Pek çok kişi ananasın orta kısmının yenmeyeceğini düşünerek bu kısmı atıyor. Fakat ortasını attığınız zaman hem ziyan etmiş olursunuz hem de bütün faydalarını görmezden gelmiş olursunuz. Ananasın ortasında bulunan silindir şeklindeki biraz tatsız olan bölüm bromelain enzimi bakımından zengindir.
Uç ve köklerini kesin
Ananası soymanın ilk önemli noktası, uç kısımlarını kesmektir. Yeşil yapraklı kısımlar tüketmek için uygun değildir. Bu nedenle mutlaka kesilip çöpe atılması gerekir.
Sağlık deposu bir meyve olan ananasın kabukları ise kendisinden bile daha faydalı. Ananas kabuğunun en bilinen özelliği zayıflamaya yardımcı olmasıdır. Ananasın iç kabuğunda, meyvenin kendisinden 2 kat daha fazla bromelain bulunuyor. Bromelain ise sindirime oldukça fayda sağlayan bir maddedir.
Ananas; stresi azaltır, eklem iltihaplarını ve kireçlenmeyi önleyebilir, idrar söktürücüdür ve vücudun yenilenmesine yardımcı olur, hazımsızlığa iyi gelir, cinsel gücü artırır ve regl döngüsünün düzenli olmasına katkı sağlar. Evde ananas nasıl yenir derseniz en basit öneri tabii ki çiğ şekilde dilim dilim yemektir.
Bir adet ananasın kabuklarını kestikten sonra yıkıyoruz. Kabukları 1 litre kadar kaynamış suyun içerisinde 1 saat kadar beklettikten sonra süzüyoruz. İçerisine bir yemek kaşığı kadar bal ilave ederek, günde 3 kaşık tüketebilirsiniz. Ananas kabuğu içerdiği faydalı enzimler sayesinde nasır problemini ortadan kaldırır.
İlgili 20 soru bulundu
Ananasın içerdiği vitamin ve mineraller cildin beslenmesinde ve sağlıklı olmasında etkili olmaktadır. Demir ve kalsiyum, A, B ve C vitaminleri ile ciltteki kolajen miktarında artış sağlamaktadır. Cildin yumuşamasını sağlaması ve kuru ciltler için nemlendirici etkisi ile oldukça etkili bir koruma sağlamaktadır.
İçerdiği antioksidan, C vitamini, mineraller ve özellikle vücuda su dengesi sağlaması açısından hafızanın canlı tutulması için olmazsa olmaz bir besindir. Ananas, günde 2 dilim kadar tüketilebilecek lif kaynaklarından biridir.
Ananasta bulunan bromelain sindirim sistemini desteklemektedir. Sindirim sistemini kaplayıp iltihaplanmaya yol açabilen hücreleri engellemektedir. Lifli ve sulu yapısıyla kabızlık ve ishalin önlenmesine yardımcı olur. Ananas, oksidatif stresi ve iltihaplanmayı azaltarak bazı kanser türlerinin gelişimini önlemektedir.
Pek çok kişi ananasın orta kısmının yenmeyeceğini düşünerek bu kısmı atıyor. Fakat ortasını attığınız zaman hem ziyan etmiş olursunuz hem de bütün faydalarını görmezden gelmiş olursunuz. Ananasın ortasında bulunan silindir şeklindeki biraz tatsız olan bölüm bromelain enzimi bakımından zengindir.
ananastaki asitten kaynaklanan olay. çokça ananas yediğinizde ağzınızı kan içinde kalmışçasına kızartacaktır. ananasın içerisinde bulunan bromelain adlı protein sindiren enzim nedeniyle yerken ağızda uyuşukluk hissi oluşur.
Olgunlaşmamış ananas tüketimi kusma, döküntü ve ishale neden olabilmektedir. Bedende toksin birikimine sebep olmaktadır. Dudak, ağız ve dilde problemler oluşabilir. Seyreltici ve antibiyotik ilaçlar kullanılıyorsa tüketilmemelidir.
Vücutta toksin biriktirmeye neden olur. Dudak, diş ve dilde sorunlar yaşanmasına yol açabilir. Bunun haricinde eğer kişi kan seyreltici, antibiyotik ve antikonvulzanlar kullanıyorsa ananas yemekten uzak durmalıdır.
Ananas bitkisinin sapından elde edilen bir enzim olan bromelain, gıda ve besin desteklerindeki besleyicilerin emilmesini geliştirirken sindirime yardımcı olan bir protein işleyici enzim karışımıdır.
Pek çok kişi ananasın orta kısmının yenmeyeceğini düşünerek bu kısmı atıyor. Fakat ortasını attığınız zaman hem ziyan etmiş olursunuz hem de bütün faydalarını görmezden gelmiş olursunuz. Ananasın ortasında bulunan silindir şeklindeki biraz tatsız olan bölüm bromelain enzimi bakımından zengindir.
Ananas tüketimi kadınlarda yumurtlama döneminde doğurganlığı arttırır. İçeriğinde bulunan vitaminler, enzimler ve mineraller saç ve cilt sağlıklarına iyi gelir. Ananas tüketen kadınlarda saç dökülmesinde azalma görülebilir, cilt parlar ve daha canlı bir görünüme kavuşur.
Çam kozalağına benzediği için bu adı almıştır. Olgunlaşmamış ananasın tadı ekşi, olgunlaşmışın ise tatlı olur. Olgun olmayan ananas market rafında veya evde mutfakta bekletildikçe olgunlaşır. Fazla olgunlaşan meyvenin kesilmesi, dilimlenmesi zor olabilir.
Yani ananası çiğnediğimizde, o da bizim ağzımızın içini aşındırabiliyor! Ancak endişelenmeyin, ananası yuttuğunuzda, midenizdeki asitler enzimleri yok eder. Ağzımızı yemesine rağmen, bromelain sağlığa faydaları ile tanınmıştır.
Ananasın Zararları
Oysaki her besinin sağlığa olumsuz yan etkileri ya da zararları olabilir. İşte ananasın zararları; Olgunlaşmamış ananas toksik etkisi yaratabilir, yiyenlerde sindirim sistemini bozabilir, ishal ve kusmaya sebep olabilir.
Düşük kalorili meyveler arasında yer alan ananas, çok aşırı tüketimde şeker miktarından dolayı kan şekerinizi yükseltebilir. Bu nedenle ananas tüketirken günlük porsiyonlara dikkat etmeniz önerilir.
Ananası cildinizdeki aknelerden ve çeşitli kirliliklerden arındırmak için kullanabilirsiniz çünkü içeriğinde C vitamini bolca bulunur ve de C vitamini, ciltteki çeşitli akne gibi problemlerin üstesinden gelebilmeniz için en etkili bir içeriktir.
Kan basıncını dengeleme özelliği de eklendiğinde vücudunuzda yağ yakımının başlaması için her şey ananasta bulunur. Bu nedenle düzenli şekilde ve ölçülü tüketildiği durumda, ananas sizi zayıflatan meyveler arasında yerini alır.
Ananasa kabuğunu kaynatarak tüketin. Orta boy bir ananasın kabuğu 1 litre su ile demleyin ve her sabah aç karnına bu suyu için. Ananas çayı yaparken içine limon veya maydanoz da ekleyebilirsiniz. Düzenli tüketim sonrası faydasını kısa sürede göreceksiniz.
Ananas bol lifli tropikal bir meyve olmasından dolayı ödem atmak için ideal bir meyvedir. Her mevsim bulabileceğiniz ananası meyve olarak yiyebilir ya da suyunu sıkarak içebilirsiniz.
Ananasın faydaları arasında bağırsakları çalıştırıcı özelliği de bulunmaktadır. Hamilelerin ananas yemesi kabızlığa karşı en etkili doğal bir çözümdür. Ananasın içinde bulunan faydalı vitamin ve mineraller ise bağışıklık sistemini güçlendirerek anne adayını hastalıklara karşı korur.” ifadelerini kullandı.
Ananas (Ananas comosus), ananasgiller (Bromeliaceae) familyasından, sıcak ülkelerde yetişen bir bitki ve onun meyvesidir. Anayurdu Güney Amerika'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri