Mide ve sindirim problemlerine iyi geldiği, özellikle gaz söktürücü olarak tüketildiği yaygın olarak bilinir. İshal ve gastrit oluşumunu engelleyebilen ada çayı, kolik tedavisinde de kullanılır. İltihap oluşumunu engellediği, spazm azaltıcı özelliklerinin varlığı da yapılan sınırlı çalışmalarda görülmüştür.
Soğuk algınlığı ve sindirim sistemi sorunları görüldüğü zaman, hazımsızlık ve uyku problemlerinin olduğu zamanlarda da tüketilebilir. Sabah kahvaltı sonrası, ara öğünlerde ve uyku problemleri için yatmadan önce içilebilir. Adaçayı Neden Gece İçilmez?
Adaçayı regl düzensizliği yaşayan kadınlar için etkili olmaktadır. Düzenli olarak tüketilen adaçayı regl dönemlerini düzenler. Ayrıca rahimde oluşan iltihapları gidererek sancı ve ağrıları ortadan kaldırır. Östrojen içeren adaçayı, anne olmak isteyen tüm kadınlara tavsiye edilmektedir.
Limonlu adaçayı tüketimi detoks etkisi yaratmaktadır. Uyku düzenini sağlamada, daha enerjik histe olunmasına iyi gelir. Limonlu adaçayı içildiğinde vücuttan toksinlerin atımı daha hızlı olur. Cilt problemi oluştuğunda limonlu adaçayı tüketimi fayda sağlar.
Mide bulantısı gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında ada çayının faydalı olabileceği bilinse de, fazla içilmesi midede yanma hissine ve ağrıya neden olabilir. Yan etkiler kişiden kişiye değişse de günlük 3 bardak ada çayı içilmesi güvenli olarak kabul edilir ve günlük 3 bardaktan fazla içilmemesi önerilir.
İlgili 23 soru bulundu
Böyle zamanlarda adaçayı tüketmek stres seviyenizi düşürerek gevşemenizi ve rahatlamanızı sağlar. Sakinleştirici etkiye sahip olan bu mucizevi bitki, önemli sunumlardan ve sınavlardan önce de sıklıkla tercih edilir. Uzmanlar adaçayının rahatlatıcı etkisinin depresyon tedavisinde de önemli bir rol oynadığını belirtir.
ada çayı idrar söktürücü ve ödem atan bir bitkidir. Bu sayede kilo vermede sıklıkla kullanılır. Uyarıcı özelliği sayesinde metabolizmayı da hızlandırarak kalori yakmaya olanak sağlar.
Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Adaçayı balgam söktürücü özelliği sayesinde boğaz ağrısına iyi gelir.
Ada çayı içeriği bakımından zengin bitkilerdendir. İçeriğinde bulunan sineol isimli maddenin balgam söktürücü ve öksürük önleyici etkisi vardır. Aynı zamanda, boğazdaki iltihabın azalmasına yardımcı olur.
Ayrıca adaçayı yağı vajinal mantar gibi rahatsızlıkları kısa sürede temizler ve en hassas günlerinizi daha sağlıklı geçirmenizi sağlar.
Adaçayı, “emenagog” yani adet görmeyi kolaylaştıran bir bitkidir. Östrojen gibi bazı hormonları uyararak adet döngüsünü düzenler. Ayrıca adet öncesi dönemde karşılaşılan baş ağrısı, mide bulantısı, ruh hali değişiklikleri ve yorgunluk gibi durumların azaltılmasına yardımcı olur.
Adaçayı tüketmeden önce mutlaka bir bitki uzmanına danışılmalıdır. Yukarıda değindiğimiz gibi hamile olanlar, hamilelik şüphesi bulunanlar veya hamilelik dönemi sonrasındaki olanlar adaçayını kesinlikle kullanmamalıdır. Küçük bebeklerde ve çocuklarda kullanımı rahatsızlıklara yol açacağından tüketilmesi önerilmez.
Bitki çaylarına limon sıkmayın
Eskiden kalma bir alışkanlık olarak adaçayı, bitki çayları, kekik, ıhlamur limonla içiliyor. Ancak limonla içilmesi bunların bütün şifa özelliklerini yok ediyor. Çünkü bu bitkilerdeki etken maddeler uçucu yağlar ve kokulu yağlar.
Yaklaşık bir su bardağı (150 ml) klorsuz suda dört-beş gram kurutulmuş adaçayı veya bir tatlı kaşığı taze adaçayı kısık ateşte on dakika demlenir. Günde iki-üç kez gargarası yapılır. Bademcik veya boğaz iltihabı olanların sabah kalktıklarında ağız kokuları olabilmektedir.
Adaçayı akneye yatkın ciltler için etkili bir yatıştırıcı toner olarak kullanılabilir. Kaşıntılı cilt hastalıkları: Egzama, sedef hastalığı, mantar, akne ve diğer tahrişe yol açan, kaşıntılı hastalıkların belirtilerini hafifletmek için adaçayı yağı kullanabiliriz.
Yaklaşık bir su bardağı suda bir poşet adaçayı veya bir tatlı kaşığı taze adaçayı on dakika ağzı kapalı olarak demlenir. Günde iki-üç defa gargarası yapılır. Ayrıca, beraberinde bir ay boyunca her gün bir çay bardağı adaçayı içilir.
Bir kaşık bal ve bir kaşık zencefil bunun için yeterli olacaktır. Öksürük için birebir çare olan ballı zencefil tüketmek iyi bir tedavi yöntemi olacaktır. Karabiber ve balı karıştırarak da öksürüğünüzü geçirebilirsiniz. İnatçı bir öksürüğe sahipseniz bir bardak sütün içine bir çay kaşığı karabiber ve balı karıştırın.
Adaçayının yapraklarında bulunan uçucu bileşenler; ağız ve boğaza yerleşen enfeksiyon ve iltihapları gidermeye yardımcı oluyor.
Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
Ada çayı (Latince ismi Salvia officinalis L.), üst solunum yolu enfeksiyonlarında son derece etkili bir bitkidir. Tedavi edici olarak yaprakları kullanılır. Antimikrobiyal (Mikrop öldürücü) ve Antienflamatuar (İltihap giderici) etkisi vardır.
Gün içinde aşırı adaçayı tüketimi karaciğer fonksiyonlarını etkiler. Bazı adaçayı çeşitleri thujone maddesi içerir. Bu madde vücuda uzun süre alınırsa karaciğeri ve sinir sistemini bozar. Bu nedenle, ölçülü olarak tüketilmesi vurgulanmaktadır.
Kanı temizler
Adaçayının en önemli faydalarından biriside solum yollarında meydana gelen balgamı, mideden kaynaklanan balgam salımını ve kanda meydana gelen mikropları temizlediği bilinmektedir.
Ödem attıran bitkiler arasında da ada çayı, limon, ıhlamur, yeşil çay, anason, kantaron otu, rezene, nane limon ve biberiye vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri