Yenidoğan Yatırma Şekli Yenidoğan bebekler, uzun bir süre kendilerini hala anne karnında sanırlar. Bu nedenle yaklaşık 1 ay boyunca cenin pozisyonunda dururlar. 4 aylık olana kadar anne sesi ve annenin kalp atışları onları rahatlatır. Bu pozisyonda rahat edecekleri şekilde uyutulmaları gerekir.
Bebekler, güvenli bir şekilde uyumaları için sırt üstü pozisyonda yatmalıdır. Sırt üstü yatış pozisyonu, bebeğin ani bebek ölüm sendromu (SIDS) riskini azaltmaya yardımcı olur. Bebeğin yüzü açıkta olmalı ve yatakta yumuşak yastık, peluş oyuncak gibi potansiyel boğulma riski yaratabilecek nesneler bulunmamalıdır.
Fakat bu tehlike 3. aydan sonra azalır. Uzmanlar ilk aylardaki bu tehlikeyi en aza indirmek için bebeklerin yan yatırılmasını öneriyor. Ancak bebekler yüz üstü yatırılmasalar dahi, yan yatırıldıkları zaman kendi kendilerine dönüp yüz üstü yatabilirler.
Nemlioğlu, yatak arasında boşluk bırakılmadan bebeğin sırt üstü yatırılması gerektiğini vurguladı.
Bebekler yetişkinlere göre bir kat daha fazla giydirilmeli ve uyurken de üstünün örtülmesi uygun olur. Giysiler bebeğin hareketlerini kısıtlamamalı. Bebeğin sıkıca kundaklanması bebeğin nefes almasını ve kalça ekleminin gelişmesini engelleyebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Burun tıkanıklığı ve burun akıntısı, soğuk algınlığının ana göstergeleridir. Bebekler özellikle soğuk algınlığına karşı hassastır, çünkü kısmen diğer büyük çocukların yanında olurlar.
Bu nedenle bebekler üşümemelerine rağmen el ve ayakları soğuk olabiliyor. Bebek vücut sıcaklığı ideal olarak 36-37 derece arasındadır. Bebeğinizin üşüyüp üşümediğini anlamak için vücut sıcaklığını kontrol edebilirsiniz. Bebeğinizin vücut sıcaklığı 36 derecenin altında ise bu durum onun üşüdüğü anlamına gelmektedir.
Gaz sancısı çeken bebeği rahatlatmak için en sık kullanılan yöntem bebeğin bacaklarını hareket ettirmektir. Sırtüstü yatırılan bebeğin bacakları bisiklet sürüyormuş gibi hareket ettirilerek gaz sancısı giderilebilir. Aynı zamanda karın üstü yatmaları da bebeklerin rahatlamasına yardımcı olur.
Yeni doğmuş bir bebeğin ne kadar uyuyabileceği ön görülemez. Bebeğiniz uykuya dalsa bile, tekrar uyumaya başlamadan önce birkaç dakika gazını çıkarmayı deneyin. Aksi halde hapsolmuş gaz ile acı içinde uyanırlar.
* Oturtur pozisyonda kucağınızda tutarak sırtına vurabilir, * Kolunuzu açıp bebeği yüzükoyun kolunuzun üstüne boylu boyunca yatırarak kafasını elinizle tutup arkadan sırtına vurabilirsiniz. Bebek, geğirme pozisyonlarında eğer gaz çıkarmadıysa, yemekten sonra yüzükoyun 5-10 dakika yatırılır.
Sürekli düz sırt üstü yatan bebeklerde bebeği kafasının arka kısmı düzleşebilir. Bebeklerin zaman zaman yana çevrilerek yatırılması bu durumu engeller. Bazı bebeklerde sadece tek yöne (sağa ya da sola) dönme diğer yöne dönmeyi reddetme tepkisi görülebilir.
Yeni doğan bebek emzirme süresi 15 dakika civarında olmalı ve en fazla 2 saatte bir olmalıdır. Bebekler ilk aylarda ortalama 15-20 dakika arasında emzirmeyi sürdürebilir.
Bebek yastıkları oldukça ince ve hafif sert olmalıdır. Böylece bebeğin kafası içeri gömülmez be boğulma riski minimuma indirilmiş olur. Yastığım yapıldığı materyal çok önemlidir. Alerjik bir reaksiyona sebep olmamak için kaz tüyü ya da kuş tüyü yastıklar tercih edilmemelidir.
Kucak tutuşu:
Bebeğinizi kucağınıza alın. Bebeğin yüzü yukarı bakacak şekilde dizlerinin üzerinde olmalıdır. Her iki elinizi de destek için bebeğinizin gövdesinden başlayarak, başının altına tutacak şekilde yerleştirin. Ayaklarının bel bölgenize kadar uzanmasına izin verin.
Bebekler ilk aylarda geceleri mutlaka sırtüstü pozisyonda yatırılmalıdır. Bebek uyurken kalın olmayan, terletmeyen kıyafetler giydirilmelidir. Bebek yatağında, yastık ve benzeri nesneler bulunmamalıdır. Bebeğin yatak çarşafı pamuk ve gergin serilmiş olmalıdır.
Uzmanlar göre bebeklerin uyuması için en uygun oda sıcaklığı 20-22 derecedir. Bu dereceyi oda içerisine yerleştirilen termostatlarla rahatça ölçebilirsiniz.
Göğüs kafesinden başlayarak kasıklara doğru dairesel hareketlerle yapılan gaz masajı bağırsakları harekete geçirmektedir. Bu tekniği ritmik hareketlerle bir süre devam ettirirken arada bebeğin bacaklarını karnına ittirmek bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırmaktadır.
Yanlış 3: Bebeği Sallayarak veya Emzirerek Uyutmak İyidir.
Bilmeniz gerekir ki, bebeği sallayarak uyutmak; uyutmak değil bayıltmaktır. Çocuğun başını ritmik bir şekilde sağa sola sallayarak onun başının dönmesine neden oluruz ve bu nedenle bebeğimiz istemsiz bir şekilde gözlerini kapatır ve hafif uyku moduna geçer.
Her emzirme sonrası bebeğin mutlaka gazı çıkarılmalıdır, aksi takdirde bebek bir sonraki beslenmeye kadar rahat uyuyamaz sürekli huzursuzlanır. Ayrıca midedeki gaz bebekte tokluk hissi yaratacağından emzirme süreleri verimli geçmez.
Bebeği emzirdikten sonra yaklaşık 25 dakika boyunca kucağınızda dik tutun. Bu, mide ve kapakçığın rahatlamasını sağlar ve gaz oluşumunu bir nebze hafifletir.
Bebeğin gazını çıkarmak için mideye hafif baskı yapacak ve gazı çıkarmasına destek olacak aşağıda yer alan manevralar yapılmalıdır; Bebeği sırtüstü yatırarak karnına saat yönünde masaj yapmak ve sonrasında dizlerini karnına doğru hareket ettirmek bebeğin gazının çıkmasında etkili olabilir.
Özellikle masajla sırtının ve belinin ovulması bazı bebekleri mutlu etmektedir. Adaçayı, anason, ıhlamur, kimyon, papatya ve rezene sakinleştirici olarak tercih edilebilir. Emzirmek gaz sancısını çoğu zaman engellemektedir. Ağlama nöbetleri sırasında emzirme eylemi veya emzik vermek sakinleştirecektir.
Bebeklerin çorapla uyumasının faydaları
Ayaklar üşüdüğünde bu durum engelleniyor. Uykuya geçmek için vücut ısısının 0,5-0,8 derece düşmesi gerekiyor. Bebek çorapla uyuduğunda kan damarları genişliyor ve kan akışı için daha fazla alan oluşuyor buna bağlı olarak kan basıncı yani tansiyon düşüyor.
Bebeğiniz için en sağlıklı olansa her zaman pamuklu olan uyku tulumlarıdır. Oda sıcaklığı 16 derece ve altı olmadığı sürece bebeğinizi uygun TOG değeri belirlenmiş pamuklu bir uyku tulumuyla yatırmanızı tavsiye ederim. Ama 16 derece ve altı oda sıcaklığında polar olanları da tercih edebilirsiniz.
24 derece ortam sıcaklığında bebeğinize sadece uzun kollu bir body giydirmeniz yeterli olacaktır. Hava sıcaklığı 25 derece ve üstüne çıktığı zaman kumaş kalınlığı 0.5 tog olan ürünlere geçmenizi tavsiye ederiz. 25 derece ortam sıcaklığında 0.5 tog kalınlığa sahip uzun kollu body tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri