Adana Lahmacun: Çok meşhur olmasa da yerel mutfağın önemli lezzetlerindendir. Güneydoğu lahmacunlarına göre (Urfa ve Antep) daha küçük, Tarsus fındık lahmacuna göreyse daha büyüktür. 15-18 cm çaplı sunulan lahmacunun içeriği, kıymasının kalitesi ve et bolluğu kadar hamurunun yarı kalın ve yumuşak açılması da önemlidir.
antep lahmacunundan farkı sarımsak yoktur. urfa lahmacunundan farkı isot yoktur. çıtır olmaz, yağlı olduğu için direk dürüm gibi yuvarlarsınız. 7-8 kişi doyar.
Adana'daki Cihangir Kebap'ın sahibi Cihangir Korkmaz, lahmacun ve kente özgü Adana kebabı bir arada tatmak isteyenler için gurme dürümü geliştirdi. Lahmacun arasına Adana Kebap ve üzerine tablacı salatasıyla sarılan gurme dürüm, vatandaşlardan tam not aldı.
Gaziantep Lahmacunu içeriğinde kullanılan malzemeler ve sunum açısından diğer lahmacunlardan ayrılır. Gaziantep lahmacununda zırh ile çekilen kuzu kıyma, sarımsak, maydanoz, biber ve çeşitli baharatlar kullanılır. Diğer lahmacun çeşitlerinden farklı olarak soğan içermez.
Etimoloji. İsmi; Arapça "etli hamur" anlamına gelen lahm bi ajin'den (لحم عجين) türemiştir.
İlgili 27 soru bulundu
lahmacun hamurunda maya kullanılmazken pide hamuru şişkin olsun diye yoğurulurken maya kullanılır ayrıca lahmacun hamuru tuzsuz olarak yoğurulur ki rahat açılabilsin. lahmacun urfa'da ibrahim tatlıses ile yenir, pide ise adana'da edip ile.
urfa lahmacunu yuvarlak şekilli, antep lahmacunu ise ince uzun dikdörtgenimsi bir şekilde olur. aradaki temel fark antep lahmacunu sarımsakla yapılır, urfa ise soğanla. zaten urfa ve antep mutfağı arasındaki temel fark da bu. urfa mutfağı soğan üzerine antep mutfağı ise sarımsak üzerinedir genel olarak.
normal lahmacundan daha kalın bir hamura sahip, bir tanesi nerdeyse normal lahmacunların 3 tanesine denk gelecek büyüklükte ve lezzetli bir lahmacun türüdür. evde hazırlanan iç ile yapılırsa da şükela olur.
bildiğimiz lahmacun boyutunun literatürdeki adı. en küçüğü fındık lahmacun olarak bilinenin bir büyüğü ceviz lahmacun, bildiğimiz tabak boyutunda olanı ise başpınar olarak adlandırılır.
Adana kebabı, Adana'ya özgü, "zırh" adı verilen, satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça etten yapılan Türk mutfağında bir kebap veya şiş köfte çeşidi.
Kimi şehirlerde sadece koyun etinden kebap hazırlanırken kimi yerlerde ise karışık etlerin ince ince kıyılması ile kebaplar elde edilir. Adana dürümde kullanılan etin de kendine has bir özelliği vardır.
Adana kebabının püf noktası et seçimini doğru yapmaktır. Sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber, taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir.
Fındık lahmacun, içine kıyma, az miktarda soğan konularak, baharat ve domates olmadan hazırlanıp, odun ateşinde pişiriliyor. Genelde ana yemeklerden önce aperatif olarak sunulan fındık lahmacun, Tarsus'ta 15 adetlik porsiyonlar halinde servis ediliyor.
istanbullarda lahmacun yiyenler için, normal lahmacundan farkı genelde kuyruk yağı, tere yağı ya da margarin ile yapılır. daha sulu yağlı olur, daha sağlıksızdır ama çoook daha lezizdir.
Ortadoğu'da, lahmacun ile birebir aynı olmamakla birlikte, “lahm bi ajin” veya “sfiha” olarak da bilinen bu lezzet, değişik biçimlerde ve değişik malzeme bileşimleriyle yapılmakta, kimi ülkelerde Lübnan'a kimi ülkelerde Filistin'e özgü bir lezzet olarak tanınmaktadır.
Özellikle turistler, Antep lahmacununu tercih ediyor. Lahmacun, Gaziantep'in tescilli ürünü.
Yöresel yemekler arasında çok beğenilen lahmacun; hem kolay yapımı, hem de lezzetiyle adını duyurmayı başaran bir yemektir. Açılmış hamurun üzerine kıyma, soğan, maydanoz, sarımsak ve baharatlar eklenerek hazırlanır. Kökeni Orta Doğu'ya dayanan bu yemek, Ermenistan, Azerbaycan, Lübnan, Suriye ve İsrail'de de tüketilir.
diğer lahmacunlardan farkı hamurunun ince ve harcının bol sarımsaklı olmasıdır. piştikten sonra kenarlarının hafif yanık ve gevrek olması şekil için zorunludur.
Sembusek Mardin bölgesine özgü bir kapalı lahmacun türü. "Mardin pizzası" olarak da tanınır. İç olarak soğan, ince kıyılmış et ve çeşitli baharatlar konularak yufka yarım ay şeklinde kapatılır ve saçta pişirilir. İsteğe bağlı olarak içine nane, fesleğen ve maydanoz da katılır.
Bir Arap yemeği olan lahmacuna şimdi Kürtler de sahip çıkıyor. Lahmacun Kürt kentlerinde ilk olarak Urfalı Araplar tarafından yapılmış. Fakat şimdi tüm restoranlarda bulunan yaygın yemeklerden biri haline gelmiş.
Lahmacunu her şehirde farklı ölçülerde ve farklı iç malzemeleri ile tüketebilirsiniz. Bu durum yöresel lezzetlerin zenginliğinden kaynaklanmaktadır. Ortalama 80 gramlık olan lahmacunlar oldukça doyurucu bir lezzete sahiptir.
Normal ortalama bir lahmacun 30-40 lira arasında olması lazım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri