İlk eş anlamlısı üzüntü ve ızdıraptır. Diğer eş anlamlıları ise şunlardır; keder, elem, ağrı, eziyet ve derttir.
Üzüntü, acı, dert, keder.
Konuşma dilinde günlük hayatta konuşurken fark edilmese de dil bilgisi bakımından cümle çözümlemeleri içerisinde ayırt edilmelidir. Acı Eş Sesli (Sesteş) midir ve Eş Sesli Anlamı Nedir? Acı kelimesi eş sesli bir sözcüktür. Eş sesli anlamlarından ilki biber acısıdır.
1- Tatlı kelimesinin zıt anlamı Acıdır.
Acı kelimesini zıt anlamlısı '' tatlı'' kelimesidir.
İlgili 34 soru bulundu
Acı zıt anlamlısı olan kelime: Tatlı
Kelimenin Eş Anlamlısı Nedir? Arapça kökenli olan kelimenin Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre eş anlamlısı söz, sözcük ve lügattir. Bazı durumlarda yan anlam olarak da “lafız” kullanılabiliyor. Genellikle günlük hayatta konuşmalarda ve yazılarda kelimenin eş anlamlısı olarak “sözcük” kullanılıyor.
Aç kelimesi yerine kullanılabilecek eş anlamlı kelimeler yoksul, fakir, haris ve parasızdır. Görüldüğü üzere bu dört kelime yazılış olarak birbirilerinden farklı olsa da anlam olarak aynı göreve sahiptir. Kişiler cümle içerisinde aç kelimesi yerine, fakir, haris, yoksul ve parasız kelimelerini rahatlıkla kullanabilir.
TDK kurallarına göre "acı tatlı" ayrı yazılır çünkü bu kelime kaynaşıp yeni bir anlam yaratmamıştır. Acı ve tatlı sözcüğü cins isimdir. Bu nedenle küçük harflerle yazılır ve gelen ekler kesme işaretiyle ayrılmaz.
Hoşa giden anlamlar içeren tat kelimesinin eş anlamlı kelimeleri lezzet ve zevk olarak bilinmektedir. Bu her iki kelime tat sözcüğünün yerine kullanılabilmektedir.
Eş sesli kelimeler: Aç, alay, bin, ay, atlet, at, bel, boğaz, çay, cilt, bağ, diz, dil, dolu, ekmek, hayır, güç, koca, kazan, koy, ekmek, iç, in, pazar, ocak, soluk, satır, sağ, yaz, yat, yaş, yar, yüz, sıra. Bu şekilde daha birçok farklı eş sesli kelimeleri Türkçe içerisinden söylemek mümkün.
CEVAP: ACI SÖZCÜĞÜ HEM SESTEŞ HEM DE KÖKTEŞTİR.
Ekmek kelimesi sesteş olan bir kelimedir. Çünkü kelimenin tek bir anlamı yoktur ve aynı anlama gelen sesteşi vardır. Ayrıca sıkça kullanılan ekmek kelimesi sesteş konusuna önemli bir örnektir.
Onay anlatan evet, olur, peki, tabii, elbette, lütfen, baş üstüne, hayhay gibi kelimelerden oluşmuş eş anlamlılar grubundan sadece evet ve pekinin sözcük anlamında onay kaydedilmiştir.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır. Yazılışları ve okunuşları farklı olan bu iki kelime aynı anlamı ifade ederek cümle içerisinde kullanılabilir. Ayrıca amaca uygun tek başına yine değerlendirilebilir.
Kız kardeş bacı kelimeleri eş anlamlı sözcüklere birer örnektir.
Yer adlarında ilk isimden sonra gelen deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Dicle Irmağı vb.
Acı biberde yanma hissine neden olan kapsaisin adı verilen maddedir. Acı biber yanma ve sıcak hissine neden olsa da aslında kimyasal bir yanma ya da doğrudan bir doku hasarı gerçekleşmez. Kapsaisin molekülü vücut sıcaklığını algılayan ve düzenleyen TRPV1 proteinine bağlanır.
Kısaca; başka bir kimsenin veya canlının mutsuzluğuna karşı duyulan üzüntü veya merhamettir.
Bu iki kelime cümle içerisinde birbirinin yerine kullanılabilir. Tok Kelimesinin Zıt Anlamlısı Nedir? Aç kelimesi de tok gibi hem sözlük hem de mecazi anlamda kullanılır. Gözü aç olmak, tamah etmek ve elindekilerle yetinmemek demektir.
Tüm bu bilgilerin ışığında incelediğimiz zaman aç kelimesinin zıt anlamlısı tok kelimesidir. Yine de bir kelimenin zıt anlamlısının o kelimenin cümle içindeki anlamına göre farklılık gösterebileceğini açıklamakta fayda var.
Yaş eş sesli bir sözcüktür. Sesteş ya da eş sesli kelimeler yazılış ve okunuşları aynı anlamları farklı kelimelerdir. Hayatın devamında belirlenen zaman aralığını ifade etmektedir, yani yaş(doğum tarihi) ve ıslanmış olan nesneleri ifade eden yaşlık, ıslanma durumudur.
Eş anlamlı kelime; yazılış ve okunuş bakımından farklı fakat anlamca aynı olan kelimelerdir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Anlamdaş kelimelerin birisi genelde yabancı kökenlidir.
Türkçede anlamdaş kelimelerin birisi genellikle yabancı kökenlidir. kıymet-değer, cevap-yanıt, sene-yıl, medeniyet-uygarlık, imkân-olanak, acele-ivedi, zelzele-deprem, yoksul-fakir, misafir-konuk, sınav-imtihan, yöntem-metot, mesele-sorun, vasıta-araç.
Eş Anlamlı (Anlamdaş) Cümleler/Yargılar
Anlam bakımından birbiri ile aynı olan, farklı sözcüklerle aynı düşünceyi dile getiren cümlelere eş anlamlı cümleler denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri