Killi topraklar suyu fazla tuttuğu için ağaçlarda kök çürüklüğüne, sürgünlerin iyi pişkinleşmemesine, ağacın geç uyanmasına ve meyvelerin geç olgunlaşmasına neden olur.
Genel olarak ceviz ağacı; -25°C' ,+38°C' ye kadar dayanıklılık gösterir. beraber, taban suyu seviyesi 2.5-3.0 metreden yukarı olmayan, su tutmayan, nemliliğini muhafaza eden derin topraklarda iyi gelişir. Su tutan killi topraklarda ve durgun sulu yerlerde gelişemez.
Kil doğal bir ağrı kesicidir. Bilhassa romatizmal hastalıklara bağlı şikayetlerin azaltılmasında kullanılır. Mide ve sindirim sistemine dair rahatsızlıkların giderilmesinde etkilidir. Kil, probiyotikleri teşvik ederek vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarar.
Elma, tınlı, milli tınlı killi tınlı bünyeye sahip olan, orta dere- cede kireçli, derin ve organik maddesi % 2'nin üzerinde olan topraklarda iyi yetişir [3].
İlgili 41 soru bulundu
Drenaj, daha çok killi yapıya sahip geçirgenliği az topraklarda suyun akıp gitmesi için alınan önlemdir. Killi topraklara organik katkı maddesi ilave ederek, toprağa kum, çakıl, kireç taşı karıştırılarak, iklim şartlarına göre toprak işlenerek ve havalandırılarak toprağın drenajı geliştirilebilir.
Elma yetiştiriciliği için en iyi topraklar optimal olarak 6.0-6.5 pH ve içerisinde normal kireci ve yeteri kadar humus ve nemi bulunan tınlı, tınlı-kumlu veya kumlu-tınlı geçirgen topraklardır.
Killi toprakta yetişen bitkilerin bazıları şu şekildedir; ahududu, manolya, ayva, soya fasulyesi, taze fasulye, badem, nar, karpuz, köknar, çilek, ayçiçeği, kiraz, bakla, ladin, susam, şeftali, tütün, kayısı ve armut.
Organik madde içeriği bakımından kumlu topraklardan daha zengin olan killi toprakların verimli olduğu belirtilir. Killi toprağın besin maddelerini tutma yeteneğinin yüksek olduğu bilinir. Nem tutma özelliğiyle de ön plana çıkan killi toprakların yüksek katyon tamponlama ve değiştirme kapasitesi vardır.
Killi Toprakta Ne Yetişir? Yumuşak yapıda olan, suyu iyi tutan killi toprak, “siltli toprak” olarak da bilinir. Besin değeri açısından zengin olarak kabul edilen bu toprak çeşidinin yumuşak yapısı, bitkileri ve sebzeleri kolaylıkla ekmeye imkân verir.
Killi topraklar, kil bölümünün hakim olduğu topraklardır. İnce çaplı kil tanecikleri arasında kalan küçük gözeneklerde suyun ve havanın hareketi güçleşmiştir. Bu nedenle kil toprakları sıkı, ıslandıkları vakit havalanmaları çok güç, ısınmaları da o derece geç olan topraklardır. Genellikle süzek değillerdir.
Ceviz fidanları için tavsiye edilen en uygun dikim mesafesi, 7 metreye 5 metre mesafedir.7 metreye 5 metre mesafe kullanıldığında dönüme ortalama 28 adet ceviz fidanı dikilir. 1 dekara kaç adet ceviz ağacı dikilir diye sorulacak olursa 1 dekar ve 1 dönüm aynı birim olduğu için yine 28 adet fidan dikilir.
Chandler ceviz ağaçları; sıcak, kuru yazlar ve serin, yağışlı kışlar ile karakterize edilen iklim özelliklerinde daha sağlıklı yetişmektedir. Besin açısından zengin, pH değeri 6.0 ile 7.5 arasındaki topraklarda daha verimli şekilde büyürler.
Aşırı killi toprakların işlemesi için torf ve kum ilavesi yapılması, toprak yapısının düzenlenmesi için idealdir. Ayrıca killi topraklarda yüksek su tutulması nedeni ile bitki köklerinde çürümeler görülebilir. Bu nedenle torf, hayvan gübresi ve kum karışımı, toprak islah çalışmaları için tavsiye edilir.
Toprak İsteği:Çilek genel olarak derin,iyi drene edilmiş nem tutma kapasitesi yüksek topraklarda iyi gelişir ve bol ürün verir, en iyi toprak kumlu-killi milli ve süzek topraklardır. Alüvyal humuslu tınlı topraklarda da iyi gelişir.
Özellikle killi ve siltli zeminler sudan daha fazla etkilenen tipte zeminlerdir. Bu malzemelerde tabakalar arasına sızan su ile şişen ve taşıma kapasitesini kaybeden zemin daha fazla toprak kaymasına neden olurlar.
Hacim üzerinden su içeriği, topraktaki su hacminin toprağın toplam hacmine oranı (yüzdesi) olarak ifade edilir ve genellikle "hacimsel su içeriği" olarak isimlendirilir. Bu değer, doygun koşullarda kumlu topraklarda, % 40-50; orta bünyeli topraklarda % 50 ve killi topraklarda % 60'a yakın çıkabilir.
Türkiye'de Erzurum-Kars platosunda killi ve bazalt üzerinde oluşmuştur. Kars, Göle ve Sarıkamış'ta yaygındır. Kışın sert ve uzun olduğu iklimde sonbaharda ölen bitkiler, ayrışmaya zaman bulamadan toprağa karışır, yoğun humus oluşumunu sağlar. Çernezyom topraklarının verimi dünya ülkelerinin dikkatini çekmiştir.
"Bunların sonucuna baktığımızda İstanbul genel olarak yerleşime uygun. Fakat yapılaşmada kil-silt bünyeye sahip toprak yapısı, alüvyon, eski dere yatakları gibi riskli bölgeler de mevcut. Kil ve silt alanlarının yaygın olmasıyla fazla yağışın düştüğü zamanlarda istinat duvarları ve binalar için risk oluşturabiliyorlar.
Kumlu, killi ve volkanik tüflerin bulunduğu arazilerde erozyonun şiddeti, dada fazladır. Yağışların yetersiz ve düzensiz olduğu arazilerde ani sağanak yağışlar ve buna bağlı olarak yüzeysel akışa geçen sular erozyonu artırır. Bu arazilerde rüzgârlar da erozyon üzerinde etkili olmaktadır.
Toprak İstekleri
Mısır tarımı için en uygun toprak tipi, su tutma kapasitesi, besin maddesi depolaması, işlenme kolaylığı, iyi drenaj ve havalanma özelliği dolayısıyla siltli-killi topraklardır.
Torf, perlit, humus, leonardit katkılı saksı toprakları, en iyi saksı toprağı seçenekleri arasındadır. İç ve dış mekan bitkilerinin dikiminde, toprak değişim dönemlerinde kullanıma uygun saksı toprakları evin salon, bahçe, balkon, veranda kısımlarındaki saksı bitkileri için tercih edilir.
Kurak ve sıcaktan hoşlanmaz. Toprağı tınlı, tınlı-kumlu, en az 1 m derinlikte olmalıdır. pH değeri 6-7 olan toprağı sever. Taban suyu 1 m'den yakın olmamalıdır.
Elma ağacı (Malus pumila) Rosaceae familyasına aittir. Yaprak döken bir ağaçtır (mevsime bağlı olarak yapraklarını kaybeder). Ortalama olarak yüksekliği 5 metredir, fakat standart elma ağaçlarının yüksekliği 7,5 – 10 m ya da daha fazla da olabilir.
Elma ağaçları saçak kök sistemine sahip oldukları için, Page 12 12 diğer meyvelere oranla fazla su isterler ve yüksek nemden hoşlanırlar. boyunca devam edilir. edilmesidir. En uygun sulama şekli yağmurlama ve damlama sulama sistemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri