Dramatik şiir, dram türü konuları içeren bir şiir türüdür. Acıklı ya da korkunç bir olayı konu alır. Konuyu okuyucunun gözünde canlandırabilen, harekete dönüşebilen bir şiir türüdür.
- Lirik şiir: duyguları, Coşku, heyecan ve aşkın ifade edildiği şiir türüne verilen isimdir.
Satirik şiir halk edebiyatında taşlama, divan edebiyatında hiciv adını alırken yeni edebiyatta yergi adını almıştır.
Doğanın sahip olduğu güzelliklerini, kır ve tabiat sevgisini, manzarasını, köy ve çoban hayatını anlatan şiirlere pastoral şiir denir. Bu şiirlerde doğaya karşı bir özlem ve ona imrenerek bakma söz konusudur. Pastoral şiirlerin amacı; kır, çoban hayatı ve tabiat güzelliklerini sevdirmektir.
İlgili 33 soru bulundu
Hamasi kelimesinin sözlük anlamı yiğitlik, cesaret, mertlik ve yüreklilik olarak ifade edilmektedir. Bu nedenle hamasi anlatım halk şiirinde mertlik ve cesaret duyguları ile savaş, kavga, düşman konularında yazılan bir tür olarak belirtilmektedir.
Pastoral şiir (fr. Pastorale) doğa güzelliklerini anlatan şiirlerdir. Kır, çoban hayatını, tabiat güzelliklerini tanıtıp sevdirmek gayesini taşıyan edebî eserlerdir. Doğaya karşı bir sevgi, bir imrenme söz konusudur.
Didaktik (öğretici) şiir, belli bir düşünceyi aşılamak veya belli bir konuda öğüt, bilgi vermek, bir ahlak dersi çıkarmak amacıyla öğretici nitelikte yazılan, duygu yönü az olan şiir türüdür. Yusuf Has Hacip'in Kutadgu Bilig, Aşık Paşa'nın Garibname, Nabi'nin Hayriye adlı eserleri bu türün ünlü örnekleridir.
Şiirlerin saz eşliğinde, coşkun bir dille okunmasından dolayı bu şiir türü lirik adını almıştır. Aşk, özlem, ayrılık, ölüm acısı gibi bireysel duygularla birlikte toplumsal ortak duygularda Lirik şiirin konusunu oluşturmaktadır. Lirik şiir, Türk edebiyatında en çok işlenen şiir türlerinden biri olmuştur.
Satirik şiir edebi türlerin en eskisi olarak bilinmektedir. Satirik şiir günümüz edebiyatında yergi olarak adlandırılmaktadır. Olay ve durum ile ilgili alaylı, iğneleyici bir dille kaleme alınmaktadır. Satirik şiirler öğretici ögeler barındırsalar da öğrenme amacı gütmemektedir.
Şiir Türleri Nelerdir? Konularına göre şiir türleri; lirik, epik, pastoral, didaktik ve satirik olmak üzere 5 farklı türe ayrılmaktadır.
Nazım şekilleri; Gazel, Rubai, Kaside, Tuyuğ, Mesnevi, Murabba, Kıt'a, Şarkı, Müstezat, Terkib-i Bent, Terci-i Bent, Musammat olmak üzere 12 (on iki) türe ayrılır.
Karşılıklı manzum olarak konuşmalı eserdir. Başlangıçta trajedi ve komedi olmak üzere iki tür olan bu şiir türü dramın eklenmesiyle üçe çıkmıştır. Batı edebiyatında Corneille, Racine, Shakespeare; Türk edebiyatında Namık Kemal, Abdülhak Hamit Tarhan, Faruk Nafiz Çamlıbel dramatik şiir örnekleri sunmuşlardır.
Lirik şiir, duyguların coşkun bir dille anlatıldığı edebiyat eserlerinin genel adıdır. Latince lyricus, Yunanca lyricos, Fransızca lyrique kelimelerinden türemiştir. Sözlük anlamı ise; coşkun, ilhamla dolu demektir.
Aşk şiirleri; sevginin, duygunun ve düşüncelerin yoğun şekilde aktarıldığı manzum yazılardır. En güzel aşk şiirleri ile siz de sevgilinizi, eşinizi mutlu edebilir, ona kalbinizi açabilirsiniz. Aşk şiirleri kısa ve öz biçimde yoğun duygulu olabileceği gibi daha uzun aşk şiirleri de vardır.
Ana duygu bir metnin özünü oluşturur. Metinde bu duyguyu destekler durumdaki bütün yardımcı duygu ve düşünceler hep ana duyguya bağlanarak onun daha anlaşılır ve duyulur olmasını sağlar. Ana duygu konu anlamına gelmez. Konu anlatılan şey, ana duygu ise bu anlatılanlardan çıkan sonuçtur.
Lirizm şiir sanatında bir akımdır. Duygusal şiirler lirizm akımı ile yazılması öne çıkan özellikler arasında yer almaktadır. Kişilerin iç dünyasındaki hayallerini işleyerek yazılması akıcı ve duygusal kelimeler ile sonuçlanmaktadır.
Satirik Şiir Özellikleri
İğneleyici ve yergi içeren bir üslup barındırır. Divan edebiyatındaki hicviye, Halk edebiyatındaki taşlamanın karşılığıdır. İlk örneklerini Yunan Diogenes vermiştir. Türk edebiyatında Nef'i'nin kaleme aldığı Siham-ı Kaza adlı eseri bu türde yazılan önemli eserlerdendir.
Lirik şiir, insanın yüreğine seslenen, duygulandıran, okunduğunda bir coşku oluşturan şiir türüdür. Yunan edebiyatında şairler coşkulu, heyecanlı ve hüzünlü şiirlerini Lyra (Lir) adı verilen çalgıyla seslendirdikleri için bu tür şiirlere lirik şiir denilmiştir. Lirik şiirin belli bir düzeni ve kuralı bulunmuyor.
Âşık Paşa'nın Garib-name adlı eseri ile Hesiodos'un İşler ve Günler adlı eseri didaktik kaygıyla kaleme alınmış yapıtlardır.
Türk Edebiyatındaki; Kutadgu Bilig, Garibname, Terkib-i Bend, Şermin, Asım ve Süleymaniye Kürsüsünde eserleri güçlü didaktik şiir örneklerindendir.
Türk edebiyatında bilinen ilk didaktik şiir örneği ise Yusuf Has Hacip tarafından yazılmış olan Kutadgu Bilig isimli eserdir.
Eglog, Çoban şiiri anlamına gelen bir edebiyat terimi. Birkaç çobanın aşk, kır hayatının güzellikleri üzerine karşılıklı konuşmaları biçiminde yazılır. Erken Latin edebiyatında gelişen bu şiir türü günümüzde genellikle Batı edebiyatında görülür.
Sivas'ta esnaflık yapan 72 yaşındaki Veysel Semih Danişment, 2008 yılında başladığı 'Divriği ve Sivas Ehlibeytinin 3 Bin 700 Yıllık Şiirsel Tarihi' adlı şiirini 12 bin 500 kıtada tamamladı. Danişment, bu çalışmayla dünyanın en uzun şiirini yazdığını iddia etti.
1-Şiir Nedir? Dilin, anlamı, ses ve ritim ögelerini belli bir düzen içinde kullanarak bir duyguyu, düşünceyi kendine özgü bir duyuşla ifade etme sanatına şiir denir. Başka bir tanım yapılırsa şiir, ritme ve imgeye dayanan, kendine özgü dili ve söyleyiş özelliğiyle, estetik etkilenmelerle yaratıcı bir söz sanatı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri