Tüm hastanelerimizde yer alan Acil Servis Bölümlerinde 24 saat boyunca manyetik rezonans, bilgisayarlı tomografi, ultrasonografi gibi görüntüleme olanakları sunuyor.
Acil olan ya da olmayan hastalık durumları da acil servisindeki uzman doktorun analiziyle gerçekleşecektir. Yine acilde MR çekilip çekilmemesi de doktorun kararına bağlıdır. Eğer gelen hastanın MR çekilmesine ihtiyacı varsa imkân dahilinde MR çekilir.
Acil durumlar karşısında özel hastanelerde hızlı bir şekilde emar işlemleri yapılır ve sonuçlar rapor haline getirilerek uzman doktora bildirilir.
Özellikle hastanelerin acil bölümünde trafik kazalarına ya da kafa travmalarına bağlı gelişen beyin hasarlarında mutlaka beyin tomografisi çektiriliyor. Bu kapsamda; kafa yaralanmaları, kafaya alınan darbeler, beyin tümörleri, inme, felç gibi durumlarda beyin tomografisi çekiliyor.
Fakat hastaneler, mağduriyet yaşanmasına engel olmak adına 7/24 MR çekimi yaparlar. MR ihtiyacı doğal olarak hafta sonları da hasıl olabilir. Hastanın hayati tehlikesi varsa hafta sonu da MR talebinde bulunulabilir. Bu durumda da hastanın MR'ı çekilebilir.
İlgili 37 soru bulundu
İşlemin yapıldığı bölgeye göre sonuç çıkma süresi de değişkenlik gösterebilmektedir. Genellikle ilaçlı MR sonuç çıkma süresi 1 ila 3 gün arasında değişir.
Trafik kazaları gibi acil durumlar sonucu diz emarı aciliyet gerektirmektedir ve emar işlemi hemen tamamlanmaktadır.
Manyetik Rezonans (MR) daha çok beyin omurilik hastalıkları, sporcu yaralanmaları, kas iskelet sistemi, nörolojik hastalıkları gibi rahatsızlıkların teşhisinde ön plana çıkmaktadır. Tomografi ise kesitsel 3 boyutlu görüntü almak için kullanılmaktadır.
Acil servise genel olarak ateşli hastalık, travma, şuur kaybı, göğüs ağrısı, karın ağrısı gibi hayati tehdit eden ve ani başlayan şikayetlerle başvurulur.
Beyin emarı
MR, beyin ve omuriliği görüntülemek için en sık kullanılan yöntemdir. Genellikle şunların teşhisine yardımcı olmak için yapılır: Beyin damarlarındaki anevrizma adı verilen keseleşmeler. Göz ve iç kulak hastalıkları
Özel hastane kan tahlili ücreti 50 TL ile 200 TL arasında değişmektedir. İdrar tahlili 50 TL ile 100 TL arasında değişirken özel hastanede mr ücreti ise 300 TL ile 700 TL arasındadır.
Açık emar daha yüksek “T” gücü sunar ve kapalı emar ise daha konforlu uygulamalara sahiptir. Ancak en doğru MR sistemi kapalı MR taramasıdır. Bu tarama için tüp benzeri dar bir alana yatılır. Kapalı emarı olacak hastalar eğer kapalı alan korkusu yaşıyorsa, bu durumu önceden bildirirler.
Açık Sistem emar'da hastanın dört tarafı tamamen açıktır. Bu durum kapalı mekan korkusu olan kişiler, nefes darlığı çekenler, kilo problemi olanlar, özellikle de çocuk ve yaşlı hastalar için büyük bir avantaj sağlamaktadır.
Beyin manyetik rezonans görüntüleme süresi, yaklaşık 30 dakika ila 45 dakika arasında sürmektedir. İlaçlı beyin mr çekimi yapılması durumunda tarama hazırlığı daha uzun süreceği için süre uzayabilir. İlaçlı beyin mr öncesinde kan damarınızdan IV kanül girişi yapılacaktır.
Hasta psikolojik ve fiziksel olarak emar çekimine hazır hale geldikten sonra, durumuna bağlı olarak anestezi uygulaması yapılır. Anestezi vücuda verildikten kısa bir süre sonra hasta uyku durumuna geçer ve hareketsiz kalır. Hareketsiz kalınması amacıyla uygulanan anestezili emar, dakikaları alabilir.
İnceleme sırasında hasta cihaz masasına yatırılmakta ve dev mıknatısın içinde bulunan tünele masa ilerletilmektedir. İnceleme sırasında mutlaka hareketsiz durmanız gerekmektedir.
Sağlık Uygulama Tebliği'nin katılım payı alınmayacak sağlık hizmetleri ile ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetlerine ilişkin maddelerine göre Kurumla sözleşmeli veya sözleşmesiz sağlık hizmet sunucuları tarafından sunulan acil sağlık hizmetlerinden dolayı kişilerden katılım payı ve ilave ücret alınmamaktadır.
Ani ve şiddetli ortaya çıkan baş ağrısıyla birlikte, bilinç bulanıklığı, uyku hali, bulantı-kusma, ışığa hassasiyet, epilepsi nöbetleri ortaya çıkmışsa beyin zarı damarında kanama yönünden acilen hastaneye ulaştırılmalıdır.
Acil servislerde tedavilerin ücretleri talep edilemez. Bu karar sağlık yönetmeliğince verilmiştir ve bu nedenden dolayı da acillerde görülen hiçbir tedavi için vatandaşların ücret ödemek gibi yükümlülükleri mevcut değildir.
Ağrısız bir işlem olan MR süresi yapılan görüntülemeye göre değişmektedir. Ancak süre genellikle 15-60 dakika arasındadır. İşlem sırasında hastanın hareket etmesi görüntü kalitesini etkileyeceğinden görüntüleme süresi boyunca hastadan hareketsiz kalması istenir. MR görüntülemesi sırasında yüksek ses oluşmaktadır.
Ortalama tüm işlem süresi 30 – 90 dakika arasında değişmektedir. Uyutularak emar çekilir mi? Çoğu hastanın korkusu ve endişesi olduğu için ya anestezi altında uyutularak çekim yapılır ya da açık MR çekiminin yapılması tercih edilir.
Mr, daha çok vücudun kemiksiz ve yumuşak bölgelerinde kullanıma uygundur. Mr; migren, baş ağrısı, beyin tümörü şüphesi, epileptik nöbet, nörolojik rahatsızlıklar, omurga problemleri, kalp hastalıkları, göğüs hastalıkları ve spor yaralanmaları gibi durumlarda uygulanmaktadır.
Tarama öncesi hazırlık yapmanıza gerek olmadığı gibi, operasyon sonrası da sadece sonuçları beklemenizi yeterlidir. Kardiyak mr sonuçları ne zaman çıkar? sorusunun cevabı aynı gün içerisindedir. Operasyonun yapıldığı gün içerisinde emar sonuçlarınız radyologlar tarafından incelenerek, raporlanacaktır.
Türkiye'de bin 200 hastane arasında sadece 17 hastanede bulunan HIMS 6 Dijital Hastane Belgesi'yle artık MR, Tomografi ve Patoloji sonuçları hastalara SMS yoluyla bildiriliyor.
MR çektirmek çoğu kişi tarafından korkutucu olsa da, işlem tamamen ağrısız ve acısızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri