Acı kayısı çekirdeği küçük yapıda bir bademe benzediği için genel olarak çiğnenerek tüketilmektedir.
Kayısı çekirdeği; tatlı çekirdekler kırılarak içleri alınır. Çerez olarak veya kömbeye, tatlıya, çorbaya konularak yenilir. Acı kayısı çekirdekleri ise kaynatma yoluyla tatlandırılır.
Acı kayısı çekirdeğinin doğru ölçüde tüketilmesi (günde 4-5 taneden fazla tüketilmemelidir.) gerekiyor. Faydaları saymakla bitmeyen acı kayısı çekirdeği içerdiği zengin B17 vitamini sayesinde de bağışıklık sistemini güçlü kılıyor.
Kas ve eklem ağrılarını en hızlı şekilde atlatmak için kayısı çekirdeği tüketimi önerilir. Özellikle de spor sonrasında oluşan eklem ağrıları için kayısı çekirdeği yağıyla masaj yapmanız iyi olacaktır. Kan dolaşımını dengeleyen kayısı çekirdeği sayesinde vücudunuzdaki ağrılardan kurtulabilirsiniz.
Doğal nemlendirici olarak kullanılan bu yağ, yaşlanma karşıtı olarak da karşımıza çıkıyor. - Sivilcelerin yok olmasına fayda sağlar. Kayısı çekirdeği, sivilce tedavilerinde kullanılır. - Kayısı çekirdeğinin önemli özelliklerinden birisi de ağrı kesici özelliğinin bulunmasıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Bu değişik oranlardaki denememiz neticesinde acı kayısı çekirdeğinin özellikle kanser hücreleri üzerine olumlu etkileri olduğunu, kanser hücrelerini öldürdüğünü, diğer taraftan da sağlıklı hücrelerin yenilenmesini sağladığını gördük.
Kayısı reçeline çekirdeği nasıl konulmalı? İstenirse ve tadı acı değilse bu çekirdekler fındık veya ceviz kıracağı ile kırılır, biraz haşlanıp kabukları soyulur ve pişmeye yakın reçelin içine ilave edilir. Acı ise eklenmez.
Kayısı çekirdeği yağı, kuru kayısının üretiminin bir yan ürünü olarak ortaya çıkar. Kayısı meyvesinden ayrılan çekirdeklerin soğuk preslenme yöntemi yapılarak elde ediliyor. Bu yöntem sayesinde damıtılan yağ, çok hafif ve kokusuz denebilecek kadar saf bir yapıya sahiptir.
Kayısılarınızın üzerine elinizle bastırdığınızda çok hafif suyu çıkar duruma geldiyse elinizle sap kısmına bastırarak çekirdeğinin dışarıya çıkmasını sağlayın. Eğer çok yumuşacık bir haldeyken çekirdeğini çıkarmaya çalışırsanız içerisinde etli kısmı dışarıya çıkar ve kayısılarınız dilediğiniz şekilde kurumaz.
Çekirdekleri süzgece alıp yıkayın, fazla suyu gittikten sonra bir tavaya alın ve tuzunu ekleyin. (Kirlendiğinde üzülmeyeceğiniz bir tava seçin😄 çünkü temizlemesi biraz zahmetli) Kısık ateşte sürekli karıştırarak kavurun, kavrulurken ses çıkarıyor, patlamaz merak etmeyin.
(günlük 4 – 5 adetten fazla yenilmemelidir.) Acı Kayısı Çekirdeği, özellikle içerisinde bulunan amigdalinin (B17 vitamini) kanserli hücreleri öldürdüğü ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği tespit edilmiştir.
Amigdalin, siyanür içermektedir. Siyanür ise insan sağlığı açısından çok tehlikeli bir zehirdir. Kayısı çekirdeği yendiği zaman tükettiğiniz zaman, ciddi zararlara yol açabilen siyanürle de başınız derde girebiliyor. Bu durum; mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ya da dönmesi gibi sorunlar şeklinde karşınıza çıkabilir.
Kayısı çekirdeği yağı cildin esnek yapısını canlandırmaya yardımcı olur ve cilt hücrelerini canlandırır. Kayısı çekirdeği cilde faydaları genel çerçevede cildi gençleştirme, onarım sağlama, cildi yatıştırma, cildi nemlendirme, sivilce tedavisi, sivilce lekesi tedavisi, saç onarımı ile ele alınabilir.
Acı kayısı çekirdeğinin doğru ölçüde tüketilmesi (günde 4-5 taneden fazla tüketilmemelidir.) gerekiyor. Faydaları saymakla bitmeyen acı kayısı çekirdeği içerdiği zengin B17 vitamini sayesinde de bağışıklık sistemini güçlü kılıyor.
Kayısı çekirdeği az miktarda da olsa siyanür içermektedir. Bu nedenle gün içerisinde bu meyvenin çekirdeğini tüketmek zehirlenmelere yol açabilir. Beslenme uzmanlarına göre günde en fazla 10 - 15 tane çekirdek yenmeli. Kayısı yağı böyle bir risk içermediği gibi çok daha sağlıklı olduğu için tavsiye edilmektedir.
Kayısı Çekirdeği 1 kg Fiyatı 174,86 TL.
Çürük olmayan, çok yumuşak veya sert olmayan kayısıları seçin, iyice yıkayıp kurulayın. Ardından doğrudan güneş ışığı alan bir alana temiz bir bez serin. Kayısıları çekirdekli ve bütün bir halde bu bezin üzerine dizin ve 3-4 gün boyunca bekletin.
Kayısının acı çekirdeği zehirleyebilir
Özellikle bazı kayısı türlerinin acı çekirdeğinden 5-25 adet tüketilmesi bile zehirlenmeye neden olur.
Kayısı çekirdeği yağı taşıyıcı bir bitkisel yağ türüdür. Sahip olduğu bileşenler ile direkt olarak yüze sürebilirsiniz. Cildi dış etkenlere karşı korumaya yardımcı olan bariyerlere destek verdiği için kullanımında faydayı kısa süre içinde görebilirsiniz.
Cildin ihtiyacı olan A, E ve C vitaminlerini içeren kayısı çekirdeği yağı, faydalı yağ asitleri bakımından da oldukça zengin bir kaynak. Kayısı yağı olarak da bilinen bu yağ, içerdiği yüksek miktarda omega 3, 6 ve 9 ile cilt bakımının aranan içerikleri arasında yer alıyor.
kayısı çakirdeği yağı ile aynı şey olduğu hakkında yaygın bir yanlış kanı olan yağdır. kayısı çekirdeği yağı, adından da anlaşılacağı gibi, kayısı çekirdeğinin sıkılması ile elde edilirken, kayısı yağı, meyvenin (kayısı) disitilasyonu ile elde edilen, hoş kokulu, uçucu yağdır.
Reçel kavanozlarını hava almayacak şekilde kapatın ve ters çevirerek bir süre daha dinlendirin. Reçellerinizi mümkünse serin ve kuru bir ortamda ya da orta ısıdaki buzdolabında saklamaya özen gösterin. Oda sıcaklığında, kuru ve serin bir ortamda, güneş ışıklarını doğrudan almayacak bir şekilde bekletmenizi öneririz.
Kırmak istemiyorsanız aktarlarda kuruyemişçiler de kayısı çekirdeği satılıyor oradan da alıp reçelin içine koyabilirsiniz. Kaynayan şerbetin içine 1 çay kaşığı limon tuzu ilave edilir. Ardından kayısılar ilave edilir.
Temizlenmiş kayısıların üzerine şekeri ilave edip ocağa alın. Kıvam alınca daha önceden kabuklarını soyduğunuz ve haşladığınız çekirdekleri veya bademleri ilave edip ocaktan alın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri