Herhangi bir durumun nasıl bir sonuca yol açacağını hesaba katmak, dikkate almak anlamına gelir. Bu kelime genellikle göz önünde tutmak şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı göz önünde tutmak şeklinde olmalıdır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Göz önünde tutmak (bulundurmak) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Dikkate almak. Herhangi bir durumun nasıl bir sonuca yol açacağını hesaba katmak.
Bu kelime genellikle göz göregöre şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı göz göre göre şeklinde olmalıdır.
Bu ifade bir duruma karşı önemsiz gösterme veya önemsememe hissiyle kullanılır. Türk Dil Kurumunun Türkçe Sözlük'te belirlediği yazım kurallarına göre göz ardı kelimesinin doğru yazılışı “göz ardı” şeklinde ayrı olmalıdır. Göz ardı yazımı "gözardı" şeklinde birleşik şekilde olması yazım hatasına neden olur.
İlgili 31 soru bulundu
Gözardı Nasıl Yazılır? Bu kelime grubu genellikle 'gözardı' şeklinde yanlış yazılıyor. Oysa bu ifadenin 'göz ardı' olarak yazılması gerekiyor.
Gözetmek kelimesi birini ya da bir şeyi koruma altına almak ve sakınmak demektir. Özen gösterilen ve önem verilen şeyler için de aynı kelime kullanılır. Gözetmek Bitişik mi Yazılır Ayrı mı? Dil bilgisi kurallarına göre tüm birleşik isimlerin tamamı bitişik yazılır.
Göz Bebeği Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Ayrı mı Yazılır? Türkçede tamlamalar ayrı, birleşik isimler ise bitişik yazılır. Göz Bebeği kelimesi, bir tamlama olduğu için ayrı yazılması gerekir.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
TDK'ya göre gözyaşı kelimesinin doğru yazılışı "göz yaşı"dır.
Ku umĩnçe (Göz önünde) “her şey ortada, açık” anlamına gelen bu deyim belirtisiz isim tamlaması yapısındadır.
[1] Herhangi bir durumun nasıl bir sonuca yol açacağını hesaba katmak, dikkate almak.
hesaba katmak, göz önünde bulundurmak; uymak, riayet etmek.
Bu kelime grubu ayrı şekilde ele alınan ve yazılan sözcükler içerisinde gelir. Yani içerisinde bulunduğu anlamı doğrusunda göz ardı biçiminde kullanılır. Herhangi bir durum için gereken önemi vermemek anlamı doğrusunda göz ardı kelime grubu ön plana çıkar.
Bu kelime genellikle Yavaşca şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Yavaşça şeklinde olmalıdır.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
Alt, üst, ana, ön, art, arka, yan, karşı, iç, dış, orta, büyük, küçük, sağ, sol, peşin, bir, iki, tek, çok, çift sözlerinin başa getirilmesiyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: alt kurul, alt yazı; üst kat, üst küme; ana bilim dalı, ana dili; ön söz, ön yargı; art damak, art niyet; arka plan, arka ...
Yer alt kelimesi de birleşik isim olmasına rağmen, somut olarak bir mekandan bahsedilmediği için ayrı yazılması gerekir. Yer altı kelimesinin içinde yer aldığı tüm isim tamlamaları da birbirinden ayrı yazılmalıdır.
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
Hafta içi kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "hafta içi" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise haftaiçi şeklindedir.
Bu durumda TDK sözlükten kelimenin doğru yazımını öğrenebilirsiniz. Olağan dışı ayrı yazılan bir kelimedir. TDK'ye göre olağan dışı kelimesinin olağandışı gibi yazılması yanlıştır ve bu yazım yanlışı olarak görülür. Doğru yazmak için kelimeyi olağan dışı şekli ile yazmalısınız.
Öngörü kelimesinin yazılışı en fazla ön görü şeklinde kelimenin yazılış ile karıştırılmaktadır. Öngörü kelimesi yazılırken en fazla yapılan yazım yanlışı, kelimelerin ayrı ayrı yazılması olmaktadır. Ön görü şeklinde yazılan kelime, yazım yanlışına örnek verilebilir. Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır.
Sık sık yararlanılan, ana bilgileri veren, değerini yitirmeyen eserler için kullanılan bir tabirdir. Bu tabiri yazarken baş ucu kısmını bitişik yazanlar vardır. Ancak ayrı yazılmalıdır. Bu kelime genellikle başucu kitabı şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Dilbilgisi kuralları göz önünde tutularak oluşturulan iki farklı kelimenin bir araya gelmesiyle türeyen sözcüklerden biri de Diz boyu birleşik kelimesidir. Diz boyu ne demektir? Birleşik sözcükler dilbilgisi kuralları açısından dikkatle ele alınmalıdır. Böylelikle hata yapılmadan kullanılabilir.
Hakkediş şeklinde yazılması durumunda, yazım yanlışları yapılıyor. Hakediş kelimesi mutlaka "hakediş" olarak yazılmalıdır. Hakediş kelimesinin doğru olarak yazılması, oldukça önemli bir konudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri