İçerisinde değişken olan ve değişkenin değerlerine göre doğru ya da yanlış olabilen önermelere açık önerme denir. Açık önermeler değişkenine göre P(x),q(a),k(x,y) biçimleriyle gösterilebilirler. x=-1,3 için doğru x=5 için yanlıştır.
İçinde x, y, z gibi değişkenler geçen önermelere açık önerme denir. Örneğin, “z öğretmendir.”, “y + 4 = 9” gibi önermeler birer açık önermedir. Açık önermeyi önerme haline getirmek için, içinde bulunan x, y, z gibi değişkenlerin yerine belirli bir terim konur.
Doğruluk değeri içerisindeki değişkenlere bağlı olarak farklılık yaratan önermelere açık önerme denir. Yani içerisinde herhangi bir bilinmeyen değer var ise, bu değer farklı rakamsal değişken alabilir. Böylece işlemin doğruluk payı ve doğruluğu otomatik olarak değişir.
Doğruluk değeri içinde bulunan bir ya da birden fazla değişkene bağlı olan önermelere açık önerme (ya da önerme fonksiyonu) denir. değişkenine bağlı bir açık önerme ile gösterilir. ve değişkenlerine bağlı bir açık önerme p ( x , y ) ile gösterilir.
Açık Önermeler:İçerisinde en az bir değişken bulunan ve bu değişkenlere verilebilen değerlerle doğru ya da yanlışlığı kesinlikle tespit edilebilen ifadelere açık önerme denir.
İlgili 37 soru bulundu
Çünkü bu ifadelerin tamamı birer yargı bildirir ve önermelerin kurallarına uyar: “Ay, Dünya'nın uydusudur.” Bir önermedir ve doğruluk değeri, “doğru”dur. “Filler; uçabilen, küçük, pembe bitkilerdir.” Bir önermedir ve doğruluk değeri, “yanlış”tır. “Bir gün, 83 saattir.” > Bir önermedir ve doğruluk değeri, “yanlış”tır.
İçerisinde değişken olan ve değişkenin değerlerine göre doğru ya da yanlış olabilen önermelere açık önerme denir. Açık önermeler değişkenine göre P(x),q(a),k(x,y) biçimleriyle gösterilebilirler. x=-1,3 için doğru x=5 için yanlıştır.
Doğruluğu veya yanlışlığı değişmeyen yani değişkene/değişkenlere bağlı olmayan önermelere kapalı önerme denir.
Tümel önerme, bir varlık sınıfının tamamı/bütünü hakkında bir evetleme veya değilleme yapan bir önermedir ve genellikle “Bütün”, “Her”, “Hiçbir”, “...'in hepsi”, “...'in hiçbiri” ve benzeri ifadeler yoluyla kurulur. Örnekler: “Bütün insanlar canlıdır”, “Kedilerin hepsi kuyrukludur”, “Hiçbir bitki bilinçli değildir.”
Önermeler yapıları (basit-bileşik), nitelikleri (olumlu-olumsuz) ve nicelikleri (tümel-tikel) bakımından üçe ayrılır.
İki yönlü bir koşul bildiren ancak ve ancak bağlacı mantıkta p ile q önermeleri kullanılarak meydana gelir. Güneş doğarsa sabah olur ya da sabah olursa güneş doğar. (Ancak ve ancak güneş doğduğunda sabah olur ya da ancak ve ancak sabah olursa güneş doğar.)
Neler önerme değildir
Önermelerde en az bir yargı ve bir doğruluk değeri taşıyan cümle vardır. Dilek, soru, emir, ünlem gibi cümleler bir yargı bildirmezler. Bu yüzden doğru veya yanlış olamayacakları için önerme değillerdir.
Soru, istek, dilek bildiren cümleler önerme ifade etmezler.
Bu durumda belirli bir yargı bulunup bulunmaması önemli olan nokta olacaktır.
İki ya da daha fazla önermenin 've, veya, ya da, ise, ancak' gibi bağlaçlar üzerinden birleştirilmesi ile ortaya çıkan yeni önermeler bileşik önerme olarak ifade edilir.
İse (⇒): İki basit önermenin "ise" ile bağlanmasıyla oluşan ekleme koşul önermesi denir. Koşul önermesinde ön bileşen doğru, sonraki bileşen yanlış değer almışsa bileşik önerme yanlış değer alır. Diğer durumlarda önerme doğru değer alır.
Aksiyomlardan türetilmiş ispat edilen önermelere teorem adı verilir. Tanım, Herhangi bir terim , sözcük veya sembolün anlamının belirtilmesi, şeklinde ifade edilir. Tanımlama yoluyla elde edilen değişmezlere belirlenmiş ve tanımlanmış değişmezler denir.
Örneğin, “Bütün insanlar akıllıdır-Kimi insanlar akıllı değildir” önermeleri nitelik ve nicelik bakımından çelişiktirler, çünkü biri olumlu, öbürü olumsuz, biri tümel ve öbürü tikeldir. Bu çelişik önermeler birbirlerini yalanlarlar, biri doğruysa öbürü yanlış ve biri yanlışsa öbürü doğrudur.
Tekil kavramlar ve olgularla yapılan önermeler ise tikel önerme olarak adlandırılır. Örneğin: ''Bazı insanlar doğuştan yeteneklidir'' önermesi tüm insanları kapsamadığı için bu önerme tümel değil tikel olarak nitelendirilir.
Belirli önerme tümel ve tikel olmak üzere ikiye ayrılır. Eğer hüküm konunun tamamına yüklenirse “tümel önerme” olarak isimlendirilir; “Bütün insanlar canlıdır” gibi. Eğer hüküm konun bir kısmına yüklenirse “tikel önerme” olarak isimlendirilir; “Bazı canlılar insandır” gibi.
Günaydın kelimesi herhangi kesinlik bildirmediği için önerme kabul edilemez.
C: Kipliklerine göre üç tür önerme vardır. Yani önermeler “müm- kün” (ihtimaliyye), “basit” (mutlak) ve “zorunlu” (zarure) ya ayrılır.
p⇔1 ifadesi p ifadesine denktir. p⇔p'ifadesi 0 değerine denktir. p⇔q ifadesi p'⇔q' değerine denk olduğu bilinir. p⇔0 ifadesi p' değerine denk bir ifadedir.
Açık Önermenin Değili (Olumsuzu)
Açık önermelerde kullanılan “Her” niceleyicisinin değili “Bazı” niceleyicisi ve “Bazı” niceleyicisinin değili de “Her” niceleyicisidir.
Bir bileşik önerme, önermeyi oluşturan önermelerin tüm doğruluk değerleri için daima 0 oluyorsa, bu önermeye çelişki denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri