Yoksa, dükkanlarda satılan açık dondurmalar dahil, (eğer sağlığa zararlı ortamlarda üretim yapmıyorlarsa) hiçbir dondurmadan bir zarar gelmez. Ancak, boğazınızda aktif bir hastalık varken dondurma yerseniz veya soğuk havayı uzun süre solursanız, hastalığınız ağırlaşır.
Açık dondurma tehlikeli mi? Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Sağdıç, yol ve cadde kenarlarında, araç ve yaya geçişinin olduğu yerlerde açıkta satılan dondurmaya mikrop bulaşma olasılığının yüksek olduğunu belirtti.
Dondurma hasta eder mi? Uygun koşullarda üretilip ambalajlanmış dondurmalar süt ve eklentilerin pastörizasyon gibi çeşitli yöntemlerden geçtiği için enfeksiyon gelişmesine neden olacak bir mikrop içermeleri beklenmez.
Üst solunum yolundaki enfeksiyonlar tam iyileşene kadar dondurma gibi soğuk gıdalara izin verilmemelidir. Dondurma, astım, alerjik rinit, farenjit, tekrarlayan kulak iltihabı, öksürük, geniz akıntısı, boğazında gıcıklanma–takılma hissi gibi kronik problemi olan çocuklarda ateş ve boğaz enfeksiyonlarına yol açabilir.
Aşırı soğuk gıdalar, boğaz ve bademcik bölgesindeki damarlarda geçici bir büzüşmeye yol açarak direnci düşürür ve enfeksiyona uygun bir ortam hazırlar. Dondurmanın ise bu durumlar dışında boğaz enfeksiyonları ile doğrudan bir ilişkisi saptanmamıştır|-|.
İlgili 17 soru bulundu
Gripken dondurma yenir mi? Gribe karşı koruyucu etkisinin yanı sıra, immün sistemi güçlendirdiği için gripli iken mikroplarla savaşır. Dolayısıyla kar yağarken de, 7/24, yaz-kış, dört mevsim dondurma tüketebilirsiniz ve tüketmelisiniz.
Dondurmanın kışın yenmesinin hastalığa neden olacağı veya soğuk havada kaldığımızda, üşüdüğümüzde hasta olacağımız düşüncesi yanlıştır. Enfeksiyonlara neden olan bakteri, virüs, mantar gibi enfeksiyon etkenleridir. Dondurmanın boğaz enfeksiyonlarına yol açtığına dair bilimsel bir kanıt yoktur.
Bunun da sebebi, soğuk etkisi ile boğazınızdaki kılcal damarlar büzüşür ve o bölgeye bağışıklık hücreleri (lenfositler) ve maddeleri(antikorlar) gelemez, mikrop lehine bir durum oluşur. Hasta iken, boğazınızı sıcak tutun.
Dondurma yedikten hemen sonra bir bardak ılık su içmek olası hastalık riskini en aza indirir. Uzmanlar dondurmadan sonra kesinlikle sıcak değil ılık su içilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Serinletici tadı ile yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurmanın bozuk olması gıda zehirlenmesi gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Çünkü her süt ürünü gibi sütten imal edilen dondurma da doğru koşullarda saklanmazsa bozulabilir. Süt içeriğinin bozulması ise mikrop üremesine ve buna bağlı rahatsızlıklara neden olur.
Dondurma yendikten sonra mideyi soğutsa da, kısa bir süre sonra sindirim başladığında meydana gelen sıcaklık bu soğukluğu bitirir.Soğuk algınlığına yakalanmış yada boğazınız ağrılı yada şiş gibi durumlarda süt içmenin yada dondurma yemenin herhangi bir yararı yoktur fakat zararı da yoktur.
Ancak kış aylarında yenilen dondurmanın hasta yaptığı yönündeki önyargıların yersiz olduğunu ifade eden Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, bunun aksine vücudun dondurmaya sadece yazın değil dört mevsim ihtiyacı olduğunu söyledi.
“Zararlı mikroorganizmalar nedeniyle ishal, ateş kusma, halsizlik belirtileri görülebilir” Dondurmayı kaşık ile alırken, donmuş olmasına dikkat edilmeli. Tattığınızda kristalimsi, kumsu tat gelmesi dondurmanın eriyip yeniden donduğunun en büyük kanıtıdır.
Dondurma; süt ürünü olduğundan ötürü uygun koşullarda saklanmadığında zehirlenme riski yaratabilir. Bu nedenle; soğuk ve karanlık ortamda saklanmalıdır. Erimiş, eridikten sonra yeniden donmuş dondurmalar kesinlikle tüketilmemelidir.
Laktoz intoleransı bulunan kişiler dondurma tüketmemelidirler. İçerisindeki yüksek kalsiyum miktarı iştahın azalmasına, böbrek ağrılarına, bulantıya, depresyona neden olabilir. Aç karnına tüketilmemelidir. Pankreas problemlerine sebep olabilir.
Farenjit belirtileri arasında şüphesiz en önemlileri, boğazda batma ve yanma hissi, yutkunmada güçlük, geniz akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, ateş, boğazda kuruluk, kaşıntı ve yabancı cisim kaçmış hissidir. Bunların dışnda halsizlik, yorgunluk, eklem ağrısı gibi genel belirtiler de görülür.
Enfeksiyon ve iltihabın vücuttan atılması için bağışıklık sistemini güçlendirecek besinlerin tüketilmesi, bol bol su ve bitki çayı içilmesi tavsiye edilir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyon ve iltihaba karşı vücut direncini arttırılması, enfeksiyona bağlı hastalıkların daha çabuk iyileşmesi sağlanır.
Akut farenjit bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Düzgün tedavi edilmediğinde enfeksiyon daha aşağıya inerek larenjite çevirebilmektedir. Daha ileri durumlarda ise akciğere kadar inerek akciğer enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.
Boğazınızın hassasiyetini korumak için dondurma yedikten sonra üzerine 1 fincan ılık sıcağımsı su veya 1 fincan nane çayı içmek uygun olur. Dondurmayı yedikten sonra diş sağlığınızı korumak için ağzınızı ılık su ile çalkalamak faydalıdır.”
Mert Bilgili, “Aşırı soğuk gıdalar, boğaz ve bademcik bölgesindeki damarlarda geçici bir büzüşmeye yol açarak direnci düşürür ve enfeksiyona uygun bir ortam hazırlar” diyor.
-Sıcak havada serinlemek amacıyla yediğiniz buz vücut ısısını aniden düşüreceği için vücuttan daha fazla miktarda tuz ve mineral atılmasına neden olabilir. -Buz yemek özellikle sıcak havalarda olduğu gibi soğuk havalarda da şiddetli bir şekilde soğuk algınlığı geçirilmesine neden olabilir.
Şimdi hepiniz 'gündüz yiyin aman geç yemeyin, içerisindeki şeker nedeniyle göbek ve kalça olarak geri dönmesin' diye düşündünüz bile. Çok yanılıyorsunuz. Dondurma yemek istiyorsanız sakın gündüz yemeyin. Dondurmanın içindeki şekerin zararlı olmaması için, yenme zamanı gece saat 22.00'den sonradır.
Genelde dondurma tüketiminin haftada 1-2 defa olması önerilir. Tüketilen dondurmanın kaliteli olması da önemli bir detaydır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri