Not: İyi bir Adana kebap için bu dört malzeme dışında başka bir malzeme konulmamalıdır. Kuyruk yağı ise olmazsa olmazıdır.
Kuyruk yağı :
Genelde bir kilo yağsız kuzu etine 250 – 300 gr kadar kuyruk yağı kullanılır. Etin yağ durumuna göre 50-100 gr az yağ kullanabilirsiniz. Burada püf noktası, kuyruk yağını kesinlikle daha az kullanmamaktır. Çünkü kebabı kebap yapan, içine koyulan kuyruk yağıdır.
Kıymanın yağlı olması da köfteye o lezzeti veren ikinci önemli nokta. İç yağ ya da kuyruk yağı katıyorlar çoğunlukla. Soğanı iri iri doğruyor, soğanın suyunu sıkmayı atlamıyorlar.
Sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber, taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir.
Online kasap ustalarımız, dinlendirilmemiş kıymadan hazırlanan harcın yine hiç dinlendirilmeden şişlere geçirilmesini önermiyor, etin düşeceğini belirtiyor. Kıymayı hazırladıktan sonra yaklaşık bir saat buzdolabında bekletirseniz, kebap kıyması şişten düşmez.
İlgili 44 soru bulundu
Bir kilo kıymadan kaç tane Adana şiş çıkar? Tarifteki usul ve şiş ebatları takip edilirse 14 adet çıkar. Lakin uzun şişlerde yapılır ve her şişe yüz gram kıyma ihtiva eden malzeme kullanılırsa sadece on adet çıkar. Izgara Adana Kebap Tarifi Mangalda, Evde mangalda Adana kebabı nasıl yapılır?
Adanalı kebap ustaları, kurban eti ile kebap yapacaklara lezzet konusunda uyarılarda bulundular. Adana'da 50 yıldır kebapçılık yapan Cevdet Menekşe, yaptığı açıklamada, etin ilk kesildiğinde kanlı olması nedeniyle yapılacak kebabın lezzetsiz ve sert olacağını söyledi.
Kırmızı toz biberi, karabiberi, tuzu, sütü, sıvı yağı da kıymanın içine katıp elimizle iyice yoğuruyoruz. Sonra Adanayı çöp şişe elimizle sıkarak diziyoruz. Ve ızgara tavasında veya teflon tavada pişiriyoruz . Afiyet olsun.
Kuyruk yağı yerine tereyağı da kullanabilirsiniz. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında fansız olarak kontrollü şekilde 20 dakika pişirin. Güçlü fırınlarda bu süre 10 veya 15 dakikaya düşebilir dikkatli olun. Yassı şişlere, etleri elinizle yayarak parmaklarınızın izini bırakarak dizin.
Bilinmelidir ki orijinal Adana kebap tarifi tuz, biber ve kuyruk yağı dışında başka bir ekstra içermez. Yani Adana kebaba; sarımsak, soğan, herhangi bir sos koyulmaz. Aynı şekilde bu kebaba ekmek içi, nane, salça, maydanoz da girmez. Biber olarak ise pul biber, toz biber yahut kapya biber kullanılabilir.
Kuyruk Yağı Nerelerde Kullanılır? Kuyruk yağı genellikle mangal ziyafetlerinde tercih edilir. Kuşbaşı et pişireceğiniz zamanlarda, her 2 et arasında 1 adet kuyruk yağı eklerseniz etin daha yumuşak ve lezzetli pişmesini sağlayabilirsiniz.
Sağlıklı bir yağ olan kuyruk yağını yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Malzemeler: 1 Kuzu ya da koyunun kuyruk yağı Büyük bir tencere ya da tava, süzgeç, tepsi Yapılan araştırmalar çerçevesinde artık kuyruk yağı sağlıklı yağlar kategorisinde anılıyor.
Koyun kuyruğunda bulunan içyağına kuyruk yağı denir.
"DÖNERİN FİYATININ 15 LİRADAN AŞAĞI OLMAMASI LAZIM"
Kuyruk yağı ya da kuzu döşü dediğimiz yağ kullanılır. Bunun dışında kesinlikle başka yağ kullanılmaz.
Izgaradan ciğere her et pişirme tekniğine lezzet katan kuyruk yağı ise olmazsa olmazlardan. Kuyruk yağının kullanıldığı döner lezzetinin farkını da ilk ısırışta ortaya koyuyor.
Kuyruk yağının ağrıyan dize sürüldükten sonra bandaj ile sarılıp bir süre bekletilmesi bölgede oluşan kasılmaları, kas ağrılarını ortadan kaldırır. Kuyruk yağının tüketilmesi kas ve kemik gelişimine yüzde yüz katkı sağlar. Yiyecek olarak tüketmenin yanı sıra kuyruk yağının dıştan kullanılması da etki eder.
Böyle saç kavurma gibi yapınca adı da tavuk kokoreç oldu ve gerçekten çok lezzetli. Mutlaka… Kuyruk yağı tavuk etine çok yakışıyor.
Hayvanlar yağlar arasında en sağlıklısı olduğu belirlenen kuyruk yağı, içerisinde omega yağ asitleri, potasyum, kalsiyum ve demir barındırır. Özellikle Anadolu bölgesinde yemekleri lezzetlendirmek için kullanılan bu yağ, lezzetli olmasının yanı sıra birçok rahatsızlığa iyi gelmesiyle bilinir.
Kas ve iskelet sisteminin sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olmaktadır. Vücutta kolajen üretilmesini sağlayarak cildin ışıl ışıl bir görüntüye sahip olmasına katkıda bulunur. Eklem ve kemik ağrıları için iyi bir ağrı kesicidir. Boyun fıtığı ve diğer fıtık türlerine de iyi geldiği bilinmektedir.
Kebap hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden birisi etin şişten kaymamasını sağlamaktır. Bunun için bazı teknikler bulunuyor. Bunlardan birisi karbonatlı su kullanmaktır.
Pişirme işlemi sonrasında kebabın çok fazla küçülmemesi için az yağlı dana etinden çekilmiş kıyma kullanmaya dikkat edin, ekstra yağ ilave etmeyin.
Adana Kebap Tarifinin Pişirme Önerisi
Dilerseniz ızgaraya soğan, domates, biber veya ince dilimlenmiş patlıcan dilimleri dizebilir ve yemeğinizi zenginleştirebilirsiniz. Etler pişmeye yakın üzerine lavaş ekmeği koyarsanız yağını çekecek ve lezzeti güçlendirecektir.
Damak çatlatan bu lezzeti konuklarınıza ikram etmek bu tarif ile hiç zor değil. İçerisine yumurta ya da galeta unu girmiyor. Bu tarif ile %100 et kebap tadını hissedeceksiniz.
Pişme süresi; ateşin sıcaklığına, pişirme yöntemine ve etlerin kalınlığına bağlıdır. Genellikle mangal veya ızgarada Adana kebap pişirmek 10-15 dk gibi bir süre alır.
"" Usta dökülmesinin bir çok sebebi olabilir, et taze ise dökülür, kapya biberin suyunu sıkmadan kıymaya katarsan dökülür, kıyma kalın ise dökülür, orantısız kuyruk yağı koymuşsan dökülür, pişirirken yağını ekmeğe basmazsan dökülür, ateş yüksekse çabuk dökülür, iyi yoğurmamışsan dökülür, saplarken elini yeterince ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri