Tarhana ham maddesi nedir? Tarhana buğday unu, yoğurt, biber, tuz, soğan, domates ve aroma verici bitkisel maddelerle yoğrulan hamurun fermente edildikten sonra kurutulması, öğütülmesi ve elenmesi ile elde edilen bir gıdadır.
Döğme buğday (gendime), yoğurt, un, maya, tuz ile yapılır. Döğme buğday bir gün önce kaynatılır. Kaynatılan buğday yoğurt, un, maya ve tuz ile homojen bir şekilde karıştırılır. Karıştırılan ürün 3 Gün teknelerin içine bez çuvallarda süzdürülür, ekşimesi ve mayalanması için bekletilir.
Türk Standartları Enstitüsü tarhanayı buğday unu, irmik veya bunların karışımı ile yoğurt, soğan, biber, tuz, domates, tat ve koku verici, sağlığa zararsız bitkisel maddelerle karıştırılarak yoğurulan daha sonra fermente edildikten sonra kurutularak, öğütülmesi ve elenmesi ile elde edilen bir gıda maddesi olarak ...
Tarhana çorbası, yüksek tansiyonun dengeleyerek kalp hastalıklarını ve kötü kolesterol risklerini azaltmaya yardımcı olur. İçerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde özellikle gelişim çağındaki çocuklar için oldukça faydalıdır. Kemik gelişimine katkı sağlayarak daha sağlıklı bir iskelet yapısını hediye eder.
İlgili 41 soru bulundu
Orta Asya'da Tarhana
Tarhana da bu zengin yemek kültürünün önemli bir parçasıdır. Fakat tarhananın menşei hakkında kesin bir kayıt bulunmamaktadır. Eski Anadolu sözlüklerin de ise, kurut sözü genel olarak farsça terf (soğan) ve keş(süzme yoğurttan yapılan bir çeşit peynir) karşılamaları ile açıklanmıştır.
Uşak Tarhanası; buğday unu, tam yağlı yoğurt, kırmızıbiber, soğan, domates ve nanenin karışımı ile hazırlanan hamurun en az 21 gün fermente edildikten sonra, temiz bez üzerine serilerek ve belli aralıklarla boyut küçültülerek gölgede kurutulan granül yapıda bir tarhana çeşididir.
Mide için iyi gelen çorbaların başında mercimek gelmektedir. Ayrıca sebze çorbalarının da iyi geldiği bilinmektedir. Mideye iyi gelen yemekler grubunda ise patates ve ıspanak yemekleri doğru tercih olmaktadır.
Tarhana, A, B1, B2 gibi vitaminler içerdiği ve kanseri önleyen bileşikler ile zenginleştirildiği için kansere karşı koruyucu bir özelliği vardır. Bebekler gibi özellikle de gelişme çağındaki çocuklar için de çok faydalı bir besin olan tarhana, kemik gelişimine de katkı sağlar ve önemli ölçüde kemikleri güçlendirir.
Tarhana atıştırmalık bir cips olarak veya çorba olarak dört mevsim tüketilmektedir. Kendine has bir tadı ve aroması olan tarhanalar sade olarak veya isteğe bağlı olarak çeşitli dip soslarla tüketilebilir.
Sıvı yağ bir tencereye alınır ve orta ateşte ısınırken 1 yemek kaşığı biber ve domates salçası konur. Topak kalmaması için karıştırılır ve sıcak su ilave edilir. Bir yandan da kasede olan ev tarhanasını suyla karıştırın. Ve kaynayan malzemelerin içine yavaş yavaş ilave edin.
Köy Tarhana Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır? Yağı ve naneyi tencereye koyup biraz kavuruyoruz salçaları biberleri de koyuyoruz suyunu koyup kaynatıyoruz daha sonra tarhanayı ve tuzotu koyup kaynadıktan beş dakika sonra kapatıyoruz. Servise hazırdır afiyet olsun.
Tarhana çorbasını 10 dakika kaynatın. Küçük bir tavada yarım bardak sıvı yağı iyice ısıtın ve içine kuru naneyi ekleyin. Yağda yaktığınız naneyi kaynayan tarhana çorbasına koyun. 2, 3 dakika pişirdikten sonra ocaktan alabilirsiniz. Afiyet olsun.
Yörük kültürünün en yoğun yaşandığı ve halkının büyük çoğunluğu yörüklerden oluştuğu bilinen Uşak ilinde de tarhananın yeri bambaşka. Hemen hemen her evde tarhana kültürü yaşatılıyor.
Ev Tarhanası yapmanın Püf noktaları
Domatesli karışımı pişirdikten sonra, ılıyınca istiyorsanız tarhana otunu içine atabilirsiniz. Hamurun mayalanması için nohut yerine kuru maya veya ekmek mayası kullanabilirsiniz.
Maraş tarhanasının ortaya çıkışı 16.yy başında Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim Han dönemine aittir. Dulkadiroğlu beyliği zamanında Yavuz Sultan Selim, Mısır seferi çıkmadan önce ordunun ihtiyaçları için hazırlıklara başlamıştır.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Gençyürek, "Kan şekerini çok hızlı yükseltip, hızlı düşüren buğday ununun tarhanada kullanılması sağlık açısından risk oluşturmaktadır. Fazla kilolu kişiler, diyabet hastaları, gastriti ve hipoglisemisi olanlar tüketmemeli" dedi.
Bol proteinli tavuk suyuna çorbalar, paça çorbası, gribe nezleye birebir sarımsak çorbası, canlılık veren kemik iliğine domates çorbası, hasta hasta keyfinizi yerine getirecek mercimek çorbaları, vitamin deposu brokoli çorbası ve daha fazlası tek tıkla mutfağınızda!
Reflüye İyi Gelen Çorbalar
Reflüyü geçiren çorbalar arasında kemik suyu, et suyu, köy tavuğu, brokoli, yayla, domates, mercimek, tarhana ve ezogelin çorbası bulunuyor. Yukarıda saymış olduğumuz çorbalar midenizi rahatlatarak reflüye iyi gelmektedir.
Yapılışı : Kırmızı biber, yeşil biber, domates ve soğanı iri parçalar halinde tencereye doğrayın. Üzerine haşlanmış nohut ve tarhana otunu koyun. 1 su bardağı su ekleyip ocağa alın. Kapağını kapatıp 30 dakika kadar pişirin.
Öncelikle domatesler rendelenmiş, biberler ince ince doğranır ve zeytinyağında kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Üzerine sıcak su eklenir ve tarhana yavaş yavaş ve bir kaşıkla karıştırılarak soslu suya eklenir. Yüksek ateşte ara ara karıştırılarak 10 dk. pişirilir. Afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri