Çiğ köfteler genellikle diyetlerde doyurucu bir tercih olarak tüketiliyor. İçerisinde bulunan pul biber ve isot kullanımı nedeniyle metabolizma hızlandırıcı bir etkiye sahiptir. Kişinin kilo vermesine yardımcı olur. Çiğ köftelerin içerisinde kullanılan bulgur da dengeli tüketildiği taktirde sağlık için daha yararlıdır.
Etlisini tercih etmeyin: Etli çiğ köfte; bağırsak paraziti, tifo, dizanteri, koli basili gibi gıda zehirlenmesine yol açan birçok bakteri ve virüs nedeniyle hastalıklara davetiye çıkarabiliyor.
Baharatlar ve isot barındırması nedeniyle çiğ köfte; kan, kolesterol seviyelerini dengeleyebilir ve metabolizmayı hızlandırabilir. İçeriğindeki bulgurla yüksek derecede B vitamini kaynağı. Aynı zamanda ekmek ve ekmek grubu besinler yerine tercih edilebilir.
Çiğ köftenin bilindik en önemli faydaları arasında kolesterolü düşürdüğüdür. Özellikle etsiz çiğ köfte bolca e ve c vitamini içermektedir. Böylece kişide yer alan kötü kolesterolü düşürür. Kolesterole neden olan damar tıkanıklığını önleyen çiğ köfte oldukça faydalı bir besin kaynağıdır.
Yapılan soruşturmada da çiğ köftenin içerisine at ve domuz eti karıştırıldığı tespit edildi. Bu olay sonrasında da etli çiğ köfte satışı Türkiye'de yasaklandı.
İlgili 38 soru bulundu
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Işıl Var, çiğ köftenin mikrobiyolojik açıdan insan sağlığı üzerindeki etkisini laboratuvar ortamında inceledi. Çalışma sonucunda, çiğköftede salmonella ve kötü hijyen koşullarından kaynaklanan bağırsak kökenli bakteriler saptandı.
Bölgede çokça tüketilen çiğ köftede kullanılan etin vücutta parazitlere neden olabildiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Koruk, bundan ötürü bölgedeki çocuklara bakıldığında yeterince gelişemediğini, kansızlık ve bağırsak parazitlerine sık rastlanılabildiğini söyledi.
Özellikle bazılarının lezzet katması için çiğ köftenin içine koydukları Çin tuzu, insan sağlığına hem zararlı hem de bağımlılık yapan bir katkı maddesi. Pek çok hastalığa zemin hazırlıyor. O nedenle çiğ köfte satın alırken güvenilir markaları ve emin olduğunuz yerleri tercih edin” diyor.
Çiğ köftenin içindeki tuz, yağ, salça ve baharatlar ölçülü miktarda kullanılmışsa kilo alımına bir etkisi olmaz. Ancak kalorisi yüksek malzemelerle hazırlanan çiğ köfte porsiyon fazla olacak şekilde veya düzenli olarak tüketilirse kilo almaya yol açabilir.
Etsiz çiğ köfteyi canınız çektiği zamanlar 1 dürüm yiyebilirsiniz eğer ki kendinizi tutamıyorsanız maksimum olarak 3 dürüm yiyin 3 dürümden fazlasına kaçmayın. Ayrıca bu dürümleride antrenmandan hemen önce veya hemen sonra yemeyin , antrenmandan birkaç saat önce ve antrenmandan en az 1 saat sonra yemeye özen gösterin.
Çiğköfte içerisindeki buğday yüksek miktarda lif içeren bir gıdadır. Sindirim siteminin çalışmasını olumlu ölçüde etkiler. Lifli gıdaların tok tutma özelliği olduğu için kilo kontrolünü kolaylaştırır. Bulgurun yapısında folik asit de bulunduğu için hamile kadınların tüketmesi önemlidir.
çiğ Köftenin Zararları
Ardından, tansiyon ve kalp hastalığınız var ise; kesinlikle daha fazla acı içeren çiğ köfteleri tüketmeyin. Mide rahatsızlıkları yaşıyorsanız, bulgurun midenizi yoracağı aşikardır. Bulgur mideyi yorar ve daha çok ağrıtır. Bu sebeple tüketmemenizi öneririz.
Çiğ köfte kalori bakımından makul değerler içerisinde kalır. Bir çiğ köfte kaç kalori diye düşünenler tanesinin ortalama 30 g ve 54 kcal olduğunu düşünebilirler. 100 gr çiğ köfte kaç kalori sorusunun cevabı 180 kcal olarak verilebilir.
İçerisinde kırmızı et bulunduran klasik köfte, kas gelişimini desteklemenin yanı sıra vücuda enerji vermeye de yardımcı olmaktadır.
Ara öğünlerde tüketilen 2-3 adet çiğ köfte, iyi bir tercih olabilir. Yapımında kullanılan bulgurun lif içeriği yüksek olması sebebiyle kan şekerini dengeler ve sindirim sisteminin çalışmasına katkı sağlar.
Çiğ köfte susatır mı? gibi soruların cevabı evet olacaktır. Eğer bünyeniz çok sağlam değilse susuzluktan dolayı ciddi sıkıntılar yaşayabilirsiniz.
ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa'da iftarını çiğ köfteyle açan vatandaşlardan bazıları hastanelik olurken, çiğ köftenin aç karnına tüketilmesinin mide kanaması ve sindirim sistemi bozukluğu gibi rahatsızlıklara neden olabileceği belirtildi.
Gerçek çiğ köftenin en az 30 dakika, susuz bir şekilde yoğurulması lazım. Susuz yoğrulduktan sonra suyunu katarsın bu çiğ köfte ne mide ağrısı ne karın ağrısı yapar.
Çiğ köfte içeriğinde ciddi anlamda bir yağ asidi bulundurmadığı için sivilce yapmaz.
şahsım için, ayran. ayran veya şalgam olması daha doğru bir tercih olur.
Buğdayın besin öğelerinden olan çinko, kepek, krom ve magnezyum doğal olarak bulgurun içerisinde de yer almaktadır. Ayrıca bunlara ek olarak B vitaminleri bulgurda bulunmaktadır ve lif açısından da oldukça zengindir. Yüksek karbonhidrat değeri nedeni ile enerji verici özelliğe sahiptir.
Çiğ köfte pişirilmeden üretilen bir gıda maddesi olduğu için üretim ve satış yapan iş yerlerinde hijyene çok önem verilmesi gerekir. Çiğ Köftenin yanında servis edilen marul, maydanoz gibi yeşillikler her ne kadar temiz görünse de içerisinde gizli kalmış böcek ve bakterileri barındırabilmektedir.
İnsan sağlığına olumsuz etkileri bulunan MSG bağımlılık yaparak sindirim sisteminde belirli tahribatlara sebebiyet verdiği ve ülkemizde tüketimi kesinlikle önerilmeyen zararlı bileşenlerden oluşan bir katkı maddesidir. İçerisinde MSG'nin yer aldığı etsiz çiğ köfte markalarının tüketilmemesine dikkat edilmelidir.
Çiğ köfte (Osmanlıca: Dilbaba, Dibâbe) ; bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan, ısıl işlem görmeden (pişirilmeden) tüketilen, Şanlıurfa ve Adıyaman yöresine ait bir yiyecektir.
Üstün kaliteli bulgur; isot ve salça, değişik yörelerden özenle seçilmiş onlarca çeşit baharatla harmanlanıyor. Ardından ceviz, badem ve fındık eklenerek geleneksel kıvamına ve lezzetine ulaşana kadar teknolojik makinalarda yoğruluyor. Ve adıyla da tadıyla da efsane olan Komagene'nin o muhteşem lezzeti ortaya çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri