DC uygulamalarda sistemimizi korumak için kesinlikle DC sigorta tercih edilmelidir. AC ve DC sigortanın karekteristikleri birbirinden farklıdır. Bu nedenle uygulamalarda birbiri yerine kullanılamaz.
Benzer şekilde DC devre kesiciler de AC'nin sıfır geçişiyle başa çıkamayacaktır. Bu nedenle AC devreler için DC sigorta, DC devreler için AC sigorta kullanmak doğru değildir. Biri diğerinin yerinde bir şekilde çalışsa bile güvenlik için bu şekilde kullanmamak gerekir.
Alternatif akımda gerilim değeri pozitif ve negatif olmak üzere sürekli değişkenlik göstermektedir. Doğru akımda ise bu hep sabittir. Evlerimize ulaşan elektrik, alternatif akımdır(AC).
Beyaz eşya, ticari ekipmanlar ve konut elektrik sistemlerinde AC kullanımı yüksek direnç ve enerji kapsamında uygundur. DC akım türü ise el feneri, cep telefonu ve elektrikli araçlarda kullanılması tercih edilen özelliklere sahiptir. Enerji değişkeni sadece 1 olduğu için tehlike alanı da oldukça düşüktür.
“Alternating current” kısaltması olan AC ile gösterilir. Kullanım Alanları: Evler, ofis, sokak aydınlatması vb. Elektriğin farklı bir noktaya taşınmasında ve dağıtım işleminde kullanılır çünkü trafolar endüktif elemanlardır ve Doğru akım ile çalışmazlar. Alternaif akım, iletimde kayıpları azaltır.
İlgili 37 soru bulundu
Evinize gelen dağıtım hatlarından herhangi bir düzeltme yapılmadığı için evinizin içindeki tüm elektrik prizleri AC ile çalışır. Bu, bir elektrik prizine takılan tüm cihazların (çamaşır makinesi, blender, buzdolabı) AC kullandığı anlamına gelir.
AC ve DC arasındaki fark, elektronların aktığı yönle ilgilidir. Doğru akımda elektronlar, tek bir yönde (ileriye doğru) sabit bir şekilde akar. Alternatif akımda elektronlar, bazen ileri bazen geri giderek sürekli olarak yön değiştirir. Bu periyodik yön değiştirme alternatif akımın frekansını belirler.
Alternatif akım tiplerinden çok kullanılanlar şunlardır; Bir fazlı AC- burada bir faz, bir de dönüş iletkeni vardır. Bu, en sık rastlanan alternatif akım enerjisidir. Evlerde kullanılan şekliye frekans 50 Hz, gerilim ise 220 V tur.
Kullanım Alanları Elektronik Cihazlar (Radyo, Televizyon, Bilgisayar) Elektrikli taşıtlar (Metro, Tramvay), DC elektrik motorları, Elektro-mıknatıslar, Telekomünikasyon sektörü vb.
Evimizdeki, işyerlerimizdeki aygıtlar genelde DC ile çalışıyor, bu yüzden AC elektriği DC'ye çevirmek gerekiyor demiştik. AC elektriğin DC'ye çevrimine doğrultma (rectification) denir. Bu işlem kayıpsız değildir. Çevrim sırasında enerjinin yüzde 5 ile 20 arası ısıya dönüşür yani kaybolur.
Örneğin; kullandığımız prizlerde alternatif akım yani ac akım kullanılır. Ancak bilgisayarlar, telefonlar, tv, buzdolabı ve çamaşır makinesi gibi birçok aygıt dc akımla çalışmaktadır. Bu yüzden ac akımın dc akıma çevrilmesi gerekmektedir.
Aslına bakarsanız Yıldırım ne AC ne de DC akımdır. Günlük hayatta AC akımdan bahsederken genellikle Sinüzoidal form işaret edilir.
DC yerine AC akımını verdiğinizde, motorun statoru titreyip kalır. Dönmesi mümkün olamaz. Ancak tek diyotla (Saç kurutma makinesi içindeki düşük devir seçiminde) veya köprü diyotla doğrultup DC olarak verirseniz o zaman dönebilir.
Güneş panellerinin ürettiği elektrik DC yani doğru akımdır. Ancak biz elektriğin iletimini ve dağıtımını AC yani alternatif akım olarak yapmaktayız. Ayrıca evimizde kullandığımız hemen hemen tüm cihazlar da AC elektrik ile çalışmaktadır.
AC servo motorlar hem yüksek güç hem de düşük güç gerektiren projelerde kullanılabilirken DC servo motorlar yüksek güç gerektiren uygulamalarda kullanılmaktadır. Her iki ihtiyaca cevap verebilmesinden dolayı AC servo motorlar daha çok tercih edilmektedir.
DC şarj cihazları, konvertör (dönüştürücü) şarj istasyonunun içinde yer aldığından genellikle daha büyüktür. Diğer bir deyişle, akü şarjında AC şarj cihazlarından daha hızlıdır.
Evlerimize gelen şebeke gerilimi 230 Volt 50 Hz'dir. ABD'de ise şebekeler 120 Volt 60 Hz kullanılmakradır. Elektrik daha az kayba sebep olduğu için AC olarak iletilir ve ihtiyaç durumunda DC forma çevrilebilir. Bahsedilen 230 V, AC olduğu için gerilimin tepe değeri değil, etkin değeridir.
Kısacası pozitif döngü negatif döngüyü yok edeceğinden ortalama gerilim ve akım değeri sıfır olacaktır. Bu yüzden AC kaynaklardan gelen enerjiyi bataryalarda depolayamayız.
17 V RMS, ani değeri 24V olan AC sinyalin DC karşılığıdır.
Bir güneş enerji santralinde enerji DC akımı olarak üretilir. AC enerjisi DC gibi depolanamaz. Bu nedenle, elektrik enerjisini depolamak için daima DC kullanılır.
Bir elektrik akımının gerilimi voltmetre ile ölçülür. Evlerde kullanılan alternatif akım enerjinin etkin gerilimi 220 Volt, sanayide kullanılan alternatif akımın gerilimi ise 380 Volt' tur. Gerilim arttıkça gerilimin etkisi altında kalan kişinin can güvenliği azalır.
Bu istasyonlar, aracın şarj kablosunu istasyonun prize takarak, bataryayı yavaş bir şekilde şarj ederler. AC şarj istasyonları, genellikle 6-8 saatte bir aracın bataryasını tamamen şarj edebilirler. DC şarj istasyonları ise daha hızlı şarj imkanı sağlarlar.
Günümüzde daha çok alternatif akım ile çalışan jeneratörler üretilir. Çünkü doğru akım ile çalışan jeneratörler daha maliyetlidir. Doğru akımın kullanılacağı durumlarda da çoğu zaman alternatif akıma çevrilmektedir.
Redresörlü Kaynak Makinesi: Doğru akım (DC) kaynak makinesi olarak da bilinir. Bir transformatör bir de redresörden oluşur. Transformatör Gerilimi düşürür, akımı yükseltir, redresör ise dalgalı akımı (AC) doğru akıma (DC) dönüştüren makinedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri