Serhat Koran “Zencefil, zerdeçal, ıhlamur, kırmızıbiber, üzüm çekirdeği, papatya ve tarçının taze, baharat formları ya da bitki çayı formlarının hepsinde kan sulandırıcı etki vardır.
Eğer kan ile ilgili herhangi bir ilaç kullanıyorsanız tükettiğiniz zerdeçal bu ilaç ile etkileşime geçer ve kanda sulanmaya neden olur. Aynı zamanda aşırı zerdeçal tüketimi vücuttaki bazı fonksiyonları yavaşlatacağından zaman zaman mide bulantılarına ve hatta kusmalara neden olmaktadır.
C vitamini ve antioksidan maddeler içeren zerdeçal, damar tıkanıklığı yaşayan kişilerin mucize besinidir. Baharat ve bitki olarak tüketebileceğiniz zerdeçal, damarların daha rahat çalışmasını sağlar. Baharat halinde sık sık tüketmeniz önerilir.
Zerdeçal aynı zamanda beynin yapısında önemli rolleri olan Omega-3 yağ asitlerinin (DHA) vücut tarafından emilimini artırır. Günlük 250 mg yani 1 çay kaşığının dörtte biri kadar zerdeçal alımı, aerobik egzersiz gibi damar duvarını güçlendirici ve damar sertliğini önleyici etkisi vardır.
- Kötü kolesterolü de düşürmede etkili olan zerdeçal, damar duvarının sertleşmesini de önleyerek kalp sağlığını korur. Özellikle inmeye ya da kalp çarpıntısına neden olan damar tıkanıklığını engelleyerek sendromsuz bir kalp sağlığını destekler.
İlgili 19 soru bulundu
Zerdeçal, var olan mide problemlerini daha da kötüleştirebilir ve diyabetli hastalarda kan şekerini çok düşürebilir. Karaciğer hastalığı veya safra kesesi taşı olanlar. hamile kadınlar veya emziren anneler zerdeçal tüketiminden kaçınmalıdır. Kanser ilaçlarıyla etkileşimler olabilir.
Zencefilin kan sulandırma özelliğinden dolayı cerrahi operasyon öncesi tüketimi durdurulmalıdır. Zencefilin 2 yaşından küçüklere verilmemesi önerilmektedir. Eğer çocuklar için kullanılacaksa önerilen dozun üçte biri kullanılmalıdır. Kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte tüketilmemelidir.
Antioksidanlar tarafından zengin olan zerdeçaldan üretilen ekstrenin kalp krizi riskini azalttığı ortaya çıktı. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmaya göre zerdeçalın sadece kalp krizinden korumadığını, kanser, damar sertliği, bellek bozukluğu gibi sorunların da ortaya çıkmasını önlediğini belirtiyor.
Antioksidan etkisi sayesinde vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Kanı temizleyerek damar tıkanıklığını engeller. Zerdeçal çayı kan pıhtılaşmasını önler. Kalp rahatsızlığı riskini azaltır.
Zerdeçal, her ne kadar şifalı bir bitki olsa da, aşırı tüketimde yan etki gösterebilir. Olası yan etkilerinden birkaçı mide ağrısı ve bulantısı, baş ağrısı, kalp çarpıntısı ve kan sulanması, ishal ve gazdır. O yüzden günlük kullanım miktarı aşılmamalıdır. Bu miktar günde 6 ila 8 gram, yani 1 yemek kaşığıdır.
Zerdeçal, damar temizliğinde en etkili baharatlardan biridir. Ayrıca damar sertliğini önler ve yağ depolanmasını engeller. Kuşkonmaz, damarlardaki baskıyı azaltır ve bu sayede kan akışını hızlandırır. Ayrıca damar tıkanıklığı ve enflamasyona da iyi gelir.
Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması.
İşte merak edilen zerdeçal zayıflatır mı sorusunun cevabı: Zerdeçal kan akışını hızlandıran ve sindirim sistemini düzenleyen bir baharattır.
Kan sulandırıcı ya da inceltici ilaç kullanıyorsanız, zerdeçalı tüketmeden önce sağlık uzmanınıza danışın. Zerdeçal, kan inceltici yan etkileri nedeniyle, herhangi bir cerrahi prosedürden en az iki hafta önce tüketimi bırakın.
Antioksidan bileşenler içeren zerdeçal vücudu kalp ve damar hastalıklarına, kansere ve metabolik sendroma karşı korur.
Sindirimi kolaylaştırır. Özellikle mide duvarını güçlendirerek reflü ve ülser gibi yaşam kalitesini düşüren hastalıkların yaşanmasının önüne geçer. Yemek sonrası yaşanma ihtimali olan hazımsızlığın riskini azaltır. Gün boyu kan basıncını dengeler ve kanı temizler.
Zerdeçal İltihaplara karşı etkili bir antioksidan kaynağıdır. Zerdeçalda bulunan curcumin iltihaplanmaya sebep olan farklı moleküler yapıları engeller. Zerdeçal; eklem iltihabı ve kas burkulması gibi hastalıkların tedavisinde etkilidir. Eklem ağrılarını ortadan kaldırır.
Kalp ritim bozukluğu olan kişilerin düzenli olarak tüketmesi önerilen bu besin tüm kalp rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Aynı zamanda damar sıkışması yaşayan kişiler için damar açıcı besinlerin başında zencefil gelmektedir.
Mide Problemleri
Uzun süreli olarak yüksek dozda zerdeçal tüketmek buna sebep olur. Dispepsi veya hiperasidite yaşayanlar da zerdeçal kullanımından kaçınmalılar. Zerdeçallı besin destekleri de özellikle uzun süreli kullanımda mide yanmasına ve hazımsızlığa sebep olabilirler.
Zencefil antioksidan kaynağı bir bitkidir. Bu bakımdan en etkili damar açıcı bitki çeşitleri arasında yer alır.
ZENCEFİL, ZERDEÇAL, IHLAMUR VE TARÇINA DİKKAT
Kan sulandırıcı bitkiler arasında zencefil, zerdeçal, ıhlamur, kırmızıbiber, üzüm çekirdeği, papatya ve tarçının sayılabileceğine dikkati çeken Dr.
Zencefili Kimler Kullanamaz? Sindirim sistemi güçsüz kişilerin zencefil tüketmesi önerilmez. Bağırsak hastalıkları ve ülser gibi mide hastalıkları olan kişilerin de aşırı zencefil tüketmemesi gerekir. Mide yanması ve mide ekşimesi gibi sorunlardan kaçınmak için yemek yemeden önce tüketilmemelidir.
Aktif madde, zencefil, kan damarlarını rahatlatmaya, kan akışını hızlandırmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olan bir bileşiktir. Aynı zamanda bir anti-enflamatuar ajan, bu yüzden kalp hastalığı ile savaşmaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri