Uyanık, kurnaz, çıkarlarını iyi kollayan, becerikli, zeki.
TDK'ya göre aç gözlü deyiminin birbirine yakın iki anlamı vardır: 1- Elindeki şeylerin kıymetini bilmeyen ve maneviyattan çok maddi şeylere önem veren kişi. 2- Sürekli para ve mal biriktiren, hiçbir zaman az ile yetinmeyen kişi.
"Gözü açık olmak" deyimi, Türkçede genellikle tetikte, uyanık ve her türlü ihtimale karşı dikkatli olma durumunu ifade eder. Bu tabir, bir kişinin çevresinde olup bitenleri iyi analiz ettiği, kolayca aldatılamayacağı veya hazırlıksız yakalanmayacağı anlamına gelir.
Açgözlü deyimi, mal ve her türlü şey için doymak bilmeyen ve elindekilerle yetinmeyen kişileri ifade etmek için kullanılmaktadır. Açgözlü deyiminin, elindekilerle hiçbir zaman yetinmeyen ve her zaman daha fazlasını isteyen kişilere yönelik olarak kullanıldığı bilinmektedir.
Açıkgöz deyimi, açık ve göz kelimelerinin birleşmesiyle oluşan birleşik bir isimdir. Bu deyim, genellikle kolay kolay kandırılması mümkün olmayan insanları tanımlamak için kullanılır. "Bildiğini yedi mahalle bilmez" de aynı anlamda kullanılan bir deyimdir.
İlgili 41 soru bulundu
Açık sözlü olma durumu, düşündüğünü olduğu gibi söyleme, sözünü esirgememe: Bundan daha açık sözlülük mü olur?
Açgözlü, gözü doymaz, haris ve ikiyüzlüdürler.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Anasının gözü deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Yüz göz olmak deyiminin anlamı çekinmeyecek ya da utanmayacak kadar samimi olmak anlamındadır.
Sak kelimesi, kurnaz ve akıllı manasına gelir. Uyanık, hem karşısına çıkan fırsatları çok iyi değerlendiren hem de tehlikelerin farkında olan demektir.
Deyim. [1] Eski masumiyetliğini ve saflığını kaybederek uyanık davranıp çıkarını gözetmek.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Gözü (gözleri) açılmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Bu kelime genellikle açık göz şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı açıkgöz şeklinde olmalıdır.
"Göz göze gelmek" ifadesi, iki kişinin bakışlarının karşılıklı olarak birbirine ilişmesi anlamında kullanılır. Bu deyim, genellikle iki insan arasında bir tür anlayış veya iletişimin olduğunu, duygusal bir alışverişin veya bir bağlantının kurulduğunu ima eder.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Gözleri kapanmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Ku şĭri pek (Göz boncuğu gibi) “kıymetli, değerli” anlamındaki deyimin bir benzeri de Türkiye Türkçesinde vardır. Türkiye Türkçesinde de “değerli, kıymetli” şeyler için “göz bebeği” kullanılır. Öte yandan “ortaya çıkarmak için gözleri çok yoran iş, değerli iş” için de “göz nuru” deyimi kullanılır.
Bir kimseyi tanır gibi hissedilen durumlar için oldukça kullanışlı bir deyim vardır. Bu deyim gözü ısırmak deyimi olarak bilinir. Yani gözü ısırmak denildiği zaman o kişiyi veya o yeri hatırlama anlamı çıkar. Doğal olarak kişinin bir yeri veya kişiyi gözü ısırması sıkça karşılaşılan bir durumdur.
Dilimize yerleşmiş deyimlerden bir tanesi de “Anasının Gözü” deyimidir. Anlamı, hileci, kurnaz, açıkgöz, çıkarcı, hinoğluhin olarak açıklanmaktadır. Bu deyim her şeyin farkında olan, kurnaz, işini bilen ve açık kollayan birileri için kullanılıyor.
[1] Çok kurnaz, çok açıkgöz, becerikli, hinoğluhin.
Gerekenden çok mal mülk, yiyecek içecek elde etmek isteyen, bunlara doymak bilmeyen, gözü aç olan, gözü doymaz (kimse) anlamında kullanılır. Bu kelime genellikle aç gözlü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı açgözlü şeklinde olmalıdır.
sıfat,mecaz Düşündüğünü olduğu gibi söyleyen, içi temiz, gizli yönü olmayan (kimse), samimi, açık kalpli.
Aynı zamanda dobra olmak kelimesi de yine yaygın olarak Türkçede kullanılan sözcüklerden biridir. Bu kelime grubu açısından TDK, 'Açık sözlülük olmak, iyi ve güzel olmak' ifadeler üzerinden değişik yerlerde ve amaca uygun kullanılabilir. ''Hayatı boyunca her daim dobra bir insan oldu.''
Ağzını aramak deyimi kurnaz biçimde karşı kişiyi konuşturarak ondan laf almaya çalışmak anlamını taşımaktadır. Kişinin saklamış olduğu bazı gizli bilgileri ya da sırları ortaya dökmek için ağzından laf almak şekilde ifade edilir.
Eli açık bir şeyleri saklamayan ve paylaşmayı seven demektir. Eli açık cömert insanlar için söylenmekte kullanılan bir deyimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri