GEBELİK MUAYENELERİ ESNASINDA SEZARYEN KARARI VERİLMESİ Doğumu sezaryenle gerçekleştirme kararı henüz doğum eylemi başlamadan önce, belik muayenelerinin herhangi birinde verilebilir. Elektif (acil olmayan) sezaryen adını alan ve randevu verilerek gerçekleştirilen bu uygulama aşağıdaki durumlarda tercih edilir.
Rahim ağzında açılma olmayacağı düşünülen durumlarda, suni sancıdan önce rahim ağzını hazırlama işlemi yapılır. İlaçlar veya bazı aletler ile rahim ağzının incelmesi ve yumuşaması sağlanır. Suni sancı öncesinde rahim ağzının hazırlanmasında kullanılan diğer bir yöntem ise 'rahim ağzının sıyrılması' uygulamasıdır.
Nişan gelmesi, henüz kasılmalar başlamadan olabileceği gibi, 1. evrede de gerçekleşebilir. Ancak kanama, lekelenme ve sümüksü bir kandan daha fazla, adet kanaması ya da parçalı, pıhtılı ve fazla ise, hemen sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
Şu durumlarda sezaryen gereklidir : Doğum kanalına girişte sorun olursa, Bebek doğum kanalına kafa bölgesinin kılavuzluğunda girer. Böyle bir giriş başın en ufak çevresinin doğum kanalına girmesini sağladığından kanal içinde en rahat şekilde ilerlemeyi garantiler.
İlgili 39 soru bulundu
Sezeryan doğum sırasında hastaya büyük bir kesi atıldığı için iyileşme süreci normal doğuma kıyasla daha uzun sürebilir. Ve doğumdan sonra kilo vermek için biraz daha fazla süre geçmesi gerekir. Sezaryen ameliyatı yaptıran kişiler işlemden sonra ortalama 2-3 gün hastanede kalırlar.
Sezaryen doğumuna girecek anne adayının mide ve bağırsaklarının boş olması gerektiğinden dolayı doğumdan önce 6-7 saat kadar hiçbir şey yiyip içemez. Ameliyata girilmeden önce son kez tuvalete gönderilir. Anne adayına sonda takılır. Ameliyattan çıktıktan sonra en kısa süre içerisinde sondanın geri çıkarılması gerekir.
Cemal Ünlü - YouTube. Sezaryen ameliyatının haftası çok önemli. 39. hafta doldurulmadan doğumun gerçekleştirilmemesi gerekir. Bebeğin akciğer gelişmemesine bağlı problem yaşama ihtimalini en aza indirmek, sezaryen ie doğumun 39. haftada planlanması en doğru yaklaşım olucaktır.
Doğumun başlayabilmesi için öncelikle bebeğin rahimden çıkarak doğum kanalına doğru inmesi gerekmektedir. Bebek doğum kanalına girmeden doğum başlamaz.
24 saatten uzun bir süre verilen suni sancı sonrası vajinal doğumun gerçekleşmemesi başarısız suni sancı kabul edilir ve doğum sezaryen yolla gerçekleştirilir.
Hamilelikte Rahim Açılması Kaçıncı Haftada Başlar? Hamilelik sürecinde rahim ağzının açılması genellikle 37. haftadan sonra başlar.
Doğum yaklaştıkça günde 4 bardak ahududu yaprağı çayı tüketmek, Doğumdan önceki son 4 haftada günde 2-3 adet hurma yemek, Ananasta bulunan bromelain enziminin rahim ağzını yumuşatarak açılmayı kolaylaştırdığı düşünülmektedir, Doğuma yakın meyan kökü suyu tüketmek.
Ardından rahim ağzı yavaş yavaş genişleme gösterir. Başlangıçta 0 cm olan rahmin girişi, doğumun ilerlemesi ile birlikte 1 cm'den 10 cm'ye kadar açılma gösterir. Rahim ağzı açıklığı 10 cm'ye ulaştığında ise, artık bebeğiniz doğmaya hazır demektir. Rahim ağzının açılması, 'dilatasyon' adı ile tanımlanmaktadır.
Tıp dilinde doğum indüksiyonu olarak da adlandırılan suni sancı, yalnızca vajinal doğum yapabilecek durumda olan hamile kadınlara uygulanabilir. Suni sancı gerektiren durumların başında, anne karnındaki miadını tamamlanmasına rağmen hala doğum kanalına girmeyen bebek gelebilir.
40-41 Haftalık Gebelikte Sancılar
Bazı gebeliklerde anne adayı, hiç sancı hissetmeyebilir. “41 haftalık hamileyim sancım yok” gibi yakınmalar söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda doğum, suni sancıyla gerçekleştirilir. Suni sancı, gebeliğin 42. haftasına yaklaşıldığında uygulanır.
Çatı muayenesi ağrılı bir muayene değildir. Hamileliğin son haftalarında vajina dokusunda esneme olduğu için gebe olmayan kadınlara göre daha rahat bir şekilde vajinal muayene yapılabilir.
Sezaryen ameliyatları ortalama olarak 20 ila 40 dakika sürmektedir. Bu operasyonların süresi annenin hazırlığı, anestezi işlemleri gibi unsurlara bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Her cerrahi operasyonda olduğu gibi Sezaryen Doğum ameliyatlarının da riskleri bulunmaktadır.
Anne karnındaki bebek, genellikle 31. haftadan sonra baş aşağı pozisyon alır. 35. haftadan sonra bebek çok düşük ihtimalle pozisyon değiştirir. Doğum için uygun pozisyonu alan bebek 36. haftada doğum kanalına girer.
Özellikle ilk kez doğum yapacaklarda doğuma birkaç hafta kala bebek pelvise girer. Halk arasında bebeğin doğum kanalına girmesi olarak bilinen bu eylemi anne adayları da hissederler.
Daha fazla sayıda sezaryen yapılması mümkün olsa da bu hayati risklerin alınmaması için sezaryen sayısının 3 ile sınırlandırılması doğru olacaktır. Sezaryende anne ölüm oranı doğumdan daha yüksektir (100 binde 28).
Sezaryen ameliyatında bebek anne karnından alınmadan önce ilk olarak bağırsaklar çıkartılır. Bebek alındıktan sonra bağırsaklar tekrar yerleştirilir.
Sezaryen doğum; bebeğin anne karnından ameliyat ile alınması işlemidir. En önemli faydası, doğum işlemi sırasında bebeğin riske girmemesi ve oksijensiz kalmadan kısa sürede dışarı çıkabilmesidir. Sezaryende, normal doğum sırasında yaşanacak tehlikelerle neredeyse karşılaşılmamaktadır.
Sonda takma işlemi, sondayı takan hemşire için kolay, hasta için hafif ağrı hissettiren bir girişimdir. Bu süreçte genel anesteziye de ihtiyaç duyulmaz. Fakat hastanın konforunu sağlamak adına lokal anestezi uygulanabilir.
Günümüzde genel anestezi yöntemi, özellikle sezaryen doğum sürecinde sıklıkla kullanılan yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Genel anestezi sırasında anne tamamen uyutulmakta ve bu nedenle bebeğin doğumuna tanık olamamaktadır. Genel anestezinin en önemli aşamasını, entübasyon adı verilen aşama oluşturmaktadır.
Ameliyattan Önce Aç Olmanın Önemi. Anestezi verilecek hastaların midesi boş olmalıdır. Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri