AUZEF'e bağlı olan İlahiyat Programı, iki yıllık açıköğretim ön lisans programıdır. Programın Amacı; İlahiyat alanının temel kaynak ve kavramlarına, alt disiplinlerine ait usul ve esaslara hâkim; edindiği kuramsal birikimi uygun araç ve yöntemlerle uygulamaya aktarabilen ilahiyatçılar yetiştirilmesi.
İlahiyat (Ön Lisans) Bölümü Nedir? İlahiyat (ön lisans) bölümü sadece Açık Öğretim Fakültesi bünyesinde okutulan 2 yıllık bir eğitim programıdır. Meslek yüksekokullarında örgün eğitim sistemi bulunmamaktadır. Anadolu ve Atatürk Üniversitelerinin Açık Öğretim Fakültelerinde okutulur.
İlahiyat kaç yıllık sorusuna yanıt olarak verilebilecek iki ayrı seçenek bulunmaktadır. Türkiye'de çok sayıda üniversitede sözel puan türüyle öğrenci alan ve lisans düzeyinde eğitim veren 4 yıllık bölüm mevcuttur. 2 yıllık ön lisans bölümü ise sadece Açıköğretim Fakültesinde yer almaktadır.
2 yıllık İlahiyat bölümünden mezun olan kişilere İlahiyat Meslek Unvanı verilir. 2 yıllık İlahiyat bölümünden mezun olanların müezzin, imam ya da Kur'an öğreticisi olma imkanı bulunmaktadır.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatlarında müftü, müftü yardımcısı, din işleri uzmanı, vaiz, vaize, Kur'an Kursu öğreticisi, imam ve müezzin olabilmektedirler. Lisansüstü öğrenime devam etmeleri halinde İlahiyat Fakültelerinde öğretim elemanı olma imkânına sahiptirler.
İlgili 45 soru bulundu
İLAHİYAT MEZUNLARI LİSTEDEN ÇIKARILDI
İlahiyat mezunları din kültürü öğretmenliğine atanamayacak; yalnızca imam hatip okullarında meslek derslerinin öğretmeni olabilecek.
İlahiyat önlisans derecesine sahip kişilere, ilahiyat lisans düzeyine ulaşabilmeleri için uzaktan eğitim imkânları ile gerekli eğitimi vermek ve lisans diploması sahibi olmalarını sağlamaktır.
Öğretim dili tamamen veya en az %30 yabancı dilde olan bölümlerde Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı zorunludur. Fakültemiz %30 yabancı dilde eğitim vermekte olup Arapça hazırlık sınıfı zorunludur.
2023 yılı itibari ile 310 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşları 13490 TL'dir. En düşük Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşı 11400 TL iken, en yüksek Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni maaşı 23170 TL'dir.
Fakültemiz tarafından gerçekleştirilen sınavlar geneli çoktan seçmeli test şeklinde yapılmaktadır. Her ders için 20 soru sorulmakta ve soruların çözümü için 30 dakika süre verilmektedir. Bazı Uzaktan Öğretim programlarında çoktan seçmeli sınav tipinin dışında Klasik ve Sözlü sınavlar uygulanabilmektedir.
Dikey Geçiş Olanakları
İlahiyat Önlisans Programından mezun olan öğrencilerin, örgün öğretim ya da açıköğretim lisans programlarının 5. yarıyılından lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.
2023-2024 AÖF KAYITLARI NE ZAMAN? ÖSYM kayıt tarihlerine göre, programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 28 Ağustos-1 Eylül 2023 tarihleri arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar da 28-30 Ağustos 2023 tarihleri arasında olacak. - Dikey Geçiş (DGS) | ÖSYM tarafından belirlenecek tarihler geçerli olacaktır.
SORU 1: AÇIK ÖĞRETİM İMAM HATİP LİSESİ´NE KİMLER KAYIT YAPTIRABİLİR? Ortaokul mezunu, lise ara sınıf terk, örgün lise eğitiminde okumakta olanlar, düz lise veya diğer liselerden mezun olanlar Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi´ne kayıt yaptırabilirler.
İlahiyat Bölümü 2023 taban puanları en düşük 213,47142, en yüksek 516,51507'dir. İlahiyat Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 784070, en yüksek 82'dir.
İlahiyat bölümünü başarılı bir şekilde bitiren öğrenci kamu ve özel sektörde iş imkanı bulabilir. Ancak ilahiyat mezunları genellikle devletin atamış olduğu belli yerlerde görev alma imkanına sahiptir. İş imkanları olarak; İmam, Diyanet Memuru, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği, Vaiz ve Müftü olabilir.
Sınav Uygulama Şekli
Sınavlar, her bir ders için her yıl/yarıyılda en az bir ara sınav, bir yarıyıl / yıl sonu bitirme ve telafi sınavı olmak üzere gözetimli olarak yüz yüze yapılır. Sınavlarda uygulanacak kurallar, Fakülte Yönetim Kurulu onayı ile belirlenir ve öğrencilere duyurulur.
Üniversitelerdeki ilahiyat bölümleri sözel puan türü ile öğrenci almaktadır. Bu bölümde okumak isteyen öğrencilerin üniversite sınavında Türkçe ve Sosyal Bilimler sorularını çözmeleri gerekir. Dolayısı ile bu soruları çözen ve yüksek puan alan kişiler ilahiyat bölümünü tercih edebilirler.
Anayasa Mahkemesi, CHP Milletvekillerinin başvurusu üzerine, 19.09.2019 tarihinde Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar vermiş ve 13 Kasım 2019 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu karar ile İlahiyat Önlisans mezunlarının sınavsız geçişleri iptal edilmiş oldu.
Temel Yeterlilik Testi (TYT) puan türünden 2022 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) tercih işlemlerinde kontenjan dâhilinde bu programa yerleştirilmesi halinde kayıt hakkı kazanmaktadırlar.
İlahiyat Fakültesi 4 yıllık (%30 Arapça) lisans programıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri