Açık MR cihazı kapalı bir MR' dan daha sessizdirler. Bunlar, kapalı bir MRI kadar az ses çıkarır. Çıkardığı ses kapalı bir alanda olunmayacağı için hastayı da daha az olumsuz etkiler.
MR tarayıcıları kesinlikle çok fazla ses çıkarır. Makineye ve kullanılan sekansa bağlı olarak gürültü, uçak sesi seviyelerine kolayca çıkabilir.
Emar cihazları görüntüler elde edilmek için kullanılan bir manyetik alana sahiptir: Sesleri yaratan ise gradyan bobinler denilen metal bobinlerdir. Metal bobinlerdeki elektrik darbeleri manyetik alanları oluşturur. Oluşan her darbe, bobinlerin titremesine ve yüksek sesler oluşmasına neden olmaktadır.
Emar(MR) cihazlarında bulunan mıknatıs daha verimli görüntüler elde edebilmek için sürekli olarak güçlü vurma sesleri çıkarmaktadır. Emar(MR) cihazında bu sesleri duymamanız ya da daha az duymanız için müzik veya kulak tıkaçları verilmektedir.
Açık MR makinesi, kapalı MR makinesine kıyasla daha büyük bir açıklık sunar ve hastaların baş ve ayak bölgesinin açık olduğu bir ortamda görüntüleme işlemi yapar. Bu açıklık, hastaların kapalı MR'den kaynaklanabilecek klostrofobik duygulardan kurtulmasına ve daha rahat bir deneyim yaşamalarına olanak tanır.
İlgili 37 soru bulundu
Röntgen filmleri ve bilgisayarlı tomografi (BT) taramalarının aksine MR sağlığa zararlı iyonlaştırıcı radyasyon kullanmaz. Taranan alanın boyutuna ve çekilen görüntü sayısına bağlı olarak 15 ila 90 dakika süren ağrısız bir işlemdir.
Radyo dalgaları kullanılarak uygulanan sessiz emar yöntemi, beyinden omurgaya, eklemlerden karın bölgesine, dizlerden göğüs bölgesine varana kadar her alanı görüntülemek ve teşhis koymak için uygun bir yöntemdir.
manyetik alanı oluşturmak için verilen elektrik makinedeki telleri titretir. o titreme de ses çıkarır. alet ne kadar güçlüyse manyetik alanı ses de o kadar artar. sesi engelleyecek her düzenleme manyetik alanı bozar.
Tarama işlemi sırasında, cihaz manyetik alanı oluştururken bir tıklama sesi duyulur ve tarayıcıdan radyo dalgaları gönderilir. Herhangi bir hareket taramanın kalitesini etkileyebileceği için inceleme sırasında tamamen hareketsiz kalmanız çok önemlidir.
Kontrast madde enjekte edilmeden çekilen işleme kontrastsız MR denir. Pek çok hastalığın tanı ve tedavisine yardımcı olan MR, vücudun görüntülenmesi için radyo dalgaları, güçlü mıknatıslar ve bilgisayarın kullanıldığı bir işlemdir.
Mr çekimi çoğu hasta için korkutucu olmaktadır fakat hastaya zarar teşkil edecek bir görüntüleme yöntemi değildir. Aksine hastalıkların teşhisinde ve tedavisinde büyük bir role sahiptir.
Görüntüleme teknikleri arasında en zararsız olanıdır. MR sonrası herhangi bir ağrı olmaz. Zararlı röntgen ışınları kullanılmadığı için radyasyon yaymaz. Bu özelliğiyle de çok küçük bebeklerde ve hamilelerde de ilk 3 ayından sonra güvenle kullanılabilen bir yöntemdir.
İlaçlı MR'da kanser belli olur. İlaçlı MR ile beyin ve boyun dahil tüm organlardaki tümörler net şekilde görüntülenir.
MR cihazı çevresindeki metal, demir içeren nesneleri büyük bir mıknatıs gibi hızla çeker. Bu nedenle inceleme öncesinde hastanın üzerindeki tüm metal eşyaların, kalem, saat, banka kartları, manyetik kartları, çep telefonunun bırakılması, çıkarılması gereklidir.
MRI Çekimi Esnasında;
Kapalı mr çekimi için emar cihazının içerisindeki masaya uzanmanız gerekmektedir. Tarama işlemi başladığında odada sadece siz kalacaksınız. Oda içerisindeki bir bölmeden yönetilen emar çekimi, uzaktan kontrol edilecektir. Tarama esnasında yüksek sese maruz kalabilirsiniz.
Boyun bölgesine çekilen MR da genellikle boynu sabit tutan aparatlar yerleştirilir. Boyun MR çekimi sırasında hastadan gözlerini kapatması istenir ve yaklaşık olarak 15-20 dakika süren bir çekim gerçekleştirilir. Tarama işlemi devam ederken hastanın yattığı yatak tünelin içine doğru ileri-geri hareket eder.
Bu emar sayesinde kapalı alan korkusu olan kişilere çekilir. Genel olarak kalp hastalığı bulunan kişiler emar çekilirken kapalı alana girmek istemezler. Bunun yanı sıra bu emar türü sayesinde hastalar rahatlıkla emar çektirebilir.
Açık MR makinesi genellikle 3 tarafı açık geniş, daha ferah ve daha az gürültüdür. Kapalı alan korkusu veya kaygı dereceleri yüksek olan hastalarda, kilolu hastalarda, nefes darlığı çeken hastalarda, düz ya da başını yükseltmeden yatamayan hastalarda, iletişim güçlüğü çekilen çocuk hastalarda bu yönteme başvurulur.
Kontrast madde enjekte edildiği için çekim sonrasında bu maddenin vücuttan atılması gerekmektedir. Bunun için hastanın eğer bir sağlık problemi bulunmuyırsa bol miktarda su tüketmesi tavsiye edilebilmektedir.
Emar çekileceği bölgeye ve emar işlemini yapacak olan hastanenin kalitesine bağlı olarak emar işleminin fiyatlandırılmasının 250 TL ile 2500 TL arasında değişiklik gösterebileceğini söyleyebiliriz.
Emar taramasının yapıldığı gün, üzerinizde metal eşya ve metal içeren (çıtçıtlı body gibi) eşyaları giymemeniz önerilir. Hastanede tüm metal eşyalarınızı ve aksesuarlarınızı çıkarmamız gerektiği gibi kıyafetleriniz yerine de hastane önlüğü giymeniz gerekmektedir.
Kapalı emar her yönden daha güçlü mıknatıslarla çevrelendiği için görüntüler daha hızlı bir şekilde taranır. Açık emar sisteminde ise, sadece üst ve altta mıknatıslar olduğu için hedeflenen alanı taramak daha uzun sürer. Kapalı emar sistemi daha geniş problemlerin teşhis edilmesinde oldukça etkilidir.
Çekim süresi boyunca hastadan hareketsiz kalması istenecektir. En küçük bir hareketin görüntülerde bozulmaya neden olacağı da hasta tarafından bilinmelidir. Dövme ve kalıcı makyaj MR görüntülerini bozabilir.
EMAR öncesinde, genel olarak aç ya da susuz kalmanıza veya özel bir ilaç kullanmış olmanıza gerek yoktur. Bazı EMAR tetkikleri için hastaya önceden bir EMAR kontrast ilacı reçete edilir; size de reçete edilmişse lütfen bu kontrast ilacı tetkike gelirken yanınızda getiriniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri