Mezunlarımızın iş bulma imkânları genel olarak şöyle sıralanabilir; Adliyeler, Bakanlık (Adalet Bakanlığı) ve diğer kamu kurumları ile özel sektörde hukuk büroları ve noterlik bürolarıdır. Bu program mezunları, KPSS'den gerekli puanı almaları durumunda kamu kurumlarında memur olarak atanabilmektedirler.
Noter katibi; noterlik kanun ve yönetmeliğinde yer alan, sözleşme, beyanname, ihtarname, senet ve örnek çıkarma gibi hukuki işlemlerin usule uygun ve düzenli bir şekilde yapılması için çalışır. Noterlikte çalışan diğer personelin denetiminin yapılmasını sağlar.
Üniversitelerin Adalet Meslek Yüksekokulu'ndan mezun olan kişiler noter katibi olarak çalışabilmektedir.
ADALET PROGRAMI
Özel kesimde ise avukatlık ve hukuk bürolarında avukat kâtibi, noterliklerde noter kâtibi, banka ve sigorta şirketleri ile diğer finans kuruluşlarının hukuk ile ilgili birimlerinde de hukuk alacak takip elemanı olarak istihdam olanağı bulabilmektedirler.
İlgili 22 soru bulundu
Adalet bölümü mezunları; mahkemede görevli olabilir ya da hukuk bürolarında çalışabilmektedirler. Mezunlar; mahkemede yazı işleri alanında çalışabilir. Yine, icra memurluğu ve yardımcılığı görevlerinde bulanabilirler. Ayrıca ceza infaz kurumlarında da çalışma olanağı bulunmaktadır.
Adliye ve Mahkemeler: Mezunlar, adliye ve mahkemelerde hukuk sekreteri, adliye yazmanı, icra memuru, idari işler görevlisi veya adalet komisyonu memuru gibi pozisyonlarda çalışabilirler. Mahkeme süreçlerini takip etme, dava dosyalarını hazırlama, mahkeme kararlarını işleme gibi görevleri yerine getirebilirler.
eleman.net verilerine göre, Noter Katibi 2023 yılında ortalama 15.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Noter Katibi , Ocak 2023 yılında ortalama 12.320 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 7.568 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Noter olmak isteyen kişilerin avukatlık stajını tamamlamış olmaları ve avukatlık ruhsatlarını almış olmaları gerekir. Adalet Bakanlığı'na noter olarak başvuruda bulunarak noter belgesini alıp ardından noterlik stajını da tamamlamış olmaları şarttır.
Ancak genel olarak Türkiye'deki noter katiblerinin maaşları, başlangıç seviyesinde ortalama 13.500 TL ile 18.000 TL arasında olabilir. Daha deneyimli noter katiblerinin maaşları ise ortalama 15.500 TL ile 26.000 TL arasında değişebilir.
Adalet Meslek Yüksekokulu mezunları Adalet Bakanlığı teşkilatında mahkeme yazı işleri müdürü, zabıt katibi, icra müdürü ve cezaevi müdürü olarak görev yapmaktadırlar.
Kamu kurum ve kuruluşlarının hukuk servisleri ile serbest avukatlık hizmeti veren hukuk bürolarında avukat yardımcısı olarak istihdam olanağı bulabilmektedirler. Ayrıca, bankacılık ve finans sektörü ile özel şirketlerde de çalışma olanağına sahiptirler.
2 yıllık Adalet Neye Tamamlanır? 2 yıllık en fazla mezun veren bölümlerinden olan adalet programını bitirdiğinizde örgün olarak hukuk lisans bölümüne tamamlama yapabilirsiniz.
Adalet Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır? Adalet Uzmanı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Adalet Uzmanı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 20.600 TL civarındadır.
Özel Hukuk Büroları: Adalet bölümü mezunları, avukatlık yapmak için özel hukuk bürolarında çalışabilirler. Bu bürolarda avukatların yanında araştırma yapabilir, dava dosyalarını takip edebilir ve müvekkillerine hukuki danışmanlık hizmeti verebilirler.
Noter Ücreti: Noterlik bir kamu hizmetidir. Fakat noterler devlet memuru değildir. Devletten aylık almazlar. Gördükleri hizmete karşılık iş sahiplerinden Noterlik ücret tarifesine göre belli bir ücret alırlar.
Noterlik yapmak için noterlik stajını tamamlamak, noterlik belgesinin alınmış olması şartı vardır. Adli-İdari hakim ve savcılar, avukatlar noterlik stajı yapmazlar. Bu meslek mensupları Adalet Bakanlığına yapacakları bir dilekçe ile noterlik stajından muaf tutulurlar.
Noter katipleri, genellikle noter binasında 09:00 ve 17:00 saatleri arasında çalışırlar. Çalışma süreleri ortalama 8 saattir. Noter katipleri hafta içi her gün çalışırlar.
Noterlik Mesleği: Madde 1 – Noterlik bir kamu hizmetidir. Noterler, hukuki güvenliği sağlamak ve anlaşmazlıkları önlemek için işlemleri belgelendirir ve kanunlarla verilen başka görevleri yaparlar.
eleman.net verilerine göre, Noter 2023 yılında ortalama 81.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Noter , Ocak 2023 yılında ortalama 68.200 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 42.372 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Başkatip olmak için Adalet Meslek Yüksekokulu'nda 2 yıl eğitim alınmalıdır. Ancak mesleki alanda sertifika programlarına katılarak iş bulma şansını arttırmak mümkündür. Sertifika programları ise ortalama 2-3 ay sürer.
Yurt dışında noter olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve Hukuk Bölümü'nden mezun olmak gerekmektedir. Uluslararası geçerliliği bulunan Hukuk diplomasına sahip olan ve bu gereklilikleri sağlayan 23-50 yaş aralığındaki bireyler, yurt dışında çalışma izni almalıdır.
Adalet Meslek Yüksek Okulu mezunu, noterlerde ve hukuk bürolarında da çalışabilmektedirler. Adalet Meslek Yüksek Okulu mezunu, özellikle son yıllarda özel şirketler ve bankaların hukuk bürolarında çalıştırılmak için okulumuz mezunlarına talep artmaktadır.
Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Adalet ön lisans bölümü mezunları Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı sonucu artık DGS ile hukuk fakültelerine geçiş yapabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri