Birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilecek bir gıdadır. Ancak her şeyin olduğu gibi zeytinin fazlası da zararlıdır. Eğer zeytin çok fazla tüketilirse sindirim sisteminde bazı sorunlara yol açabilir. Zeytinin fazla tüketimi kişiyi ishal eder.
Zeytinler olgunlaştığında şişeyi kesin ve içinde biriken acı suyu da paylaştırarak zeytinleri cam kavanozlara alın, Yemeden 1 gece önce tuzunun gitmesi için suda bekletin, Daha sonra suyunu süzüp tabağa alın, Sızma zeytinyağı, limon dilimi ve damak tadınıza göre kekik, kırmızı biberle servis yapın.
Zeytin, sağlık açısından herhangi bir risk teşkil etmeyen bir besindir. Her yaşta insan rahatlıkla tüketebilir. Ancak fazla tüketildiğinde midede ekşime hissi, ishal görülebilir. Zeytinle birlikte yağı da çok besleyici ve faydalı bir besindir.
Kalınbağırsak, prostat, mide ve pankreas kanserine yakalanma riskini azaltır. Kalp-damar hastalıklarından koruyucu etkisi vardır. Karaciğeri korur.
GÜNDE KAÇ ZEYTİN YEMELİ? Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan siyah zeytinin faydası saymakla bitmiyor. Günde en az 7 siyah zeytin yemek içerdiği polifenoller sayesinde beyindeki oksidatif stres oranını azaltarak, sinir hücrelerini koruyor. Böylece zeytin hafızanın güçlenmesine yardımcı oluyor.
İlgili 16 soru bulundu
Canan Karatay'ı hatırlatarak, "Canan Karatay hocam gibi belki zeytinyağını bir dikişte içemem ama ben de günde 70 tane zeytin yiyorum" dedi.
Diğer yandan siyah zeytinde sodyum ve fosforu fazla iken yeşil zeytinde su çok ve A vitamini yüksektir. Her iki zeytin türü de kansersavar bir görev üstlenirken, kemikleri koruyucu bir yapıya sahiptir. Bu ve bunun gibi yüzlerce faydası olan zeytinin yeşili de siyahı da yeterince tüketilmelidir.
Karaciğer sağlığı açısından kaçınılması gereken maddeler ise alkol, şeker ve tuzdur. Karaciğerin işlevlerinden biri de şekeri yağa dönüştürmektir. Fazla şeker tüketimi karaciğer yağlanması riskini artırır. Tuzdaki sodyum ise doku sertleşmesi olarak ifade edilebilecek fibröze yol açabilir.
Kilo vermek ve egzersiz karaciğer yağlanmasına iyi gelmektedir. Akdeniz tipi beslenme ve haftada 3-4 gün egzersiz yapılmalıdır. Ayrıca karaciğer için en faydalı besinlerin arasında kahve gelmektedir. Günlük kahve tüketimi karaciğer yağlanmasının yanında karaciğer kanserine bile iyi gelebilmektedir.
Dr. Karatay, "Zeytinyağı, damar tıkanıklıklarını önlemede yardımcı olur, tansiyonun kontrol altında tutulmasında önemli rol üstlenir, kanseri önleyici maddeler içerir." dedi.
Her gün 7 adet zeytin yemenin 3 faydası
Kalp sağlığı ve damar sağlığının korunmasında etkili olup kalpteki ritim bozukluklarının düzene girmesine yardımcı olur. Zeytinin Dolaşım Sistemine Faydaları: Serbest radikaller kolesterolü olumsuz yönde etkiledikleri için kan damarları zarar görür ve kalp krizine yol açar.
Zeytinde bulunan E vitamini ve yağ, bağırsakların daha verimli işlemesini sağlar. Düzenli olarak zeytin tüketen kişilerin kolon kanserine yakalanma riski oldukça düşüktür. Zeytinin yapısında yer alan lifler, yediğiniz yemeklerin kolayca sindirilmesini gerçekleştirir.
Zeytininden günde 5 – 6 tane tüketmenin birçok faydası var. Zeytin Yalnızca kahvaltıda yenen bir besin değildir. Her öğün yenilen bir besindir.
İlk suyunda 3 hafta bekletilir. Bu su dökülerek zeytin meyveleri yıkanır ve tekrar suya alınır. Bu suda 10 gün bekledikten sonra tat kontrolü yapılır. Yenebilir tadında ise ikinci acı suyu dökülür.
Zeytin yaprağını ısırdığınızdaki acı tat ile zeytinin kendine has acı tadı doğal yapısında bulunan oleuropein adı verilen bileşenden kaynaklıdır. Oldukça sağlıklı olan bu bileşen aynı şekilde zeytinyağının sahip olduğu karakteristik acı tadın da kaynağıdır. Hakiki zeytinyağının kendine has bir acılığı vardır.
Hatta bu fenolik maddeler arasında bulunan oleuropein maddesi, zeytinyağına acılığı veren asıl bileşeni oluşturuyor. Aynı zamanda zeytin yapraklarında da bulunan bu madde, damaklarda acımsı bir tadın yanı sıra yoğun meyvemsi bir aroma da bırakıyor.
YOĞURT: Hem mideye, hem karaciğere faydası olan yoğurt, vücudu toksinlerden arındırıyor. ÇİLEK: Çilek, yaban mersini, böğürtlen, frambuaz gibi meyveler karaciğeri çok çabuk temizliyor.
- Yumurta: Yumurta da mühim karaciğer dostlarından biri. Özellikle zengin lesitin ve kolin içeriği onu rahatlıkla “karaciğer dostu” yapıveriyor.
GÜNDE 3 FİNCAN TÜRK KAHVESİ ÖNERİSİ
Günde 2-3 fincan Türk kahvesi içenlerde karaciğer enzimleri olan AST, ALT, GGT düzeylerinin gerilediği, karaciğerdeki sertleşmenin düzeldiği, karaciğerde siroz ve kanser gelişim riskinin azaldığı görüldü.
Özellikle sahip olduğu potasyum nedeniyle karaciğerin temizlenmesinde son derece yardımcıdır. - Muz; Yine sahip olduğu potasyum içeriği nedeniyle vücuttan toksinlerin ve ağır metallerin uzaklaştırılmasına yardımcıdır. Bu nedenle de karaciğer temizlenmesini destekler.
Karaciğeri temizlemenin en iyi yollarından biri günde 6-8 bardak su içmektir. Bu ayrıca böbreklerin temizlenmesine ve kilo vermeye yardımcı olur. Vücut her zaman nemli kalmalıdır, bunu sağlamak için en iyi yol ise bolca su içmektir.
Açlık diyeti sayesinde, metabolizma işleyişini değiştirmekle birlikte, besin işlenmesinde faaliyet gösteren tüm hücrelerimizin enerji kazanması ve yenilenmesine olanak sağlarız. Ayrıca Karaciğer başta olmak üzere destekleyici besin maddeleri ile organlarda mükemmel bir detoks sağlamış olursunuz.
Bazı doktorlara göre daha az tüketilmesi gereken bu besin bazı doktorlara göre de çok daha fazla tüketilmelidir. Çoğu doktorun görüşleri günde 7 adet zeytin tüketmek gerektiğindedir. Ancak Canan Karatay'a göre günde 40-45 tane zeytin tüketilmelidir.
Besinsel olarak siyah zeytin protein açısından daha zengindir ve daha fazla miktarda oleik asit ve linoleik asit içerir.
Edremit Yağlık, Midilli, Şakran adların da kullanılır. Meyveleri ve çekirdekleri orta büyüklükte olup, % 24,7 oranında yağ içerir ve yağlık olarak değerlendirilir. Yağı altın sarısı renginde, meyve kokusu içeren, hoş kokuludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri