I. İİK m. 143/I'de açıkça ifade edildiği gibi, aciz vesikası (belgesi); “haczedilen malların paraya çevrilmesi sonunda, alacağı tamamen ödemeyen alacaklıya (ve bir sureti de borçluya) icra memuru tarafından verilen ve takip konusu alacağın ödenmemiş olan miktarını belirten bir belge”dir.
Borçlu kişinin kanuni olarak takip edilen ödemesi için yeterli malı bulunmadığını gösteren belgeye aciz vesikası denir. Bu belge icra dairesi tarafından verilir. Alacaklı açısından bakıldığında ise icra takibi sonucunda alacaklıya alacağının ödenmemiş kısmı için icra dairesince verilmiş belgedir.
Alacaklı, aciz vesikasını aldığı tarihten itibaren bir yıl içerisinde borçluya yeniden ödeme emri göndermeden borçluya karşı takip yaparak borçlunun yeni bulunan mallarının hemen haczedilmesini isteyebilir.
İİK'nın 143/6'ncı maddesi 17.07.2003 tarih ve 4949 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle, aciz vesikasına bağlanan alacak için yirmi yıllık bir zamanaşımı süresi öngörülmüştür.
Aciz vesikasının düzenlenebilmesi için öncelikle alacaklının borcunu icra yoluyla bildirmesi ve icra dosyası açtırması gerekmektedir. Aciz vesikası talebi için borçlunun haczedilecek malının bulunmaması veya borçlunun mallarının borcun tamamını kapatmaya yeterli gelmemesi gerekmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Aciz Vesikası Almak İçin Gereken Şartlar Nelerdir? Borçlunun haczedilebilir tüm mallarının haczi gerçekleşmiş olmalı, belge talebi haciz koyduran alacaklı tarafından yapılmış olmalı, alacaklının takibe ilişkin alacaklarını masraf ve faiziyle birlikte alamaması gerekir.
I. İİK m. 143/I'de açıkça ifade edildiği gibi, aciz vesikası (belgesi); “haczedilen malların paraya çevrilmesi sonunda, alacağı tamamen ödemeyen alacaklıya (ve bir sureti de borçluya) icra memuru tarafından verilen ve takip konusu alacağın ödenmemiş olan miktarını belirten bir belge”dir.
Önemli olan husus bu belgenin davanın açılmasından önceki bir takibe dayalı olmasıdır. Karar kesinleşinceye kadar alınıp ibraz edilmesi mümkündür. Mahkemece dava açıldığı sırada aciz belgesinin yokluğundan dolayı davanın reddi mümkün değildir.
İİK.m.143/4: Aciz vesikasında yazılı alacak miktarı için faiz istenemez. Aciz vesikasının alınması ile birlikte vesikada yazılı borç miktarına faiz işlemeyecektir.
Aciz vesikası borçlu ve alacaklı arasında gerçekleşen icra davalarında karşılaşılan kavramdır. İcra davalarında borçlu için icra kararı verilir. Bu karar sonucunda borçluya ait olan malların haczedilmesi sağlanır.
Aciz vesikasının bir nüshası da her il merkezinde Adalet Bakanlığınca tespit edilen icra dairesi tarafından tutulan özel sicile kaydedilmek üzere bu icra dairesine gönderilir.
Muvakkat haciz halinde tutulan haciz tutanağı muvakkat aciz belgesi hükmünde değildir (9). Federal Mahkeme de verdiği bir karannda (10), haciz tutanağı- nın muvakkat borç ödemeden aciz belgesi yerine geçebilmesi için kesin aciz belgesinde olduğu gibi haczin kesin haciz olması gerek- tiğini belirtmiştir.
Ticari kazanç erbabı gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükelleflerini yakından ilgilendiren şüpheli alacak uygulaması, vergi mükelleflerine tahsil edilemeyen veya tahsili şüpheli alacak hale gelen alacaklarını aciz vesikasının verildiği dönemde karşılık ayrılarak gider yazılabilme imkânı tanımaktadır.
Ayrıca Avukatlık Kanunu'nun 5.maddesi gereğince aciz vesikası düzenlenmesi avukatlığa engeldir. Bu hususun borçlu avukata hatırlatılması meslektaş dayanışması adına uygun olur.
Borç Ödemeden Aciz Vesikası:
İflas tasfiyesi sonunda alacağını tamamen alamamış olan alacaklılara, ödenmemiş alacak kesimi için, iflas idaresi tarafından borç ödemeden aciz belgesi verilir.
Ancak, davanın açılması aşamasında aciz vesikasına ihtiyaç yoktur. Aciz vesikası, sonradan ikame edilebilen dava şartlarındandır.
Diğer bir ifade ile de Aciz vesikası icra takibi sonunda alacaklıya alacağının ödenmeyen kısmı için icra dairesince verilen belgedir. Aciz vesikasında alacaklının ödenmeyen alacağı, faizi ve takip giderleri yer alır. Aciz vesikasını düzenleme yetkisi icra takibini yapan icra dairesine aittir.
Borçlunun aciz halinde olması genel icra hukukunda olduğu üzere vergi icra hukukunda da borcu ortadan kaldırmamaktadır.
İlamlı icra dosyasının borçlusu mehil vesikası aldıktan sonra takibin istinaf veya temyiz incelemesi sonuna kadar durması için icra mahkemesinden tehiri icra kararı almalıdır. Tehiri icra kararı alabilmek için bir dilekçe ile icra hukuk mahkemesine başvuru yapılması gerekmektedir.
Alacaklı, borçlunun borcunu zamanı geldiğinde ödemeyeceğini düşünüyorsa, dava veya icra takibi açmadan hızlı bir şekilde borçlunun mallarına ihtiyati haciz koydurabilir. İhtiyati haciz ile birlikte, borçlunun mallarını üçüncü kişilere devretmesi engellenmiş olur.
İcra takibinin son aşamasında verilen ve borcun ödenemeyen kısmını gösteren belgeye kesin aciz belgesi adı verilmektedir. Bunun dışında, borçlunun haczedilebilir hiçbir malı bulunmaması halinde düzenlenen haciz tutanağı da kesin aciz belgesi hükmündedir.
Tutanakta alacaklı ve borçlunun isim ve şöhretleri, alacağın miktarı, haczin hangi gün ve saatte yapıldığı, haczedilen mallar ve takdir edilen kıymetleri ve varsa üçüncü şahısların iddiaları yazılır ve haczi icra eden memur tarafından imza edilir.
Borçlunun haciz işlemi uygulanacak bir malı bulunmuyorsa, kısmen haczedilebilir mallara yönelik bir haciz işlemine başlanır. Haciz işlemleri başlatılan borçlunun haczedilecek bir malı bulunmuyorsa bu durumda maaşının bir kısmına haciz işlemi uygulanır.
Md. 9 - İcra ve iflas dairelerince yapılması gereken her türlü nakdî ödeme, ilgilisinin gösterdiği banka hesabına aktarılmak üzere, icra müdürü tarafından resen bankaya verilecek talimat gereği yapılır. Talimat, paranın icra ve iflas dairesi hesabına yatırılmasını takip eden en geç üç iş günü sonuna kadar verilir.
İcra takibinin tamamlanması ile alacaklının alacağının tamamına kavuşamadığının anlaşılması üzerine kalan alacak miktarı için alacaklıya kesin aciz belgesi verilir. Haciz sırasında borçlunun haczedilebilecek bir malının bulunmaması halinde bu durumu tespit eden haciz tutanağı da kesin aciz belgesi hükmündedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri