Mesela “domates” yerine “banadura” deniyor. Mesela “bisiklet” yerine “teker” deniyor. Mesela “römork” yerine “naylon” deniyor.
hatay ve cukurova civarinda kullanilan arapca icin gecerlidir.
sadece lübnan'dan konuşulan arapçada domates anlamında kullanılan kelimedir aynı zamanda.
Anarya: Geri vites, ya da geri gitmek. Fransızcadaki 'En arrière' lafının okunuşudur aynı zamanda. İşgal yıllarından kalma bir söz olarak Adana lügatindeki yerini almıştır.
arapça ruhum benim anlamına gelen söz. hatay'daki arap komşularımızdan sıkça duyduğum samimiyeti niteleyen bir hitap.
İlgili 33 soru bulundu
Argo kelimelerden biri olan cillop, günlük hayatta da sıklıkla kullanılan kelimeler arasında yer alıyor. Parlak ve pürüzsüz anlamına gelen sözcük genellikle ''gibi'' edatıyla birlikte kullanılır.
adanada "cıncık" diye okunan ve yazılan kelime parlak cam anlamında kullanılır. yeni traş olan birine "cıncık gibi olmuşsun" diyebilirsiniz, çevreden "arabaya bak cıncık gibi", "evi temizledik, cıncık gibi oldu" vb. duyabilirsiniz.
Yaygın olarak hukuk terimi olarak kullanılır. Genel anlamıyla, kira, gelir, mahsul anlamlarına gelir. Ancak en yaygın kullanımı bir vakıftan elde edilen gelirler için kullanımıdır. Bir vakfa ait olan, taşınabilir ya da taşınmaz her türlü gelir kaynağı galle olarak adlandırılır.
allöş ne demek? Adana civarında halk dilinde şaşırma, çok beğenme anlamında kullanılan söz.
Kele TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,halk ağzında Boğa, tosun.
nünük: yemek borusu, gırtlak çıkıntısı ve iştah anlamında kullanılır. iştahlı, nünüklü. daylı çıksın: öl, geber, zıkkım gibi öfke içeren anlamı vardır.
10- HİNTİNCİRİ:
Adana sokaklarında dolaşırken seyyar satıcıların buz üstünde sattıkları bir meyve gördüm. “Baklavadan üstün” sloganıyla satılan bu meyveye Adana'da “frenkinciri” ya da “frenk yemişi” deniyor. “Diken incir” ya da “Dikenli incir” diyenler de var.
Adana'da leğen için helke denir.
Adanacity on X: "Bizim oralarda "Seni seviyorum" denmez. "Gurban olurum sana" denir. #NeşetErtaş https://t.co/M8UTefXude" / X.
paçoz: Jolie femme ou fille [güzel kız veya kadın]. paçoz: Uygunsuz kadın, aşifte.
Eski Türkçede "bıçmak", kesmek, dilimlerine ayırmak ve bölmek anlamına gelir. Biçki dikiş ve bıçak sözcüklerinin yanı sıra bıçkın kelimesi de bu fiilden türetilmiştir. En ufak bir meselede kavga çıkaran kişilere bıçkın denir. Bu kelime, çapkın kişiler için de kullanılır.
argoda -aynı mezarcı gibi- anal seks meraklısı anlamına gelir.
Temel anlamı üzerinden ele alındığı vakit keleş erkek, 'Yiğit, cesur ve bahadır' biçiminde ön plana çıkıyor. Bu şekilde anlamı ile beraber aynı zamanda kel erkekler için de kullanılan bir sözcük olduğunu söylemek mümkün.
nörüyon = ne yapıyorsun ?
yaşayan kavimlere Danuna ismi verildiği kayıtlarda mevcuttur. Bir efsaneye göre gök tanrısı Uranüs'ün Adanus ve Sarus adında iki oğlu Adana civarına savaşarak gelmişler, Adanus adını kendi kurdukları şehre vermiştir.
mânâsı gereğince mübarek tanınan ve hayır ve bereketinden istifade için iyi olma hususunda yarışılarak çalışılması arzu edilen mukaddes topraklara dahi işaret olmak üzere, sözü geçen incir ve zeytin isimleriyle yemin edilmiştir.
Argocu, tüm bunların yanı sıra kendi ilhamıyla ürettiği 'pantolon balığı' deyimiyle de erkek cinsel organını anlatıyor.Argoda, kadın cinsel organı ise ağırlıklı olarak bitki isimleriyle simgeleniyor: Gül, karanfil, badem, dilli badem, fıstık, incir, enginar, şalgam, şeftali, karpuz dilimi.
Dişi yaban arısı olgunlaşmamış incirin içine giriyor ve yumurtalarını bırakıyor. Bu arada, doğduğu incir ağacından getirdiği polenler de çiçekleri tozlaştırıp tohumların oluşmasını sağlıyor. Her çiçek tek tohumlu bir meyve üretiyor.
Adana yerlisi Yörük Türkmen. Ama çok fazla göç alan bir şehir ve göç eden insanlar nedense memleketimizi bizden daha çok sahiplendiler.
Şehrin Ermenice ismi Ատանա Atana ya da Ադանա Adana'dır. Bir antik Grek-Roman efsanesine göre Adana ismi kökenini; Seyhan Nehri (Sarus) yakınlarında bir yere gelip Adana'yı kuran Uranus'un iki oğlu Adanus ve Sarus'tan almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri