Kıyma kebabının dağılmasının iki sebebi vardır; kıyma ya hiç dinlendirilmemiştir ya da fazla yağlıdır. Çoğu kişi kebap kıymasına ekstra sıvı yağ ekliyor, kıymanın gereğinden fazla yağlı ve yumuşak olmasına sebep oluyor. Oysaki kuyruk yağı ile çekilmiş kıyma kebap için uygundur.
Yoğurduğumuz kıymaya, tuz ve pul biberi ekleyip biraz daha yoğuruyoruz ve dolaba koyup yaklaşık iki saat bekletiyoruz. Dolaptan çıkardığımız kıyma artık tam kıvamında korkmayın parçalanma, yapışma olmayacak.
gerçek adana kebabı kaburgadan yapılır. sadece erkek kuzudan olur. kuzu bir yaşından büyük olmalıdır. kuyruk ile et aynı hayvana ait olmalıdır. etler ağır ve keskin bir zırhla çekilmelidir. içerisine konulan biber de kapya değil, daha ince olan karaisalı biberidir.
Sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber, taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir.
Fırın derecenizi 200 derece fansız programda ısıtabilirsiniz. Etlerinizi fırının teline dizin ve 20 25 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun.
İlgili 39 soru bulundu
"" Usta dökülmesinin bir çok sebebi olabilir, et taze ise dökülür, kapya biberin suyunu sıkmadan kıymaya katarsan dökülür, kıyma kalın ise dökülür, orantısız kuyruk yağı koymuşsan dökülür, pişirirken yağını ekmeğe basmazsan dökülür, ateş yüksekse çabuk dökülür, iyi yoğurmamışsan dökülür, saplarken elini yeterince ...
Kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber,taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir. Bunların dışında hiçbir baharat konulmaz.
adana kebabı hazırlanışında karbonat ta konur (eti daha iyi tutsun diye) ve dinlenmeye bırakılır ara ara tekrar yoğrulur ve 1 gece bekletilir kıyma içine SOĞAN, KİMYON ve MAYDANOZ KONMAZ... sonra şişlere dizilir. yanında soğan salatası ve ince kıyılmış domates üzerine sıvı yağ ve nar ekşisi gezdirilir. servise hazır.
Kırmızı toz biberi, karabiberi, tuzu, sütü, sıvı yağı da kıymanın içine katıp elimizle iyice yoğuruyoruz. Sonra Adanayı çöp şişe elimizle sıkarak diziyoruz. Ve ızgara tavasında veya teflon tavada pişiriyoruz . Afiyet olsun.
Kıymadan büyük bir parça alınır ve kıyma çöp şişlere elimizi kasedeki suyla ıslatarak takıyoruz. Fırın tepsisine yağlı kağıt sererek üzerine diziyoruz. 200 derece kızarana kadar pişiriyoruz.
Adana kebap bol acılı olması ve ince işçiliği ile bilinmektedir. Yapılışı ve içine koyulan baharatı da Urfa kebaptan büyük farklılıklar göstermektedir.
-adana kebabı acı olmak zorunda değildir. kebaba katılan pul biberin cinsi ve miktarı acılığı belirler. bazen kırmızı toz biber de eklendiği görülür, bunu genelde seyyar kebapçılar yapar ve hakikaten tadı başkadır. daha iyidir demiyorum iki türü de yenmeli.
Adana kebap, adını da aldığı üzere Adana mutfağının eşsiz kebap lezzetidir. Kuzu kıymasından yapılan Adana kebap tarifi kıyma, galete unu, soğan, sarımsak, yeşilbiber gibi malzemelerle hazırlanmaktadır.
Adana Kebabın içten de pişmesi için ustalar demir şiş kullanır çelik şiş kulllanmaz. Özellikle kıyma şeklinde hazırlanmış etleriniz için uygundur. Bunun yanında iri parça tavuk etleriniz, çeşitli sebzelerinizi de bu şiş ile pişirebilirsiniz. Geniş kesitli olduğundan dolayı sebze ve etleriniz şiş üzerinde dönmez.
Harbi Adanalı, Adana kebabın içinde karabiber ve benzerlerine yer yok der. İçine isot ya da kırmızı biber konur, karabiber ve kuzenleri değil.
Paprika, Maydanoz, Kekik, Soğan, Karabiber, Kişniş, Kimyon.
Kıymayı, yağı, pul biberleri, tuzu, doğranan kırmızı biberi ve 1 yemek kaşığı sıvı yağı derin bir kapta yaklaşık 15 dakika iyice yoğurun. İyice birbirini tutması gerekir ki pişerken dağılmasın. 20 dakika kadar buzdolabında dinlendirin.
Hazırladığınız ev usulü acılı adana kebabı büyük fırın tepsisi içine dizin. Yanlarına dilimlenmiş 3 adet çerliston biber ve 2 adet domates yerleştirin. Önceden ısıtılmış 190 dereceli fırına verin. Yaklaşık 20-25 dk pişirin.
Üzerine kıyılmış maydanoz, sumak, pul biber, limon suyu, zeytinyağı ekleyip, karıştırın. 3 İç malzeme için piyazlık doğranmış soğan, kıyılmış maydanoz, tuz ve pul biberi karıştırın. Adana dürümü lavaş ekmeğine sarın ve üzerine soğanlı harçtan koyup, piyazla birlikte servis yapın.
“Adana kebabı dağılmaması için ne yapmalı?” hususunda oldukça mühim diğer bir püf noktası da şişleri sık sık lakin dikkatle çevirerek pişirmektir. Şişler, harı geçmiş mangal ateşinde bir tarafı hafif pişinceye kadar tutulup hemen dikkatli bir şekilde çevrilir. Bu suretle de kıymanın şişten dökülmesine mani olunabilir.
Adana kebabının püf noktası et seçimini doğru yapmaktır. Sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır.
Yoğurduğunuz kıymadan avucunuzun aldığı kadar parçalar kopararak şişlere tutturun. Elinize yapışmaması için ara sıra avucunuzu ıslatarak bir elinizle şişi tutun, diğer elinizle de kıymayı şişe tutturarak kebabı hazırlayın. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında güzelce pişirin.
Karbonat köftenin kabarmasını ve daha yumuşak olmasını sağlar. İyi köfte yapmanın en önemli sırlarından bir tanesi köfte harcına karbonat atmaktır. Tüm köfte harcını elinizle 10 dakika kadar iyice yoğurun. Yoğurduktan sonra köfte harcını 15 dakika buzdolabında dinlenmeye bırakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri