Dilimizde yaygın olarak kullanılan ve günlük hayatta da sık sık karşımıza çıkabilen adamın iyisi iş başında belli olur atasözü kişinin bir işte ne kadar becerikli olduğunu anlatır. Yani kişi iyi ve çalışkan ise işi de o kadar iyidir, kişinin kabiliyeti işinden anlaşılır.
"Adamın iyisi iş başında belli olur " Atasözünün Anlamı: Bir kişinin gerçek karakteri ve yetenekleri, zor ve önemli bir işte ortaya çıkar. Kişinin gerçek değeri, karşılaştığı zorluklar ve sorumluluklar karşısında nasıl davrandığında anlaşılır.
[1] Bir insanın gerçek değeri,iş başında gösterdiği yeterlik ve başarı ile, çevresindekilere karşı davranışıyla ölçülür.
"Adamın iyisi alışverişte belli olur" Atasözünün anlamı bir kişinin karakterinin ve dürüstlüğünün, alışveriş sırasındaki davranışlarından anlaşılabileceğini ifade eder.
"Dost kara günde belli olur" Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, zor zamanlarda gerçek dostların kimler olduğunun anlaşıldığını ifade eder. İyi zamanlarda herkes dost gibi görünebilir, ancak zorluklarla karşılaştığımızda yanımızda olan ve bize destek olan kişilerin gerçek dostlarımız olduğunu belirtir.
İlgili 22 soru bulundu
"Aslan yattığı yerden belli olur " Atasözünün Anlamı: Birinin karakteri veya özellikleri, onun alışkanlıklarından veya yaşam tarzından anlaşılır.
"Evdeki hesap çarşıya uymaz" Bu atasözü, planlarımızın ve hesaplarımızın her zaman istediğimiz gibi sonuçlanmayabileceğini, gerçek dünyada karşılaşabileceğimiz beklenmedik durumlar ve sorunlar olduğunu ifade eder.
Buğday başak verince, orak pahaya çıkar Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, bir işin kıymetinin, o işte ihtiyaç duyulan zamanlarda arttığını ifade eder. İhtiyaç arttıkça, o ihtiyacı gideren araç veya hizmetin de değeri artar.
Ağacın Meyvesi Olunca, Başını Aşağı Salar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: yararlı eserler veren, bilgi ve erdemle donanmış kimse alçak gönüllü olur.
Atasözü Yoksul kişi eline geçen şeyin iyisine kötüsüne bakmaz.
Çotuksöken (2004: 10) “Açma sırrını dostuna, o da söyler dostuna”, “Adamın iyisi iş başında belli olur”, “Çoğu zarar, azı karar” atasözlerinin düz anlatımlı olduğunu belirtmiştir. Birinci atasözünde “sırrını açmak” ifşa etmek, açıklamak anlamında kullanıldığı için mecazdır.
Atasözü geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlerdir. Türkçede "sav" ve "irsal-i mesel, darb-ı mesel" olarak da adlandırılır.
İyi insan sözünün üstüne gelir atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
[1] Bir kimsenin ne kadar değerli olduğunu ancak o kimsenin değerini ölçebilecek niteliktekiinsanlar anlar.
Adam iş başında belli olur: Bir insanın gerçek değeri, iş başında gösterdiği yeterlik ve başarı ile çevresindekilere karşı davranışıyla ölçülür (Aksoy, 2019b, s. 117).
"Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur" Atasözünün Anlamı: Bir işe veya mülke düzenli bakım ve ilgi gösterilirse verimli hale gelir, aksi takdirde o iş ya da mülk değerini kaybeder. İlgi ve bakımın önemini vurgular.
"Ağaç yaprağıyla gürler " Atasözünün Anlamı: Bu atasözü de, ağaçların yaprakları sayesinde güzellik kazandığını ve insanların da çevresi, dostları sayesinde daha değerli olduklarını ifade eder.
"yararlı eserler veren, bilgi ve erdemle donanmış kimse alçak gönüllü olur" anlamında kullanılan bir söz.
Her ağacın meyvesi olmaz Atasözünün Anlamı: Her şeyin ya da herkesin faydalı veya verimli olmadığını ifade eden bir atasözüdür. Aynı şekilde, her durumun ya da kişinin beklenen sonuçları veremeyebileceğini vurgular.
Bolluk ve bereketin en eski sembollerinden biri olan başak, günümüzde de değerini korumaya devam etmektedir. Bir başak tanesinden dökülen her bir tane toprağa düştükten sonra yeni bir başağa dönüşür, bir başaktan yüzlerce yeni başaklar elde edilir. Buğday başakları sembol dilinde ise esneklik ve uyum yasasını simgeler.
Başak, buğday veya mısır gibi tahıl bitkilerinin sapının tane taşıyan uç kısmına verilen isimdir. Ayrıca "bazı yapraklarda belirgin bir lob" anlamına da gelebilir.
Buğday Başak Verince Orak Pahaya Çıkar atasözü ise bazı zamanlarda önemsiz görülen şeyler kendilerine ihtiyaç duyulduğu zaman çok değer kazanmaktadır manasına gelir.
Boş çuval dik durmaz." Bu atasözü, boş ve içeriği olmayan şeylerin ayakta duramayacağını, değerli ve işe yarar olmadığını ifade eder. İnsanlar için kullanıldığında, bilgi ve beceriye sahip olmayan, içi boş olan bir kişinin toplumda saygın bir yer edinemeyeceğini ve başarılı olamayacağını vurgular.
Cevap: insan sevdiği kimse veya sevdiği iş yüzünden gelecek sıkıntılara katlanır.
[1] "Kişi ancak ilgi duyduğu konulara karşı gözlemde bulunur" anlamında bir söz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri