Bebeğinizin gerçek ten rengi, bir sene içinde yavaş yavaş ortaya çıkar. Bebeklerin yüzde 30 ila 40'ı, yüzlerinde milia ya da moğol lekeleri adı verilen ve küçük sivilceleri andıran beyaz ya da sarı yumrularla doğar. Bunlar genellikle özel bir tedavş gerektirmeden üç ila dört hafta içinde kaybolurlar.
Bebeğin ten rengi de anne-babalarda kaygı uyandırabilir çünkü bebek ilk doğduğunda gri, mavi tonlarında olabilir fakat takip eden günlerde bebeğin ten rengi yavaş yavaş ve bölge bölge pembeye dönmeye başlar.
Yeni doğan bebeklerin göz aklarında, burun çevrelerinde ve yüzlerinde görülen sarı renk sarılığın belirtisidir. Sarı renk hastalığın ilerlemesi ile tüm gövdede görülür. Parmakla hafifçe burun ya da karın cildine bastırılıp kaldırıldığında sarı renk daha bariz bir şekilde tespit edilebilir.
Yenidoğan bebeğin cilt rengi
Yenidoğanın derisinin rengi, derinin inceliğinden ve altındaki kan damarlarından dolayı pembe ve kırmızı renktedir. Doğum sırasında ise kan dolaşımı henüz düzenli olmadığı için mavi ve mor renge benzer olabilir.
Sarılık, bilirubin adı verilen ve cilde sarı rengi veren maddenin, bebeğin kanında yükselmesi ve deride birikmesi ile oluşur. Yeni doğan bebeğin karaciğerinin yetersiz kalması sonucu atılamayan bilirubinin fazlası, kan ve dokularda birikir. Böylece cilt ve göz aklarına sarı bir renk yerleşir.
İlgili 26 soru bulundu
Bebeklerde göz rengi ilk haftalarda lacivert ve gri renktedir. Daha sonra göz rengi ön tabakada yer alan pigment miktarına göre değişiklik gösterir. Pigment fazla ise göz rengi kahverengi, az ise yeşil, hiç yok ise mavi gözlü olmaktadır.
Bebeğiniz doğduktan bir ay sonra bu değişimler belirgin bir şekilde artar. Genellikle bebeklerin göz rengi yaklaşık 6. aydan itibaren belirginleşmeye başlar. Ancak her bebeğin gelişim dönemi farklıdır. Eğer bebeğinizin göz rengi 6 ayda değişmeye başlamadıysa bu süreç 12 aya kadar da uzayabilir.
Doğumdan bir ay geçtikten sonra bebeğin gözündeki pigmentler oluşmaya ve bebeğin göz rengi değişmeye ve gerçek rengi belli etmeye başlamaktadır.
10 aylıkken yürüyen bebekler vardır. 11. Ayın Sonunda: Yüz üstü durumdan oturur duruma geçebilmelidir.
Bebeklerin saçlarının renk ve dokuları zamanla değişebilir.
Doğduktan 1 ay sonra da yavaş yavaş değişmeye başlar. Genellikle 6 ile 9 ay arasında göz rengi değişimi durur. Ancak göz bebeği rengi kesinleşme süresi ise 12 ay hatta ileriki yaşlara kadar sürebilir.
Yenidoğanlarda dolaşım sistemi de tam gelişim göstermemiş olduğundan, doğum sonrası cilt kızarıklıkları sık görülebilir. Ayrıca, doğum kanalından geçerken yaşanan basınç nedeniyle yüzde ve vücudun çeşitli bölgelerinde kırmızı noktalar ve morluklar da görülebilir. Bunlar genellikle bir hafta içinde gerileyerek kaybolur.
Bebeklerin gözleri yeni doğduklarında genellikle gri-mavi renktedir. Ancak zamanla -genellikle bir yaşına kadar- göz renkleri değişir. Saç rengi de genellikle bebekler büyüdükçe koyulaşır.
Ten rengi. Peki ya bebek ten rengini kimden alır? Bebeğin ten rengi, genel olarak söylersek iki ebeveynden de gelir; yani çocuğun ten renginin anne ve babanın ten renginin bir nevi karışımı olduğunu söylemek mümkün.
Esmerlik ise baskın nitelikli. Ama anne babası esmer çocuğun sarışın olması mümkün. Saç rengi tek bir veya kısıtlı sayıda gen tarafından kontrol edilmiyor. Bunun önemli bir delili farklı tonların olması.
Lanugo tüyleri bebeklerin bir kısmında henüz anne karnındayken dökülse de bazılarında doğumdan sonra da görülebilir. Bu tüyler çoğunlukla doğum gerçekleşmeden birkaç hafta önce dökülür. Doğumdan sonra ise en geç 4. aya kadar tüyler dökülmüş olur.
Persentil tablosu temel alınarak denilebilir ki 2 aylık erkek bebeğin: Kilosunun: Ortalama 5,4 kg olması beklenir. 4 kg'dan (alt sınır) az ve 7 kg'dan (üst sınır) fazla kiloda olan bebeklerin gelişim durumlarının, diğer gelişim değerlerine (boy-baş çevresi) de bakılarak tespit edilmesi gerekir.
İlk aylarda günde 20-30 gr, daha sonra 15-20 gr civarında kilo alımı olur. Boy: Zamanında doğan bebeklerde ortalama 50 cm, alt sınır 48 cm, üst sınır 53,3 cm'dir. İlk 3 aylık dönemde yaklaşık 8 cm, sonraki aylarda giderek azalan hızla devam eder ve 1 yaşındaki çocuk ortalama 75 cm boya ulaşır.
BEBEKLER NEDEN PARMAK EMER? Bebekler kendilerini yatıştırmak için parmaklarını emerler çünkü doğduklarından itibaren bir şeyler emme konusunda ısrarcıdırlar. Parmak emme 3-4 aylıkken başlar ve eğer kontrol edilmezse 3 ila 6 yaşa kadar devam eder.
Cilt rengi, poligenik bir kalıtımdır. Siyah ten karakteristiği baskın gen kaynaklıdır. Bu yüzden siyah tenli bir baba ile beyaz tenli bir annenin çocuğu da yüksek ihtimalle koyu ten ile doğacaktır.
Görünüşte aynı göz rengine sahip iki ebeveynin aslında kalıtımsal olarak dışarıdan görünenden farklı göz renkleri özelliklerini içeride, yani hücre içindeki kalıtım materyali olan DNA'larında saklıyor olabilirler. Bu da onların neden farklı göz rengine sahip çocukları olabileceğini açıklar.
Ela göz: Kehribar ile yeşil veya mavi ile yeşil ya da mavi ile kehribar çaprazlamalarından doğan melezdir. İrisin merkezine doğru renk yeşile veya kehribara döner, dışı mavi veya yeşil olabilir.
Gözümüzde hiç pigment hücresi yoksa, o zaman mavi – yeşil gözlü oluruz. Laser ile boya hücrelerini toz haline getirip bunları iris üzerinden temizlemek mümkün. Bu durumda, kahverengi göz kendiliğinden mavi renge döner.
Görme gelişim hızı her çocukta farklılık gösterebilir. 0-2 ay: 25-50cm mesafeden ışığı, canlı ve tek renkli (mavi hariç), parlak ve büyük cisimleri görür, ışığa bakar.
mavi göz demenin yerel sözlerinden biri. mavi yeşil arası bir göz rengidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri