ezvak / ezvâk / اذواق Zevkler. Keyfler. Eğlenceler.
ezcümle - Nişanyan Sözlük. Farsça az cumle از جمله “bütünüyle, toplu olarak” deyiminden alıntıdır. Bu deyim Farsça az “-den (ayrılma edatı)” ve Arapça cumla(t) جملة “bütün” sözcüklerinin bileşiğidir.
Farsça az "ayrılma ve uzaklaşma, ismin den halini oluşturan edat" parçacığından alıntıdır.
ez-can ü dil
İçten gelerek, gönülden.
ezhar / ezhâr / ازهار
(Tekili: Zahr) Satıhlar, yüzler. Sırtlar, arkalar. Binek hayvanının sırtları.
İlgili 32 soru bulundu
Zıddın çoğulu olan ezdâd, bâa (باع) "satmak - satın almak" ve cevn "beyaz-siyah, aydınlık-karanlık" gibi karşıt anlamlı kelimeleri (antonymie homophones) ifade etmek için kullanılır.
Ezha - اضحی
[ اَ حا ] (ع ص) اسب اشهب.
bela / belâ / بلى
Evet. Farsçada "Belî" diye söylenir.
ezkar / ezkâr / اذكار
Zikirler, Allahı anmalar.
benat / benât / بنات (Tekili: Bint) Kızlar.
Ebü'l-Kāsım ez-Zeccâcî kerîm kelimesinin muhtevasını “cömert olan, övgüye lâyık vasıfları şahsında toplayan, cezayı gerektiren davranışları affedip suçluyu bağışlayan” şeklinde üç noktada özetlemiş ve bu anlamların Allah için de söz konusu olduğunu söylemiştir (İştiḳāḳu esmâʾillâh, s. 176).
ezhar / ezhâr / ازهار
(Tekili: Zahr) Satıhlar, yüzler. Sırtlar, arkalar.
"Den, dan" mânâsında ön ek.
ezkiya / ezkiyâ / اذكيا
Saf, temiz, iyi halli kimseler.
Müellif kelimesi anlam olarak, herhangi bir konu hakkında belli bir yeterliliğe sahip olan kimselerin yazı yazmasıdır. Türk Dil Kurumuna göre müellif kelimesi, herhangi bir edebi eseri ortaya koyan, yazar kimse olarak açıklanmaktadır.
Binaenaleyh TDK Sözlük Anlamı Nedir? Cümleyi destekleyici bir anlama sahip olan binaenaleyh kelimesi, Türk Dil Kurumu üzerinden sözlük anlamı ile ifade ediliyor. Bu şekilde herhangi bir neden ya da bir durum olduğu vakit, amaca uygun şekilde cümleyi tamamlayıcı bir etki sağlamaktadır.
nikah / nikâh
Evlilik için yapılan akit, sözleşme. Evlenecek müslüman bir erkek ile kadının şâhidler huzûrunda ben seni zevceliğe (hanımlığa) aldım, diğerinin de kabûl ettim demesi.
zaika / zâika / ذائقه / ذَائِقَه
(Zevk. den) Tatma, tad alma.
kiyaset / kiyâset / كياست Zeki.
habib / habîb / حبيب / حَب۪يبْ
(Hubb. dan) Sevilen.
keyfe halük / keyfe hâlük.
Meva ismi anlamı sığınacak yer anlamına gelmektedir. Meva ismi ayrıca mesken ve yurt anlamlarını da taşımaktadır. Meva ne demek: Meva TDK sözlüğünde yer almamaktadır. İsmin kökeni Arapça'dır.
Sunular, zevah denen hayvan sunuları, barış sunuları ve olah denen yakımlık sunular olmak üzere kategorilere ayrılır. İbranice'de korban ismi, Tanah'ta tanımlanan ve emredilen çeşitli kurban usullerine verilen genel isimdir.
Haza, Arapçada beyefendiler için kullanılan yabancı bir kelimedir. Türkçeye çevrilince işte bu, işte şu gibi anlamlara gelmektedir. Bu şekilde söylenmesinin güzel bir nedeni vardır. Beyefendileri beğenmek ve övmek anlamına kullanılan kısa bir kelimedir.
(Çoğulu: Lezzât) Tad, çeşni. Hoş ve güzel olan şey.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri