniyle her yıl milyonlarca Müslümanın ziyaret ettiği Suudi Arabistan, zengin petrol yatakları ve Müslümanlar için kutsal Mekke ile Medine kentleri ile bölgede önemli bir yere sahip.
Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri'nin 235.000 aktif ve 25.000 yedek personeli bulunmaktadır. Ayrıca Asker sayısı bakımından Dünya'da 24.büyük güçtür. Ortadoğu askeri güçler sıralamasında ise 5.sırada bulunmaktadır.
Ülkede 1980 ve 1990'lardaki tarımsal üretimin büyümesi muazzamdı. Öyle ki Suudi Arabistan, dünya üzerinde buğday üretiminde en büyük beşinci ülke haline geldi. Suud yönetimi, istikrarlı ve sürekli bir tahıl üreticisi haline gelene dek 1990'lı yıllara kadar tüm ürünlerin üretimini artırdı.
İthalata bağlılık oranı %93,6 olarak gerçekleşmiştir. Bazı ülkelerin Türkiye'nin 2015 petrol ithalatı içindeki oranı şöyledir; Irak %29, Rusya %18, İran %14, (Mayıs 2019 %0) Hindistan %8, Suudi Arabistan %6,5, İsrail %4,5, İtalya %4, Yunanistan %3,5.
Suudi Arabistan'a ihracat yapan sektörler arasında fındık ve mamulleri, çelik, makine ve makine aksamları öne çıkıyor.
Çünkü Suudi Arabistan devleti ya da Suudi Fonu böyle bir para verecek olsa bunu borç olarak verir ve muhatabı TCMB değil Hazine olurdu. Amaç rezervleri yüksek göstermek olduğu için Hazine de bu parayı TCMB'ye yatırırdı. (2) Para büyük olasılıkla depo hesabı şeklinde gelecek ve TCMB'nin brüt rezervlerini artıracak.
Şeriat, ödünç verilen paradan para kazanmayı (faizcilik ve tefecilik) yasaklamaktadır.
SON DAKİKA HABERİ: Suudi Arabistan Kalkınma Fonu, Türkiye'ye 5 milyar dolar mevduat girişi konusunda anlaşmanın imzalandığını duyurdu.
Listenin zirvesinde Almanya var. Ülkedeki Türk sayısı: 2 milyon.
Türklerin en çok yaşadığı üç ülke Almanya, Fransa, Bulgaristan, İngiltere ve Hollanda'dır. Türk halkları bakımından ele alındığında en büyük nüfus Türkiye'den sonra sırayla Özbekistan, İran, Rusya, Çin ve Kazakistan'da yaşar.
Dünya toplam petrol üretiminin yüzde 3'ünü üreten Libya'da dünyanın en kolay işlenen ve en kaliteli petrolu bulunuyor.
Günde 11.567.000 varil kaba bir tahminle Amerika Birleşik Devletleri, yıllardır olduğu gibi dünyanın en çok petrol üreten ülkesidir.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ya da kısaca OPEC, (İngilizce: Organization of Petroleum Exporting Countries) net petrol ihraç eden ve bilinen dünya petrol rezervlerinin üçte ikisini ellerinde bulunduran 13 ülkenin oluşturduğu konfederasyondur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri