Açık cezaevi, mahkumların ceza süresi boyunca belirli bir süreliğine kapatılmaları gerektiği hükümleri çerçevesinde cezaevlerinde tutuldukları yerlerdir. Ancak, Açık Cezaevi, diğer cezaevlerinden farklı olarak, mahkumların cezasını belli bir süre boyunca dışarıda geçirmelerine izin verir.
Kasıtlı suçlardan toplamda 3 sene ya da daha az sürede hapis cezası alanların, taksirli suçlardan da toplamda 5 sene ya da daha süre hapis cezası alanların, adli para cezası hapis cezasına dönenlerin ve İcra ve İflas Kanunu doğrultusunda tazyik hapsi alanlar açık cezaevine gönderilir.
Açık cezaevi hükümlülerin çalıştırılması esasına göre kurulmuş dışarıdan koruma ile görevli personeli bulunmayan ve firara karşı önlemi bulunmayan ceza infaz kurumudur. Cezasının büyük bölümünü iyi hal ile geçirmiş hükümlüler cezalarının kalan kısımlarını acık ceza evinde geçirebilmektedir.
F tipi cezaevinde bulunan mahkumlar genellikle ağır suçlardan ceza alanlar veya ağır suçlardan tutuklu bulunanlardır. Türkiye'de yüksek güvenlikli ve ağır korumayla korunan bu cezaevinden 14 adet bulunmaktadır. Bu cezaevleri genellikle büyük şehirlerde yer almaktadır.
Açık cezaevi
Dıştan koruma ile görevli personeli bulunmayan ve firara karşı güvenlik önemlerinin en az ve daha basit tutulduğu cezaevleridir. İyi halli, çalışma gücüne sahip ve firar etmeyeceklerine kanaat getirilen hükümlüler bu cezaevlerine gönderilir.
İlgili 43 soru bulundu
Bununla birlikte açık cezaevlerine de kapalı kurumlarda olduğu gibi araç telefonu, telsiz telefonu veya cep telefonu ve benzeri iletişim araçları sokulamaz ve kullanılamaz (İnfaz Kanunu m.66/4).
Kapalı Cezaevinden Açık Cezaevine Ayrılma Şartları (md.6)
Cezalarının toplamı 10 yıldan az olan hükümlüler, cezalarının sadece 1 ayını kapalı cezaevinde geçirmek, “iyi halli” olmak ve koşullu salıverilme süresine 7 yıl veya daha az kalması kaydıyla açık cezaevine ayrılma hakkına sahiptirler.
Açık cezaevlerinde güvenlik önlemleri daha hafiftir. Hükümlülerin firar etmeyecekleri, topluma zarar vermeyecekleri ve adapte olacakları anlaşıldığında açık cezaevlerine sevkleri gerçekleşmektedir. Bu kapsamda açık cezaevleri oldukça rahat seçeneklerden bir tanesidir.
Eğer T tipi cezaevine hangi suçtan girerler diye sorulacak olursa bu soruya şu şekilde cevap verilebilmektedir: Örgüt suçları, cinayet, dolandırıcılık, hırsızlık gibi suçlara karışmış olan kişilerin burada bulunmakta olduğu bilinmektedir.
L tipi cezaevlerinde yatan hükümlülerin çok kapsamlı suçlardan hüküm giydiği görülmektedir. Bu bağlamda terör örgütü üyeleri, terör suçlarından hüküm giyenler, cinayet suçluları, cinsel taciz ve tecavüz suçluları, bebek ve çocuk tacizcileri L tipi cezaevlerinde yatmaktadır.
Kesinleşen sonuç ceza itibariyle, hükümlünün cezasının cezaevinde infaz gerektirmemesi haline halk arasında yaygın olarak cezaevine gir çık yapmak denilmektedir.
22-Açık cezaevinde bulunan hükümlülerin 3 ayda bir kullandıkları izin hakkı 3 günden 7 güne çıkarılmıştır.
Cezaevine polisler sizi teslim ettikten ''Girdi Çıktı İşlemleri'' yaklaşık olarak 3-10 gün sürecektir.
A TİPİ CEZAEVİNE HANGİ SUÇLULAR GİRER? Mahkemelerce hakkında isnat edilen suç sonrası A tipi cezaevlerine gönderilen mahkumlar burada ceza süresini geçirmektedir. A tipi cezaevleri ilçelerde bulunan cezaevleridir ve bu cezaevine girenler genellikle hafif suçlardan dolayı yatmaktadır.
Hükümlü ve tutuklular, belgelendirilmek suretiyle sadece anne, baba, eş, çocuk, torun, büyükanne, büyükbaba ve kardeşleriyle görüştürülecek. Hükümlü ve tutuklularla görüşmek isteyen kişilerin, akrabalık durumlarını nüfus idarelerinden veya ilgili konsolosluklardan verilen resmi belgelerle ispatlamaları gerekecek.
Madde 14 — Hükümlü ve tutuklular, anne, baba, eş, çocuk ve torunlarıyla ayda bir gün açık görüş yapabilir. Görüş günleri kurumca belirlenir. Kınama cezası dışında disiplin cezası almış ve bu cezası kaldırılmamış hükümlü ve tutuklular açık görüşten faydalanamaz.
F tipi cezaevi genellikle devlete karşı suç işleyen kişilerin yatmakta olduğu yerdir. Terör ve teröre yardım eden mahkumlar, mahkeme tarafından F tipi cezaevine sevk edilmektedir. F tipi cezaevi hangi suçları kapsar sorusuna genel olarak ağır suçlar şeklinde cevap verilebilmektedir.
Muhtaç durumdaki mahpusların iki seçeneği var. Ya günde 5-6 liraya başkalarının çamaşırlarını yıkamak, temizliğini yapmak ya da günde 6-7 liraya hapishanenin çöp, mutfak işlerinde veya atölyelerinde çalışmak. * Mahpuslar, kendi istekleri dışında ve devletin güvencesinde oldukları iddiasıyla hapishanelerde tutuluyor.
4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım 2023
Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
d) Çalışamayacakları doktor raporu ile tesbit edilen hükümlüler, Dışındaki tüm hükümlüler, cezaevi dışındaki işyerlerinde çalışmak zorunda dırlar.
Sekiz yüz doksan altı hükümlü kapasitesine sahiptir. Altmış bir adet on dört kişilik, sekiz adet üç kişilik, on sekiz adet bir kişilik koğuşlar ile bir adet özürlü ünitesi vardır. İki adet otuz altı kişilik revir ve iki adet on iki kişilik koğuşlar mevcuttur.
E tipi cezaevinde ağır suçlardan yargılanan veya ceza almış mahkumlar yatmaktadır. 2,4,6,8 ve 10 kişilik koğuşları bulunan E tipi cezaevlerinde ilave yataklarla kapasite 1000 kişiye kadar çıkabilmektedir.
Telefon görüşmesi idarece dinlenir ve kayıt altına alınır. Bu hak, tehlikeli hâlde bulunan ve örgüt mensubu hükümlüler bakımından kısıtlanabilir. (2) Açık ceza infaz kurumları ile çocuk eğitimevlerinde hükümlüler, ücretli telefonlarla serbestçe görüşme yapabilirler.
Açık cezaevinde çalışan mahkumlar İç hizmette çalışanlar 660 TL maaş alıyor. İş yurdunda çalışanlar 1200 TL alıyor.
Tutukevinden, ceza infaz kurumundan veya gözetimi altında bulunduğu görevlilerin elinden kaçan tutuklu veya hükümlü hakkında altı aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur (TCK 292/1). Bu suçun, cebir veya tehdit kullanılarak işlenmesi halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur (TCK 292/2).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri