1'NCİ KELİMESİNİN ANLAMI Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. Bu kelime genellikle 1.'nci şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Bu kelime genellikle bir'er şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı birer şeklinde olmalıdır.
"Atatürk Türkiye'si", "Cumhuriyet Türkiye'si", "1970'ler Türkiye'si", Bugünün Türkiye'si" gibi tamlamalarda ise -si bir tamlanan ekidir. Yani çekim ekidir. Kelimeye yeni bir anlam katmaz, yeni bir ad türetmez. Sadece önceki kelimeyle sonraki kelimeyi bütünleştirmeye yarayan bir çekim ekidir.
Bir Kez Kelimesinin TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Bir Kez, tamlama olduğu için kelimenin ayrı yazılması gerekir.
Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. Bu kelime genellikle 1.'nci şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı 1'inci şeklinde olmalıdır.
İlgili 17 soru bulundu
BİR TANE NASIL YAZILIR? Türk dilini korumak ve yaşatmak adına 1932 yılında kurulan Türk Dil Kurumu'nun sözlüklerine ve derlemelerine internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor. TDK sözlüklerine göre "bir tane" kelimesi ayrı yazılıyor.
UYARI: Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. 10. Üleştirme sayıları rakamla değil yazıyla belirtilir: 2'şer değil ikişer, 9'ar değil dokuzar, 100'er değil yüzer vb.
UYARI: Özel ada dâhil olmayıp tamlama kuran şehir, il, ilçe, belde, köy vb. sözler küçük harfle başlar: Konya ili, Etimesgut ilçesi, Uzungöl beldesi, Taflan köyü vb.
'İYİKİ Mİ', 'İYİ Kİ' Mİ? Türk Dil Kurumu'nun internet adresinde yer alan sözlükte 'iyiki' kelimesi için arama yapıldığında “böyle bir sözcük bulunamadı” uyarısı veriliyor. Dolayısıyla “iyi ki” kelimesinin yazılışı TDK'ya göre “iyi ki” şeklinde yani ayrı olmalı.
Sorunuz ⏩ 3'er 3'er doğrumu mu yazılmıştır yoksa yanlış mıdır? 3'er 3'er kelimesi yanlış yazılmıştır. Çünkü bu bir üleştirmedir ve üleştirmeler sayıyla değil yazıyla yazılır. Olacaktır.
TDK kurallarına göre üleştirme sayılarını rakamla yazmamak, harfle yazmak gerekir. Yani "5'er kişi" değil "beşer kişi", "10'ar adım" değil "onar adım" yazmak gerekir.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
7'NCİ KELİMESİNİN ANLAMI
Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. Bu kelime genellikle 7.'nci şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı 7'nci şeklinde olmalıdır.
On iki TDK'nin (Türk Dil Kurumu) internet sitesinde yer alan bilgilere göre de on iki şeklinde ayrı olarak yazılır. Bu sayının doğru yazımı bitişik değil ayrı yazılmasıdır.
Para ile ilgili işlemlerle senet, çek vb. ticari belgelerde geçen sayılar bitişik yazılır. Yüzde ve binde işaretleri yazılırken sayılarla işaret arasında boşluk bırakılmaz.
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
Bu kelime genellikle muğla şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Muğla şeklinde olmalıdır.
Cümleler arasında bir harflik boşluk bırakılır. b. Cümle başında ve içinde, özel adlar büyük harfle başlar: - Kişi adları ve soyadları: Ali, Zeynep, Mehmet, Fatma, Ahmet Hamdi Tanpınar…
Cevap: Kesir olarak bir sayının üçte biri; 1/3 şeklinde yazılır. Başka örnekler verelim.
Cevabımız: 1/3 şeklinde olmalıdır.
Microsoft Office Word'de 1/4 yazıp boşluk tuşuna basınca o yazı kendiliğinden ¼'e dönüşür. böyle bir dönüştürme imkanı yoksa boşluk tuşunun solundaki "Alt" tuşuna basılı tutarak sağdaki NumberPad rakam tuşlarında 172 ya da 0188 yazarsanız tuşları bıraktığınızda ¼ çıkar.
Cevap: Açıklama: Şöyle yazılır, Yaşasın, yarışmada birinci oldum!
Özellikle bir kelimenin bitişik mi yoksa ayrı mı yazılıp yazılmayacağına genelde Türk Dil Kurumu üzerinden bakılır. Verilen bu kelimenin doğru yazılışı ise ayrı şekilde ele alınmış halidir. Burada uygun şekilde doğru yazılabilmesi için bu kelime grubu 'bir tanesi' olarak ayrı biçimde ele alınmalı ve ifade edilmelidir.
Bu kelimenin bir tane mi, birtane mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı bir tane şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri