Yoksul kişi eline geçen şeyin iyisine kötüsüne bakmaz.
Örnek Savlar
Ağılda oğlak toğsa teride otu üner. (Ağılda oğlak doğsa,ırmakta otu biter.) Aç ne yemez tok ne timez.
Aç Ne yemez Tok Ne Demez Atasözünün anlamı nedir TDK ya göre; “fakir insan, elde ettiği şeyin iyisine kötüsüne bakmaz, varlık sahibi insan ise en güzel ve en iyi şeylerde dahi kusur bulur” manasında söylenen bir söz.
Aç Ne Yemez Tok Ne Demez Atasözünün Cümle İçinde Kullanımı
Bu atasözümüzün cümle içinde kullanımını şu şekilde örneklendirebiliriz: Durumu iyi oldukça, parası çoğaldıkça Aç ne yemez tok ne demez haline büründü.
Aç ne yimes, tok ne times. (Aç ne yemez, tok ne demez.) Kanıg kan bile yumas. (Kanı kanla yıkamazlar.)
İlgili 40 soru bulundu
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "aç ayı oynamaz" atasözü; "çalışmasından, emeğinden kazanç sağladığınız hayvan ya da insanı doyurmalı, ona iyi bakmalısınız ki çalışmasını sürdürebilsin" anlamına gelir. Yani bir kişiden verim alabilmek için öncelikle onun temel ihtiyaçlarını karşılamak gerekir.
ESKİ DOST DÜŞMAN OLMAZ, YENİSİNDEN VEFA GELMEZ ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI. Aralarında ufak tefek dargınlıklar olsa bile eski dostlar birbirlerine düşman olmazlar, yeni kazanılan dostlarla arada henüz sıkı bir bağ oluşmadığı için bu durum söz konusu değildir.
Emek Olmadan Yemek Olmaz sözü, ancak çalışıp çabalayarak başarılı olunabileceği anlamına gelir. Hem maddi hem de manevi kazançlar emek vererek elde edilir.
[1] Geçim sıkıntısı içinde bulunan kişi, ne türlü bir geçim yolu bulursa onu yapar. Canı yanan kişi de sonunu düşünmeden ağzına geleni söyler.
Aç Ayı Oynamaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Türk Dil Kurumunun açıklamasına göre aç ayı oynamaz atasözü şu şekilde ifade edilmektedir; bir iş yapan kimseye emeğinin karşılığı mutlaka verilmelidir. İnsan ya da hayvan çalışan insanların karnı doyurulmalı ve emeklerine karşılık hak ettikleri verilmelidir.
[2] Daha çabuk sonuç almak amacıyla işini hızlı yapan kötü sonuç alabilir. [3] Acele işe şeytanın karıştığı gibi, acele işlerimiz hep bizim dikkatimizi dağıtır, daha dağınık iş yapmamıza neden olur.
Abdala Kar Yağıyor Demişler Titremeye Hazırım Demiş Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Türk Dil Kurumuna göre bu atasözünün anlamı zorluklara alışık olan kişilerin tüm zorluklara karşı hazırlıklı oldukları ve bunun üstesinden gelebilecekleri anlamına gelmektedir.
Sav, İslamiyet öncesinde yer alan edebi bir tür olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu türün günümüzdeki karşılığı ise atasözü olarak bilinmektedir. Türk edebiyatında yer alan atasözünün karşılığı olarak sav kullanılmaktadır.
Bu sebeple Dîvânu Lugâti't-Türk, şiirimiz ve atasözlerimiz için vazgeçilmez bir eserdir. Dîvânu Lugâti't-Türk'te her biri ayrı bir kelimeye örnek olarak verilmiş 142 dörtlük, 95 beyit (toplam 758 mısra), 266 atasözü vardır.
atasözlerinin yazılı ilk örneklerine Orhun Abideleri‟nde rastlanır. Orhun Abideleri dıĢında diğer Eski Türkçe Dönemi ve Uygur Dönemi eserlerinde de atasözü örnekleri yer alır. Türk atasözlerinin derlendiği ilk eser Karahanlılar Dönemi‟nde KaĢgarlı Mahmut tarafından kaleme alınan Divânü Lügati‟t-Türk‟tür.
Eşek Hoşaftan Ne Anlar Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Birinci Anlamı: Eşek Hoşaftan Ne Anlar sözü, kaba kişilerden herhangi bir incelik ve kibarlık beklenmemesi gerektiğini vurgular. Atasözünde eşek, görgüsüz insanları simgelerken, hoşaf da incelik gerektiren şeylerin sembolü olarak kullanılmıştır.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
EMEK OLMADAN YEMEK OLMAZ ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Yaşayabilmek, harcayabilmek için çalışıp kazanmak gerekir. Çatal Kazık Yere Batmaz (Geçmez, Çakılmaz) atasözünün anlamı demek?
İki Dinle Bir Söyle, çak fazla konuşmanın iyi bir davranış olmadığını, karşıdaki kişiyi iyi dinledikten sonra konuşmanın daha faydalı olacağını anlatan bir atasözüdür. İki Dinle Bir Söyle Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Türk Dil Kurumuna göre; “ Aşırı konuşmak iyi bir şey değildir “ manasına gelmektedir.
TAŞIMA SU İLE DEĞİRMEN DÖNMEZ ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
İşi yapacak olanda yeteri kadar güç bulunmadıkça başkalarının küçük katkılarıyla sürekli ve büyük bir iş yürütülemez.
[1] Yanılmayan, kusur işlemeyen ve hata yapmayan insan yoktur. Herkes hata yapabilir.
Ak akçe kara gün içindir atasözü de sıklıkla kullanılan atasözlerinden bir tanesidir.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Acele işe şeytan karışır atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
s.a.v., "Allah'ın selamı onun üzerine olsun" anlamına gelen "sallallâhu aleyhi ve sellem" (Arapça: صلى الله عليه و سلم) sözcüğünün kısaltılmışı. İslâm peygamberi Muhammed'in adı anıldıktan sonra söylenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri