Şükrü Ersoy'dan 5,5'lik Adana depremi yorumu!
Görür, İstanbul'da minimum 7,2, maksimum 7,6 büyüklüğünde bir deprem beklediğini de ifade etti. Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Adana'nın Kozan ilçesinde meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi.
Adana merkezli depremden birçok çevre il etkilenirken Adana'da aktif fay hatları merak altına alındı. Adana ve civarında üç fay hattı dikkat çekiyor. Ecemiş Fay Zonu, Karaisalı-Karsantı Fay Zonu ve Karataş-Osmaniye Fay Zonu bulunan Adana üçüncü derece riskli iller arasında yer almaktadır.
Adana'da sabah saatlerinde 5.5 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Deprem çevre illerde de hissedildi. Adana ili Kozan ilçesinde saat 08.44'te 5.5 büyüklüğünde gerçekleşen depremin derinlik biligisi ise 11.27 km olarak duyuruldu.
6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından sabah saat 08.442te gerçekleşen merkez üssü Adana Kozan olan 5,5 şiddetindeki deprem paniğe neden oldu.
İlgili 20 soru bulundu
Yetkili kurumlardan açıklama yapıldı mı? İşte detaylar.. YARIN 8 ŞİDDETİNDE DEPREM BEKLENİYOR MU? Yapılan açıklamada, "Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, "AFAD'ın akşam saatlerinde 8,5 şiddetinde bir deprem beklendiğine dair açıklama yaptığı" iddiası doğru değildir.
Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, Adana'ya ilişkin çok sayıda deprem sorusuna sosyal medyadan yanıt verdi. Barış, Adana'da 6'dan büyük bir deprem olasılığına ilişkin "O olasılık çok çok küçük bile olsa hala var.
"Sarsıntılar, büyük bir depremin habercisi diyemeyiz"
Aykan'a göre son dönemde Adana, Erzurum, Konya başta olmak üzere farklı noktalarda meydana gelen sarsıntıların, yeni bir yıkıcı, büyük depremin habercisi demek doğru değil.
Bugün (24.06.2023) saat 19.03 de 5 km derinlikte 3.4M Büyüklüğünde deprem olmuştur. 6 Şubat sonrası olarak tetiklenmiş artçı bir depremdir.
Naci Görür, "Adana bölgesi hala hassasiyetini koruyor. Daha büyük ve daha küçük deprem olacaktır. Belli bir süreye kadar belli bir sıklıkla olacaktır" dedi.
“Deprem muhakkak olacak ve Ceyhan fayı da asıl Doğu Anadolu fayının küçük bir dalı. Asıl büyük deprem Adana için söz konusu olan Yumurtalık ile Osmaniye arasında uzanan Kahramanmaraş Türkoğlu'na kadar giden fay uzunluğudur. Bu fay 7'nin üzerinde bir deprem üretir. Adana'nın zemini de maalesef çürük bir zemindir.
AFAD'dan son dakika deprem açıklaması geldi. Adana'nın Aladağ ilçesinde saat 17.36'da 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Adana havzasının kuzeyinde, Ecemiş Fay Zonu'nun güneyinde, Karaisalı ile Karsantı (Aladağ) arasında değişik boy ve doğrultularda gelişmiş olan çok sayıda kırıktan meydana gelen bir fay zonu bulunmaktadır.
Diğer kentlere kıyasla can kaybı az olsa da Adanalılar korkudan evlerine giremiyor. Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Merkez Onur Kurulu Üyesi, Jeofizik Yüksek Mühendisi Melih Baki, İhlas Haber Ajansına yaptığı açıklamada, Adana'da deprem riskinin yüzde 90 oranında azaldığını açıkladı.
21 MAYIS 2023 Mw=4.8 AKSAAĞAÇ-SAİMBEYLİ-ADANA DEPREMİ - B.Ü. KRDAE Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi.
Deprem sonucunda 29 kişi öldü ve 131 kişi yaralandı. 328 ev tamamen yıkıldı, 260 ev ise oturulamayacak düzeyde hasar aldı.
ADANA 1'İNCİ DERECE DEPREM KUŞAĞINDA
Literatürde öyle geçiyordu ve ona göre hesaplamalar yapılırdı. Fakat 6,2 büyüklüğündeki Ceyhan depreminin ardından Adana'nın 1'inci derece deprem bölgesi olduğu gerçeği ortaya çıktı.
Bu ölçeğe göre 3 ve altı büyüklükteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü büyüklükteki depremler yıkıcı olabilir.
25 Temmuz 2023 tarihinde Adana'nın Kozan ilçesinde ilki saat 08.44'te ve ikincisi saat 10.57'de olmak üzere 5,5 ve 4,4 büyüklüğünde deprem yaşanmıştı. Adana bölgesine ilişkin riskleri daha önceden vurguladığını belirten Prof. Dr.
Adana için de Savrun Fayını değerlendirelim, 1- Bu fay 50 km boyunda olup 7 büyüklüğünde bir deprem üretme kapasitesine sahiptir. 2- Fayın Adana'ya en yakın yeri ~80 km dir. 3- Bu fayda deprem olduğu takdirde Adana'da beklenen yer ivmesi 0.25 g civarındadır.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
En büyüğü 11 şiddetinde. 12'de yeryüzü şekil değiştiriyor, yer çekimi devre dışı kalıyor." dedi. Türkiye'nin depremler konusunda sıklıkla karşılaştırıldığı Japonya'daki fayların farklı özelliklerinin bulunduğuna işaret eden Sözbilir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Japonya'da daha az yıkım olur.
10 büyüklüğünde bir deprem olduğunda şiddeti muhtemelen 10-11 ve 12 olacaktır. şiddet 10 çok yıkıcı — pek çok bina yıkılır. iyi yapılmamış ahşap karkas, betonarme yapılarda çok ağır hasar ya da kırılma başlangıcı görülür. baraj ve bentlerde önemli hasar gözlenir. yeryüzünde büyük çatlaklar ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri