Diyafram ile yemek boruları sinirleri birbiri arasında güçlü bir bağ örmüştür. Diyafram ve mide sinirleri arasında meydana gelen bağ ise oldukça gevşektir. O yüzden baharatlı ya da acı türü besin kaynakları tüketildiği vakit, hıçkırma durumu oluşmaktadır.
Dr. Yaşar, şu bilgileri verdi: "Merkezi sinir sistemi tümörleri, inme, Parkinson, kafa travması, menenjit, multiple skleroz; göğüs boşluğunu tutan kanserler, büyümüş lenf bezleri; koroner yetersizlik; yemek borusu tümörleri, reflü ve helikobakter pylori enfeksiyonu hıçkırığın olası nedenleri arasında sayılabilir.
Buzlu su, limon suyu veya sirke içmekle, gırtlaktaki glottis spazmı çözülebilir. Buruna bir tutam enfiye veya karabiber çekildiğinde oluşan hapşırık ardından gelen şok soluklanma, diyafram kaslarını etkileyerek yeniden normal soluklanma ritmine dönülmesini sağlar.
Kapsaisin sudan ziyade yağda çözündüğünden, acı yemeğin ardından su içmek pek işe yaramaz, ama ayran iyi gelir. Çünkü ayran yağ içerir. Ayrandaki yağ, ağzınızdaki kapsaisini temizleyerek acı hissini ortadan kaldırır.
Hıçkırığın bir belirti olarak görüldüğü en yaygın sağlık sorunu gastroözofageal reflü (mide reflüsü) hastalığıdır. Bu hastalıkta mideden yemek borusuna kaçan mide asidi, tahrişe ve hasara neden olarak hıçkırığa sıklıkla yol açar.
İlgili 33 soru bulundu
Reflü şikayetlerinde yastığı yükseltmek yerini yatağın başını 30- 45 cm yükseltmek daha uygundur. Yemek sonrası karın basıncını arttıran hareketler yapılmamalıdır. Eğilme ve doğrulmaya neden olacak fiziksel hareketler için bir müddet beklenilmelidir. Beli sıkan giyecekler giyilmemelidir.
Belirtiler genellikle yemekten sonra ortaya çıkar ve birkaç saat boyunca sürer.
Acı Yemek Sağlıktır!
Acı biberin özü olan ''capsaicin'' beynin endorfin salgılamasına yol açar. Bunlar doğal ağrı kesicilerdir ve vücutta bir mutluluk-iyilik halinin oluşmasını sağlarlar. Sinirlerin yumuşaması ile salgılanan endorfin vücutta ağrı kesici etki yapar.
Yaşam kaynağı olan su, insan vücudu için son derece önemli. Ancak suyun da doğru zamanda içilmesi gerek. Uzmanlar su içmenin kurallarını şöyle sıralıyor: "Banyodan sonra su, içilirse organlar yaşlanır. Acı yedikten sonra içilirse reflü, gastrit ve bağırsak rahatsızlığına yol açar.
Acının özü olan acı biberin özü “capsaicin” adlı doğal bir maddedir. Acı biberin ağzına değdiği anda oluşan his sayesinde kişinin sinirleri yumuşayarak beyinde bir endorfin salgılar. Ayrıca beyin bölgesinde salgılanmakta olan endorfin, vücut üzerinde bir ağrı kesici etkisi oluşturmaktadır.
Reflü belirtileri genellikle yemeklerden yarım saat sonra ve geceleri ortaya çıkar. Reflünün en yaygın görülen belirtileri ekşime, yanma, geğirme, gaz, kusma, yutma güçlüğü, mide bulantısı ve ağıza acı su gelmesidir.
Sakız: Sakız çiğnemek ağız içi tükürük seviyesini artıracak ve mide asidini dengeleyecektir. Zencefil: Kaynayan suyun içine atarak içebilirsiniz. Bu etkili bir mide güçlendiricidir. Hardal: Bir çay kaşığı hardal, reflü belirtilerini azaltacaktır.
Genellikle acil serviste çoğu hıçkırığın nedeni bulunmaz ve idiopatik kabul edilir. Bu hastalarda fiziksel manevralarla birlikte verilen ampirik tedaviler, ilk seçeneği oluşturur. İlk önce uygulanması kolay ve komplikasyonlara yol açma ihtimalleri zayıf olduğu için fiziksel manevralar tercih edilir.
Hıçkırık sırasında uygulanabilecek yöntemler şunlardır;
Hızlı nefes alıp vermek. Derin bir nefes alıp soluğumuzu tutmak. Boğazda öğürme refleksini uyarmak için küçük bir kaşıkla dilin gerisine dokunmak. . Buz yutmak veya buzlu su içmek.
Normal durumlarda hıçkırmak genellikle birkaç dakika devam eder. Birkaç dakikadan uzun süren hıçkırık nöbetleri gözlemlendiğinde bir uzmana başvurulması önerilir. Hıçkırık; göğüs ve karın bölgesini ayıran diyafram kasının ani ve istemsiz kasılmasıyla ortaya çıkan durumdur.
Uyumadan önce fazla su içerseniz bu durum, uyku sırasında azalan idrar çıkışının artmasına neden olabilir. Yani idrar ihtiyacı nedeniyle uykunuz bölünebilir, uyku kaliteniz düşebilir6, 7. Bu nedenle gece uyumadan önce fazla su içmemeye dikkat etmelisiniz.
Mide ve hemoroit şikayeti olan hastaların kesinlikle tüketmemesi gereken bir yiyecektir. Acı biberin zararları ile karşılaşmamak için midesinde problem olan kişilerin tüketmemesi gerekir. Aynı zamanda yaralı bağırsak problemleri ve basur hastalıklarında da kesinlikle tüketilmemelidir.
İçilen suyun özelliğine bağlı olmakla beraber genelde musluk suları iyi ayrıştırılmamış ve arıtılmamış olduğundan içilmesi önerilmemektedir.
Kırmızı biber
Acı ve ateşli olan biberde kapsaisin adında bir enzim bulunmaktadır. Bu özel enzimin kan dolaşımını artırıcı etkisi bulunuyor. Bu da libidonuzu yükseltmenize yardımcı olabilir. Ayrıca dil üzerinde ısının hissedilmesi endorfin yani mutluluk hormonu sentezlemek için beyne uyarı gönderir.
Mide, bağırsak ve basura zararlıdır. Genellikle tüm acı bitkilerde bunlar görülür. Bir de karaciğer yetmezliği olanların acı kırmızı biber tüketmesi önerilmez, zararlıdır. Acı kırmızı biberin yan etkilerinin yanı sıra, yan etkilerinden çok daha fazla sayıda şifası, tedavi edici özelliği bulunmaktadır.
Acı biber turşusu bağırsakları temizler mi? Acı biber turşusu lif bakımından zengin bir besindir. Bundan dolayı da bağırsak sağlığının korunmasında oldukça etkili bir rolü vardır. Sindirim sistemini destekleyen bir etkiye sahip olan acı biber turşusu kabızlığın giderilmesine de yardımcı olur.
Reflü şikâyetlerinin arttığı anlarda içilen maden suyu, çoğunlukla yatıştırıcı etkiye sahiptir. Fakat reflünün tedavi edilmediği durumlarda uzun süreli maden suyu kullanımı, reflü üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceğinden dikkatli olunması tavsiye edilir.
Reflü hastalığının en yaygın belirtisi, göğüste yanma olarak bilinen “heartburn” semptomudur. Mide dışında omuzlarda, boyun bölgesinde, sırt ve kolda da hissedilebilen bu yanma hissi, zaman zaman kalp ağrısı ile karıştırılmaktadır.
Eğer reflü tedavi edilmezse yemek borusu alt kısmı daralabiliyor ve buna bağlı olarak da ciddi yutma güçlükleri gelişiyor. Ayrıca fazla asit ve mide içeriğine bağlı ülserler de ortaya çıkabiliyor. Yemek borusunun alt ucunda mide iç kısmı hücrelerinin bulunması (Barret Osefagusu) ise reflünün en tehlikeli etkisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri